NOVI DETALJI NESREĆE / U padu helikoptera poginuo pilot, za drugim se traga: 'Ribari su izvukli tijelo i dovezli ga do obale'

Ministar Krstičević je rekao da Kiowe neće letjeti dok se ne završi istraga o padu helikoptera

27.1.2020.
15:10
VOYO logo

Ministarstvo obrane potvrdilo je da je u padu helikoptera jutros u more u Zlarinskom kanalu poginuo pilot helikoptera. 

"Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika HRZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior, poginuo je u padu helikoptera u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Image

Pao u more: Kod Zlarina se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior!

Image

Pao u more: Kod Zlarina se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior!

Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", stoji u priopćenju MORH-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja istrage Kiowe neće letjeti

Podsjetimo, u području otoka Zlarina i mjesta Zablaće došlo je do pada helikoptera Kiowe OH-58 D tijekom leta koji je započeo u u 10.30 sati.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec u vojarni u Zemuniku održali su konferenciju za medije na kojoj su objavljeni detalji pada helikoptera Kiowa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izražavam duboku i iskrenu sućut obitelji poginulog pilota", kazao je ministar Krstičević te dodao kako su časnici već bili kod obitelji. "Tijekom letačke aktivnosti na prostoru Zablaća i otoka Zlarina u more je, iz zasad neutvrđenog razloga, došlo do pada vojnog helikoptera s dva člana posade", kazao je Krstičević i dodao da je jedan pilot pronađen, ali je preminuo. 

"U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom", kazao je Krstičević i dodao da je sastavljeno Povjerenstvo koje treba utvrditi sve okolnosti nesreće. "Upoznao sam predsjednicu Republike i predsjednika Vlade s događajem", kazao je Krstičević te dodao da će posjetiti obitelj. "Naše misli su uz obitelji pilota i pružit ćemo im punu potporu u ovom teškom trenutku", kazao je Krstičević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov izrazio je sućut obitelji te dodao da, dok se ne utvrdi uzrok pada, helikopteri Kiowa neće letjeti. "Traga se za drugim pilotom", kazao je Šundov. "Let je bio u paru", kazao je Šundov.

Tijelo pilota pronašli su ribari

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec kazao je da je u 10.30 helikopter krenuo u let u paru. "U akvatoriju Zablaća helikopter je iz zasad nepoznatog razloga udario u more. Drugi helikopter koji je bio u paru ostao je na mjestu pada i zazvao pomoć od lokalnih ribara i pomoć iz Divulja. Ribari su uspjeli izvući tijelo i dovezli do obale gdje je pokušana reanimacija, no ona nažalost nije bila uspješna", kazao je Križanec. Helikopter je proizveden 2012. godine, a imao je 520 sati naleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na maloj visini došlo je do udara u more", kazao je Križanec te dodao da se zadaća izvršavala točno onako kako je bilo predviđeno. Prema informacijama koje zasad imaju helikopter se nalazi na dubini od 30 metara i sada se istražuje je li u njemu tijelo drugog pilota ili će se potraga za njim proširiti", kazao je Križanec. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo