nakon ročišta / Todorić se obrušio na premijera: 'Moramo učiniti sve da maknemo one koji rade ovu kaljužu'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Todorić niječe krivnju, kao i njegovi suoptuženici

29.6.2020.
11:26
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću za zlouporabe 'teške' 1,25 milijuna eura koje je prekinuto u ožujku nakon što su punomoć Todoriću otkazali odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Todorićevu obranu u međuvremenu je preuzela Ljiljana Planinić i Željko Žganjer, a on se sa svojim suoptuženicima u ponedjeljak pojavio u zgradi Općinskog kaznenog suda gdje nakon potresa zasjeda zagrebački Županijski sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Najveća afera u Hrvatskoj /

Ni tri godine od afere 'Agrokor' nema optužnice: 'To je pravosudni politički skandal; nije se smio dogoditi'

Image
Najveća afera u Hrvatskoj /

Ni tri godine od afere 'Agrokor' nema optužnice: 'To je pravosudni politički skandal; nije se smio dogoditi'

''Ne želim obranu''

''Ne smatram se krivim. To je takva glupost napisana.
Nemam se što očitovati'', ustvrdio je Ivica Todorić kojem je na zagrebačkom Županijskom sudu.

Todorić je nastavio u istom tonu kao i na prošloj raspravi kada nije htio branitelja. U međuvremenu mu je postavljena braniteljica po službenoj dužnosti s kojom Todorić nije i ne želi kontaktirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne želim ni obranu ni svjedoke, vi odlučite po zakonu kako treba. A sa svojom braniteljicom ću upostaviti komunikaciju. Popit ćemo kavu'', kazao je Todorić.

Da nisu krivi kazali su i njegovi suoptuženici  Ante Huljev, Piruška Canjuga i Nicole de Rosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razumio sam optužnicu. Ne smatram se krivim", rekao je Huljev. Isto su ponovili Canjgura i de Rosi.

Tijekom istrage ispitano je pet svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorić je nakon rasprave dao izjavu za medije.

''Moramo sve učiniti da se iz Hrvatske maknu oni koji rade ovu kaljužu''

Nakon završetka ročišta, Todorić je dao izjavu za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo bili privatna firma, svi smo bili zadovoljni. Ja se ne branim i neću se braniti, ali uvjeravam vas da je ovo sramota. Upitajte Ramljaka što je napravio za 10 milijuna eura koje je dobio. Ja sam rekao svojim kolegama nemojmo se braniti jer nemamo od čega. Idemo tužiti tužilaštvo i one koji su odgovorni za ovaj predmet. Po tome može bilo tko doći poduzetnicima i reći: "Ti si uzeo pare". Zašto mi nisu u 30 godina ništa našli? Ja sam svaki euro ostavio Agrokoru. Ja sam imamo ozbiljna potraživanja od Agrokora. Otišao sam u Njemačku i London i zadužio se za 500 milijuna eura da kupim Mercator. Ja sam dokapitalizirao Agrokor s mojim parama. I sad će meni netko reći da sam ja išao potkradati svoju firmu", rekao je ogorčeno Todorić ispred suda.

Potom se ponovno oštro obrušio na premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je med i mlijeko za ono što je Plenković napravio. Najgori smo, BiH raste bolje od nas, Hrvatska je zadnja. Mene su maknuli, a što su napravili? Svu nacionalnu industriju su dali strancima, nemamo investicija, mladi nam se iseljuju, mi smo pali ne na koljena nego na pod. A Plenković bi i dalje htio voditi vladu, to je nonsens! Mi moramo sve učiniti da se iz Hrvatske maknu oni koji rade ovu kaljužu i zagađuju ovaj politički prostor", rekao je Todorić.

Terete ga da je izvukao 1,25 milijuna eura iz Agrokora

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna 2019.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Todorić je još od studenog 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je jedna sramota u kakvu smo kaljužu doveli državu", kazao je propali poduzetnik nakon rasprave.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo