nepravomoćno odbio odluku / MUP htio kazniti šefa sindikata koji je otkrio kršenje zakona. Upravni sud to nije dozvolio

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

O odluci Upravnog suda Sindikat policijskih službenika oglasio se i na svojim stranicama

22.4.2022.
22:34
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Upravni sud u Zagrebu je nepravomoćno odbio odluku Ministarstva unutarnjih poslova da se skine sindikalni imunitet šefu Sindikata policijskih službenika Mariju Puškariću koji ga štiti od disciplinskog postupka.

Puškarić je u studenom prošle godine na sindikalnom webu objavio tekst u kojem je problematizirao slučaj policijskog načelnika koji je sa svojim kolegom prelazio u BiH preko zelene granice, mimo graničnog prijelaza. MUP je zaključio da je na taj način odao tajnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog Puškarićeve objave MUP je odlučio pokrenuti disciplinski postupak protiv njega, no kako je riječ o predsjedniku sindikata i sindikalnom povjereniku to nije bilo moguće učiniti bez da mu se skine imunitet.

Image
GLAVNI RAVNATELJ POLICIJE /

Sindikat policijskih službenika prijavio Milinu Povjerenstvu za sukob interesa, tvrde: 'Čini štetu državnom proračunu'

Image
GLAVNI RAVNATELJ POLICIJE /

Sindikat policijskih službenika prijavio Milinu Povjerenstvu za sukob interesa, tvrde: 'Čini štetu državnom proračunu'

Sindikat policijskih službenika odbio je dati suglasnost za skidanje tog imuniteta. O odluci Ustavnog suda oglasili su se i na svojim stranicama. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"NOVI SKANDAL U POLICIJI KOJI JE POTPISAO OSOBNO MINISTAR BOŽINOVIĆ I NAKON TOGA DOBIO PLJUSKU SUDA

VELIKA POBJEDA SINDIKATA I ODVJETNIČKOG TIMA NA ČELU S ODVJETNIKOM IVANOM GRŽIĆEM U POSTUPKU PRED UPRAVNIM SUDOM U ZAGREBU NA KOJEM JE SUD PO TUŽBI MUP-a ODBIO SKINUTI SINDIKALNI IMUNITET PREDSJEDNIKU SINDIKATA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je objavljena presuda na Upravnom sudu u Zagrebu kojom je sud odbio dati MUP-u nadomjesnu suglasnost za skidanje sindikalnog imuniteta predsjedniku Sindikata policijski službenika Mario Puškarić temeljem tužbe, koju je osobno podnio i potpisao ministar Davor Božinović na nagovor svojih suradnika, i time spriječio disciplinski progon protiv predsjednika Sindikata policijskih službenika.

Naime, upravna tužba inicirana je nakon što je Sindikat policijski službenika ukazao na određene nepravilnosti i protuzakonitosti te tražio od ministra Božinovića odgovornost načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića i šefa unutarnje kontrole Željka Kralja budući da nisu pokrenuli disciplinski postupak protiv načelnika Postaje granične policije Gruda u predmetu prenošenja kutije nepoznatog sadržaja mimo granične kontrole i izvan graničnog prijelaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Božinović umjesto da je utvrdio odgovornost šefa unutarnje kontrole Željka Kralja i načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića zbog nezakonitog postupanja, odlučio ih je zaštititi tako da se okrenuo protiv sindikata i njegovog predsjednika s kojim je odbio čak i razgovarati, iako je to bio dužan učiniti u roku od 8 dana od primitka takvog zahtjeva sindikata sukladno zakonskim propisima.

Sud je u obrazloženju presude zauzeo stav da se u konkretnom slučaju radilo o sindikalnom djelovanju, iako je predstavnik MUP-a na zadnjoj raspravi iznio skandaloznu tvrdnju da "NIJE POSAO SINDIKATA UKAZIVANJE NA NEPRAVILNOSTI". Također je sud naglasio da je ovim ponašanjem MUP šikanirao predsjednika Sindikata policijskih službenika u njegovom radu i sindikalnom djelovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova presuda Upravnog suda u Zagrebu, koja je nepravomoćna, daje nam samo dodatni vjetar u leđa u daljnjoj borbi protiv “vjetrenjača” ili bolje rečeno u borbi protiv interesnih skupina unutar MUP-a na čelu s glavnim “klimateljem” policije i šefom unutarnje kontrole koji su devastirali i unazadili policijsku struku u zadnjih par godina.

Po našem mišljenju u ovom predmetu, a i u svim drugima koje sindikat vodi,  pokazala se osnovna svrha i cilj postojanja unutarnje kontrole, a ta je zaštita policijskih rukovoditelja od svih oblika prijava nepravilnosti u kojima se oni spominju, ali samo do trenutka dok su ponizni i poslušni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što nas zanima, a zanimat će i javnost, jest činjenica hoće li ministar Božinović nakon ovoga utvrditi odgovornost onih koji su sve ovo pokrenuli i koji su mu kukavički, kako bi sakrili svoju odgovornost, gurnuli na popis ovu sramotnu tužbu čime su naštetili ugledu policije u javnosti i time umanjili već ionako poljuljano povjerenje građana u policiju. 

Tvrditi da posao policijskog službenika i policijskog sindikata nije ukazivanje na nepravilnosti i to u policiji koja je represivni aparat i čija je osnovna zadaća provedba zakona, otkrivanje i prijavljivanje počinitelja svih kažnjivih radnji i čiji službenici moraju biti uzor svim građanima u poštivanju zakona, zasigurno će ostaviti traga na one građane koji su se odlučili prijaviti policiji određene nepravilnosti i nezakonitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovu nesagledivu štetu koju su napravili ne samo ministru Božinoviću, već i premijeru Andrej Plenković te Vladi RH  i policiji u cjelini, smatramo da su odgovorni šef unutarnje kontrole Željko Kralj, njegov „konzultant“ odnosno glavni ravnatelj policije Nikola Milina, kao i njihov potrčkalo Tomislav Gulan

S ovim imenima eminentnih stručnjaka i doajena policijske misli ćemo se kao sindikat definitivno pozabaviti u daljnjim sudskim postupcima koji će uslijediti iz razloga jer godinama trpimo štetu ovakvim i sličnim njihovim postupanjima u kojima zloupotrebljavaju svoj položaj i ovlast te represivni aparat prema osobi koja predstavlja i zastupa Sindikat policijskih službenika. To rade u cilju narušavanja časti i ugleda te šikaniranja i diskreditacije sindikata koji se jedini u MUP-u ne bavi trgovinom i prodajom već borbom za bolji i pravedniji sustav te poštivanje i primjenu zakona i svih drugih propisa prema svima jednako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu napominjemo kako je sud ovakvom odlukom tijelima disciplinskog progona MUP-a jasno dao do znanja da se prilikom iniciranja i provođenja disciplinskih postupaka moraju poštivati zakonski propisi i recentna sudska praksa, a ne da se nekog samovoljno progoni samo zato da bi se zaštitili određeni rukovoditelji i interesne skupine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo