Kod Buzeta / Nakon nesreće slovenskog paraglajdera u Istri, donosimo o čemu sve trebate voditi računa pri letenju

U Hrvatskoj je oko dvjestotinjak aktivnih pilota paraglajdera, a u ljetnoj sezoni pridruže im se kolege iz susjednih zemalja i turisti

19.8.2022.
8:00
VOYO logo

Nesreća u Istri. Kod Buzeta se srušio paraglajder iz Slovenije. Nakon što je uspješno poletio vjetar ga je bacio prema stijenama, a spasili su ga vatrogasci.Ljeti sve više ljudi bira ekstremne sportove. Uslijed jakog vjetra 64-godišnji Slovenac je izgubio nadzor nad paraglajderom, zakačio stablo, a potom pao na tlo.

''Zatekli smo ozlijeđenu osobu koja je bila pri svijesti ali je bila praktički nepomična, nije mogla se pomicati ali bio je pri svijesti i razumno je razgovarao s nama tako da što se toga tiče vidjeli smo da ima ozlijeđenu nogu i rekao je da ga boli noga'', kazao je Robi Jermaniš, zamjenik zapovjednika JVP Buzet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slomio je kuk i četiri Rebra. Pao je na nepristupačnom terenu.

''Blizu granice na teško pristupačnom terenu, ispod željezničke pruge. Morali smo sve po pruzi znači jedno 500 metara po pruzi smo morali sa vozilom doći do blizu njega da možemo ga izvadit'', rekao je Robi Jermaniš, zamjenik zapovjednika JVP Buzet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je oko dvjestotinjak aktivnih pilota paraglajdera. U ljetnoj sezoni pridruže im se kolege iz susjednih zemalja i turisti. Nesreće nisu česte, ali ih bude svake godine.

''To je prije svega u Istri pa onda evo u Dalmaciji a povremeno bude i nešto na Sljemenu, na Medvednici. Često budu nekakav pad, slom uzgoja zmaja i parglajda koji završava padom pilota i letjelice u nekakvu šumu ili u nekakvo drugo nenaseljeno područje pa onda da od tamo trebamo spašavanje'', kazao je Marin Lukas, pročelnik HGSS-a stanice Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da do spašavanja i nesreće ni ne dođe potreban je oprez pilota paraglajdera.

Image
pao na stablo /

Paraglajder koji je jučer teško ozlijeđen kod Buzeta slovenski je državljanin. Odnio ga je jak vjetar

Image
pao na stablo /

Paraglajder koji je jučer teško ozlijeđen kod Buzeta slovenski je državljanin. Odnio ga je jak vjetar

''O čemu treba voditi računa? Najbitnija stvar su vremenski uvjeti, evo danas imamo prejak vjetar, nadam se da ćemo nešto kasnije uspjeti poletjeti, zatim adekvatna oprema. I naravno da je čovjek svjestan svojih sposobnosti i svoga skila i da se u skladu s tim ponaša u zraku'', izjavio je Darko Miškec, učitelj letenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki pilot paraglajdera mora proći obuku koja traje od 10 mjeseci do godinu dana. To kontrolira Agencija za civilno zrakoplovstvo, a oni nadziru i izvođenja letova parajedrilicama.

''Tu bude sedam do odam predmeta koje moraju savladati u teoriji i naravno 40-ak trening dana gdje se ući sve od početnih koraka do visinskih letova'', rekao je Miškec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u zraku se mijenja iz sekunde u sekundu i kada je vrijeme promjenjivo kao što je danas bilo nama bolje je ostati na tlu.

Odustajemo, kada su ovakvi uvjeti to je najbolja opcija. …Apsolutno kada imamo bilo kakvu dvojbu odustajemo od letenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pakiramo paraglajder za neka bolja vremena. Kako HGSS ne bi imao još posla.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo