nalazi se u pritvoru / Na granici uhićen bivši potpukovnik JNA. U logorima u Srbiji mučio je i tukao hrvatske zarobljenike

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Medić je inače hrvatski državljanin koji živi u Beogradu

8.6.2022.
12:59
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Bivši potpukovnik JNA Vojislav Medić uhićen je u ponedjeljak prilikom ulaska na graničnom prijelazu Tovarnik zbog sumnje na ratni zločin. Policija je izvijestila, ne navodeći identitet, da je u ponedjeljak 6. lipnja u 18,25 sati prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen je 65-godišnji hrvatski državljanin iz Beograda zbog sumnje da je tijekom 1991. i 1992. godine počinio kazneno djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ na štetu više osoba.

Provedeno je kriminalističko istraživanje te je utvrđena osnovana sumnja da je u razdoblju od studenog 1991. do travnja 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba na teritoriju RH između oružanih snaga HV-a, policije i naoružanih paravojnih formacija pobunjenih Srba i oružanih snaga JNA, u logorima osnovanim u Srbiji, u blizini mjesta Stajićevo, u Sremskoj Mitrovici i Nišu, u koje je s područja RH dovedeno i zatočeno više stotina pripadnika oružanih postrojbi RH, kao ispitivač, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, prilikom ispitivanja verbalno i tjelesno zlostavljao zarobljenike, udarajući ih palicom po svim dijelovima tijela dok nije dobio zadovoljavajući iskaz, pri čemu im je zadavao velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta, navodi policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEKI IZVAN HRVATSKE /

Prijavljeni srpski teritorijalaci i specijalci za ratni zločin u Baranji. Zlostavljali i privodili

Image
NEKI IZVAN HRVATSKE /

Prijavljeni srpski teritorijalaci i specijalci za ratni zločin u Baranji. Zlostavljali i privodili

Policija je protiv osumnjičenog 65-godišnjaka nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ opisano i kažnjivo u članku 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo