Tko su ljudi iz restorana? / Nakon napada na Maju Sever i sutkinju kod Tijata, policija ipak postupa: 'Privedena su dvojica'

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Policija je jučer tvrdila da nije bilo potrebe za postupanjem kod otočića u središtu skandala oko restorana kojemu je Državni inspektorat zabranio rad

2.8.2022.
12:46
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Iz Policijske uprave šibensko-kninske malo prije podne objavili su "povodom upita iz više medija o jučerašnjem događaju na otoku Tijat" da su dvije osobe privedene u policijske prostorije i da je "u tijeku kriminalističko vještačenje".

Riječ je o jučerašnjem napadu na novinarku Maju Sever nakon što je iz svoje barke, kojom je na odmoru prolazila pored otoka, mobitelom snimila nekoliko fotografija kontroverznog restorana "Spirito" koji je pod zabranom rada zbog rješenja Državnog inspektorata zato što "nema niti minimalne uvjete kao niti rješenje za rad".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRADI se HOTELSKI KOMPLEKS /

Zašto je baš uvala Vruja izabrana za Festival bespravne gradnje? Ona je simbol devastacije hrvatske obale

Image
GRADI se HOTELSKI KOMPLEKS /

Zašto je baš uvala Vruja izabrana za Festival bespravne gradnje? Ona je simbol devastacije hrvatske obale

S Majom Sever u barci je tada bila i sutkinja Sandra Artuković, svojedobno inače zamjenica ministra pravosuđa.

O problemima na otočiću Tijatu prvi je pisao specijalizirani portal Morski.hr. Vlasnici zemljišta na Tijatu su mještani Šepurina s obližnjeg otoka Prvića, smještenog nešto istočnije, njih 118 u idealnim suvlasničkim listovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otok površine 2,78 kilometara četvornih vodi se kao nenaseljen, a stanovnici Šepurina pozivaju se na to da su vlasnici otoka obitelji iz tog mjesta i njihovi nasljednici, kako je bilo nakon likvidacije Poljoprivredne zadruge 1968.

U ponedjeljak, kako doznajemo iz novinarskih krugova, Maja Sever, odnedavno poznata i kao predsjednica Europske federacije novinara, s prijateljicom je krenula barkom do odredišta u blizini, jer je na godišnjem odmoru, a usput im je bio i Tijat. I kad su vidjele da je tamo i policija, Sever je snimila nekoliko fotografija s udaljenosti od nekoliko desetaka metara…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, s obale je netko vikao prema njima, a ubrzo je za njima krenuo motorni čamac, sustigao ih, jedan od dvojice muškaraca, vjerojatno ovih o kojima policija sada navodi da su privedeni, uskočio je kod Sever u barku, uzeo mobitel premda mu je Sever, kako doznajemo, govorila da je novinarka i da apsolutno ima pravo (zapravo bi imala pravo slikati sve i da nije novinarka) slikati odatle.

Niz medija pisao je da je došlo do vikanja, brisanja fotografija iz mobitela, da su svemu prisustvovali policajci, ali da unatoč tome općenito nije bila ugodna situacija. Morski.hr je prenio jučerašnju izjavu iz policije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policijski službenici PU šibensko-kninske danas su na otoku Tijat pružali ispomoć djelatnicima Državnog inspektorata prilikom njihovog postupanja. U odnosu na događaj koji opisujete možemo reći da nitko nije prijavio bilo koju radnju koja bi zahtijevala postupanje policije. Cijela situacija je riješena mirnim putem."

Danas je stanje očito sasvim drugačije. Dvojica su privedena, provodi se kriminalističko vještačenje, a pitanje navodno ilegalnog restorana u uvali Tijašnica na službeno nenaseljenom otočiću, uzurpacije i nelegalnog korištenja pomorskog dobra, kao i niza okolnosti oko toga kako je došlo do takve situacije na Tijatu, priča je koja se nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo