Nisu bila 'samo' tri slučaja / Ne, nismo vas zaboravili i nikada nećemo! Ova su djeca stravično zlostavljana i ubijena dok su bila pod nadzorom Centara

Image
Foto: Thinkstock

Donosimo još neke slučajeve gdje su djeca, zanemarivana, izgladnjivana, zlostavljana, silovana pa čak i ubijena. Ima ih više od tri!

6.4.2021.
16:27
Thinkstock
VOYO logo

Smrt dvoipolgodišnje djevojčice iz okolice Nove Gradiške potresla je cijelu Hrvatsku. Nesretno je dijete dovedeno u udomitelsku obitelj kada je imalo samo tri mjeseca, ali je u studenom, na zahtjev roditelja, vraćena biološkoj obitelji uz nadzor Centra za socijalnu skrb.

Prema nalogu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški proveden je izvanredni stručni i upravni nadzor koji je zbog utvrđene odgovornosti rezultirao smjenom ravnatelja Centra Branka Medunića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj nije ostao bez posla. On samo više nije na toj funkciji. No redakcija 24 sata se prisjetila i teksta kojeg su objavili sada već davne 2006. godine. Isti je ravnatelj i tada bio na funkciji, a radilo se o dvoje djece u dobi od 9 i 11 godina koja su u pelanama išla u školu.

Image
Tuga velika /

Počivaj u miru, anđele! Preminula je nesretna djevojčica koja je u Klaićevu dovezena s teškim ozljedama glave

Image
Tuga velika /

Počivaj u miru, anđele! Preminula je nesretna djevojčica koja je u Klaićevu dovezena s teškim ozljedama glave

Djeca išla u pelenama u školu. Živjela u neljudskim uvjetima

"Iako je Centar za socijalnu skrb kojem je on bio na čelu godinu dana znao za dvoje djece koja su u školu išla u pelenama, bila izolirana od svijeta i bojala se bilo kakvog kontakta s drugim vršnjacima, on ništa nije poduzeo niti je izrekao bilo kakvu mjeru", pisao je tada 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devetogodišnji dječak i njegova dvije godine starija sestra u svojem su domu, u okolici Nove Gradiške, do polaska u školu živjeli potpuno izolirano od svijeta i ljudi. Mališani nisu znali da izvan njihova četiri zida postoji život i da, osim ukućana, postoje i drugi ljudi.

S njim je u razredu, tijekom čitave nastave, sjedio otac, s kojim je dječak komunicirao pogledom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju 24 sata, škola je tada Centar obavijestila o nesretnoj djeci, ali Centar nje reagirao sve dok slučaj nije dospio u medije, a riječ je o nekoliko godina nepoduzimanja ničega.

'Na 3 slučaja u ovih 10, 12 godina ne možemo govoriti da sustav ne funkcionira'

Ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović sastao se u utorak u Ministarstvu rada s predsjednikom Komore socijalnih radnika Antunom Ilijašem i predsjednicom Hrvatske psihološke komore Andreom Bogdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo mogli detaljno pregledati dokumentaciju, no nisu uočena veća odstupanja od struke", kazala je Bogdan odgovarajući na novinarsko pitanje. 

Predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijašgostovao je u ponedjeljak u našoj središnjoj informativnoj emisiji RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamolio bih socijalne radnike da sutra dignu glavu i znam da će im biti teško doći na posao. ali mi radimo kvalitetan i odgovoran posao  i ponavljam na 3 slučaja u ovih 10, 12 godina ne možemo govoriti da sustav ne funkcionira. ali sustav treba promjene!", izjavio je između ostalog i dodao:

"Ako gledate komentare da nas treba zatvoriti, ubiti, da smo uhljebi, da ne radimo dobar dio svog posla. Javljaju mi se socijalni radnici koje sugrađani prozivaju i govore zašto neke stvari ne rade ili nisu radili. Stvara se medijska slika da su socijalni radnici krivi za sve što događa u ovom sustavu."  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, mi smo se prisjetili još nekih slučajeva gdje su djeca, zanemarivana, izgladnjivana, zlostavljana, silovana pa čak i ubijena. Ima ih više od tri!

Denis Pašić (3)! Majka ga je sustavno mučila, a potom ugušila jastukom i bacila u more

Denisa Pašića (3) 2017. godine ubila je majka Chiara a pomogla joj je maloljetna prijateljica. O stravičnom slučaju su pisali i strani mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"...Dok je njezin sin Denis Pašić ležao u sobi na krevetu s licem okrenutim prema stropu, maloljetnica mu je stavila jastuk na lice dok mu je Chiara pridržavala noge. Kako je dijete još davalo znakove života, Chiara je sjela na jastuk na lice djeteta dok mu je maloljetnica pridržavala noge, potom su ona i maloljetnica odnijele tijelo Denisa Pašića na područje bivše vojarne Katarina na Valelungi gdje je Chiara bacila tijelo dječaka u more...

... Vrhovni je sud Republike Hrvatske kao posebno otegotne okolnosti uzeo u obzir činjenice da je optuženica iskazala hladnokrvno planiranje, upornost i bešćutnost u počinjenju djela. Djelo je motivirano bizarnom željom za odlaskom u drugu državu kod dečka kojeg je tek upoznala preko društvene mreže, a dijete joj je za to smetalo. Dijete je trpilo agoniju...", pisalo je između ostalog u priopćenju Vrhovnog suda koji je majci-ubojici potvrdio kaznu prvostupanjskog suda u trajanju od 33 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina majka, baka nesretnog Denisa, Centar je upozoravala da joj je kći psihički bolesna. Osim toga, nad starijom unukom koju je Chiara rodila dok je bila maloljetna, upravo baka ima skrbništvo.

"Znate li da je ona 15 dana prije tragedije bila proglašena nesposobnom za rad. Zar ne bi bilo normalno da netko tko je nesposoban za rad bude nesposoban i za brigu o djetetu? Ne razumijem to", izjavila je za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri socijalne radnice pulskog Centra za socijalnu skrb zbog teških propusta u slučaju malenog Denisa, kažnjene su ukorom. Jedna je potom sama dala otkaz, a ostale još uvijek rade. Ravnateljica je čak dobila i promaknuće.

Image
Foto: PIXSELL/FACEBOOK
Image
Foto: PIXSELL/FACEBOOK

Chiara Pašić (33) je uz pomoć maloljetnice (15) 23. svibnja 2017. ubila trogodišnjeg sina Denisa. Maloljetnica mu je stavila jastuk na lice dok mu je Chiara mu sjela na noge. Kako se dijete otimalo Chiara je sjela na jastuk dok dijete nije izdahnulo. Potom su ga odvele u obližnji zaljev gdje ga je Chiara bacila u more. "Majka iz pakla" osuđena je na 33 godine zatvora.

Tomjesečna beba ubijena, a još dvoje djece pretučeno, izgladnjelo.... Živjeli su u izmetu

Stravičan slučaj otkriven je 27. prosinca 2012. godine, kada je majka ušla u slavonskobrodsku bolnicu s mrtvom tromjesečnom bebom u naručju. S njom je bio i njezin nevjenčani muž, otac preminulog djeteta. Žena je bila pretučena. Tada je otkriveno još monstruoznih detalja o obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija se odmah uputila u stan u kojem su bili u najmu, a ondje su zatekli horor. U stanu je bilo dvoje pothranjene i promrzle djece u nesnosnoj prljavštini i ljudskom izmetu. Djevojčica od dvije i pol godine bila je u teškom stanju.

Majka i sestra oca nesretne djece su tada medijima izjavile da su o svemu obavještavale Centar za socijalnu skrb, ali da nitko nije reagirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednom smo joj razmotali pelene. Ono što sam vidjela... sablaznilo me. Spolovilo djevojčice, koja još nije imala ni dvije godine, bilo je puno krasta i rana, bile su joj upaljene i guza i nožice...  Snimili smo fotografiju i odnijeli je u Centar za socijalnu skrb da vide kako ta djeca žive. Bilo je to prije nekog vremena, pola godine, najviše deset mjeseci. Otpravili su nas natrag, nisu poduzeli ništa. Rekli su nam da dijete treba oprati i da će biti dobro, a brata su pitali je li on možda pedofil kad si kćer slika golu", ispričale su tada za Jutarnji list, a fotografiju su pokazale i novinarima.

Inspekcija Ministarstva socijalne politike utvrdila je tada niz nepravilnosti i propusta u više slučajeva u tom Centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužene su tri socijalne radnice i tadašnja ravnateljica. Telegramu je potvrđeno da su prvostupanjskom presudom sve četiri socijalne radnice oslobođenje krivnje, ali Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku na to se žalilo. Visoki sud žalbu je prihvatio, pa bi ponovljeni postupak trebao započeti krajem ovog mjeseca. Dakle, gotovo devet godina nakon smrti tromjesečne bebe. 

Index je prije dvije godine pisao kako je ravnateljica Centra smijenjena s te funkcije, ali je, kao i njene kolegice, ostala raditi u Centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Bacio četvero djece s balkona

54-godišnjak koji je u veljači 2019. godine s prvog kata kuće u Pagu bacio svoje četvero djece, osuđen je na 30 godina zatvora uz obvezno psihijatrijsko liječenje. 

Djecu je dok su spavala uzeo iz spavaće sobe te ih jedno po jedno, u namjeri da ih ubije, bacio s terase ispred ulaznih vrata. Djeca su s visine od gotovo pet metara pala na betonsku podlogu u dvorištu. Dvije djevojčice i jedan dječak pritom su teško ozlijeđeni, dok je jedna djevojčica lakše ozlijeđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj je bila u sustavu nadležnog Centra za socijalnu skrb. No, rezultati stručnog nadzora koji se, pod ingerencijom Hrvatske komore socijalnih radnika, provodio u Centru za socijalnu skrb Zadar "nije upućivao na teške stručne propuste socijalnih radnika u slučaju obitelji s Paga". Na zahtjev tadašnje ministrice Nade Murganić, ravnateljica Centra je smijenjena s funkcije unatoč žestokom protivljenju struke. No, nije ostala bez posla.

Majka monstrum godinama podvodila kćeri za 50 do 100 kuna. Najmalađa je tek bila krenula u peti razred osnovne škole

2012. godine Hrvatsku je sablaznio slučaj majke iz Gračaca koja je godinama podvodila je svoje maloljetne kćeri za iznose od 50-100 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sudu su svjedočili i "korisnici usluga" koji su izjavljivali  kako su za nekoliko kutija cigareta i šaku kuna od nje dobivali njezine dvije maloljetne kćeri. Nudila je, ispričali su, još dvije svoje kćeri, najstariju, tek punoljetnu, i djevojčicu koja je tada išla u peti razred osnovne škole. Patnje je bila oslobođena samo najmlađa od njezinih pet kćeri, koja je tada bila beba. Majka je osuđena na četiri i pol godine zatvora. 

Socijalni radnik, koji se brinuo, odnosno trebao brinuti, o toj obitelji, na sudu je izjavio da su živjeli u teškim uvjetima, bili su korisnici socijalne pomoći, ali da nije znao da se prostituiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama podvodila vlastitu djecu za vegetu, grah, piliće...

Gotovo identičan slučaj u javnost je dospio 2015. godine. U mjestu Svibovec Podravski u općini Sračinec. Optuženi su bili majka i desetorica muškaraca starije dobi sa šireg varaždinskog te međimurskog i zagrebačkog područja koji su kroz duže vremensko razdoblje višestruko spolno iskorištavali i zlostavljali djevojčice. Horor je trajao gotovo 10 godina. Mještani su znali što se događa, ali ne i nadležne institucije.

Prvu djevojčicu u svijet prostitucije uvela je s njezinih 13, a drugu s nepunih 14 godina.

U staroj trošnoj kući je živjelo desetero djece, a cijeli slučaj je prijavila najstarija kći koja je odselila od majke. Željela je spasiti ostalu djecu.

Majka je prostitucijom zarađivala novac, no uglavnom ga je trošila na svoje, manje na dječje potrebe. Kad je jedna od njezinih mušterija ponudila više novca ako mu dopusti seks s djevojčicom od 13 godina, bez razmišljanja je pristala. Kad je vidjela da na kćerima može zaraditi puno više nego svojim tijelom, na seks je prisilila i drugu kćer. Plakale su, opirale se, a majka bi ih tukla. Naplaćivala je 700 kuna, ali je primala i grah, vegetu, piliće...

"Prema informacijama koje je policija dobila tijekom istrage, navodno je i tamošnji Centar za socijalnu skrb, čiji su bili korisnici, godinama sve znao, ali ni jedna od socijalnih radnica nije poduzela ništa kako bi curice spasile iz pakla", pisao je tada 24 sata.

Ostavila bebu od 20 dana samu i otišla piti s društvom. Dijete se ugušilo

Tragedija koja se 2017. godine dogodila u zagrebačkim Sesvetma, možda se mogla izbjeći. Naime, kobne večeri je 35-godišnja majka navečer otišla i ostavila četvero djece sam samo u stanu. Najmlađe je imalo samo 20 dana. Nesretno dijete se ugušilo. Jedno od djece je bilo vrtićke dobi, a preostalo dvoje djece je išlo u osnovnu školu. Živjeli su teško, a o djeci se najviše brinuo djed. Susjedi su tada našoj novinarki rekli kako majka inače nije baš vodila brigu o djeci koja su imala različite očeve. U Centru za socijalnu skrb su tada potvrdili da su bili upoznati s obitelji kao i da je obitelj bila korisnik novčane pomoći. No, naša novinarka nikada nije dobila odgovor na upit je li itko u tom Centru odgovarao za ovo djelo. Naime, utvrđeno je da je djecu godinama zanemarivala.

Dvogodišnjakinju usred noći zlostavljala na cesti i prijetila da će ju ubiti. Spasila ju je susjeda 

Iste je godine u zagrebačkom naselju Novi Jelkovec jedne večeri oko ponoći s ulice odjekivao plač dvogodišnje djevojčice i njezine majke koja ju je zlostavljala.

"Ubit ću te! 'Oćeš da te sad pod auto bacim, pi**a ti materina", bjesnila je na nesretno dijete. Ubrzo su na prozore i balkone izašli susjedi. Jedna od njih je odmah pozvala policiju, ali je i mobitelom snimila strahotu. Po dolasku policije, rastrojena 24-godišnja majka je nastavila divljati i prijetila da će malenu baciti na beton budu li joj se približili.

Susjeda koja je objavila snimku je kasnije izjavila medijima da je to bio jedini način da spasi dijete jer je znala da su majku već prijavljivali nadležnom Centru, ali da se ništa nije poduzimalo.

24-godišnjakinja je s malenom živjela u stanu kod svoje tete. Ta teta je našoj novinarki tada izjavila:

"Ja sam nekoliko puta odlazila u Centar i govorila im što se događa. Rekla sam im da malu tuče, ne mijenja joj pelene, ne daje joj jesti. Prijetila je da će ju ubiti. Jednom ju je odnijela na balkon i prijetila da će ju baciti. Nje se i ja bojim. Centar nije reagirao na moje prijave", kroz suze je ispričala.

Kasnije smoi doznali i da je nekoliko susjeda također prijavljivalo majku, ali se ništa nije događalo

Tek nakon što je snimka dospjela u medije, Centar je majci oduzeo dijete. Kako doznajemo, sada je opet trudna.

Nažalost, ovo je samo mali dio stravičnih slučajeva u kojima su stradali najmanji, najnemoćniji...

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo