Fimi media / Napokon presuda: Bivšem premijeru Ivi Sanaderu osam godina zatvora! HDZ mora platiti 14,6 milijuna kn

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nekadašnji HDZ-ov premijer, bivši stranački rizničar te bivša HDZ-ova blagajnica su proglašeni su krivima

13.11.2020.
10:04
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Zagrebu u petak je u ponovljenom suđenju bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na osam godina zatvora. Nakon pravomoćnosti presude, njemu i njegovoj obitelji oduzet će se protupravno stečena imovinska korist.

Sanader je proglašen krivim za udruživanje u zločinačko udruženje i zlouporabu položaja, a Mladen Barišić i Branka Pavošević za udruživanje i pomaganje u zlouporabi položaja. Sanader novac mora uplatiti u državni proračun u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Predmet ovog postupka je politička korupcija. Sud smatra da je dokazao da je Sanader povezao u grupu  Barišića, Pavošević i pokojnu Nevenku Jurak kako bi se financirao HDZ i za potrebe stranke. Svi su imali točno određenu ulogu. Svi su postupali po nalogu Sanadera koji je bio organizator. Sanader je tražio da se organizira Fimi media za te poslove'', rečeno je u obrazloženju presude.

Naime, prema nepravomoćnoj presudi Sanaderu i obitelji se oduzima 275 tisuća kuna kojeg je bivši premijer dobio od bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića, te još 15,8 milijuna kuna, jer nisu mogli dokazati da su ih zakonito stekli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među iznosima koji se oduzimaju je i novac s računa njegovih kćeri Brune i Petre.

Mladen Barišić nepravomoćno je osuđen 2 godine i 10 mjeseci zatvora, a bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević na godinu i četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna.

Ratko Maček oslobođen je krivnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tvrtke Fimi media oduzet će se, u slučaju pravomoćnosti, 11,9 milijuna kuna, dok je za njenu vlasnicu koja je u međuvremenu preminula utvrđeno da je ostvarila nešto više od 2,5 milijuna kuna nezakonite koristi.

Dio novca koji će, postane li presuda pravomoćna, morati vratiti HDZ kao prva stranka osuđena za korupciju, već je blokiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godine nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu koju je još 2013. donijela zagrebačka sutkinja Ivana Kršul.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo