malverzacije s poticajima / Uhićen bivši ministar Tomislav Tolušić i djelatnik državne uprave. Završeni pretresi, Tolušića odvela policija

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

'EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti', poručili su

7.7.2022.
9:32
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Policijski istražitelji rano jutros pozvonili su na vrata bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u Virovitici. Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) koji provodi istragu s hrvatskim PNUSKOK-om izvijestio je da su uhićene dvije osobe. Uz bivšeg ministra Tomislava Tolušića zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja vezano uz natječaje u vinskom sektoru uhićen je još jedan zaposlenik tijela državne uprave, doznaje Hina u policiji koja nije otkrila identitete uhićenih.

Iz priopćenja EPPO-a razvidno je da se radi o poticajima iz slučaja tzv. vinske omotnice koje je Tolušić dobio za gradnju svoje vinarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je izvršila pretres Tolušićeve kuće i vinarije, a nakon toga bivši je ministar odveden policijskim kombijem.

Image
ne znaju se detalji /

Policija jutros upala u kuću bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića!

Image
ne znaju se detalji /

Policija jutros upala u kuću bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića!

"Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", poručili su.

Policijski istražitelji u kuću bivšeg HDZ-ova ministra Tomislava Tolušića u Virovitici došli su u četvrtak ujutro, neslužbeno zbog poticaja koje je dobio za svoju vinariju otvorenu nakon odlaska s ministarske dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolušić je obuhvaćen i istragom o dodjeli poticaja pokrenutoj nakon uhićenja ministra Darka Horvata. U toj je istrazi suosumnjičen i bivši potpredsjednik vlade Boris Milošević koji je danas ispitan u Uskoku.

Njegov odvjetnik, Ivan Stanić ne želi ništa govoriti o današnjoj akciji. Ne potvrđuje, ali ni ne opovrgava uhićenje svog klijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O slučaju se oglasio i MUP

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja). Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja.

Natječaj 'vinska omotnica'

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bio je jedan od 17 vlasnika OPG-a kojima su 2020. godine odobrena novčana sredstva temeljem natječaja „vinska omotnica” za ulaganja u vinarije i marketing vina. Tolušićev OPG Terra Slavonia dobio je bespovratnih 2,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolušić je u svibnju 2020. objavio je da se povlači iz aktivne politike, a paralelno s tim javio se i na spomenuti natječaj, ali i počeo gradnju svoje vinarije u mjestu Rezovac kod Virovitice.

Zanimljivo je da je natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju proveden prema pravilniku koji je donesen u vrijeme dok je on bio ministar poljoprivrede, a Agencija njemu podređena. Konačno, bio je i predsjednik Upravnog vijeća Agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo