Mito i prodaja Ine / Krivi su! Sanader dobio šest godina zatvora za prodaju Ine Mađarima, Hernadi dvije

Županijski sud u Zagrebu proglasio je krivima Ivu Sanadre i Zsolta Hernadija zbog prodaje Ine

30.12.2019.
10:00
VOYO logo

Bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadiji u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Ivo Sanader se nije pojavio na izricanju ove nepravomoćne presude. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a u kaznu će biti uračunato vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru i istražnom zatvoru te mu se oduzima imovinska korist, pojašnjeno je na sudu, javlja Ivana Ivanda Rožić.

U ovoj nepravomoćnoj presudi sud je naložio Sanaderu i Hernadiju da podmire troškove postupka suđenja među kojima je po 2120 kuna po svjedoku, za tumače njemačkog i engleskog jezika oko 4000 kuna, a tu je i trošak medicinskog vještačanje od 10.000 kuna. Naravno, ovo nisu svi troškovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazloženje presude

Image

Put Ive Sanadera: Kako je karizmatičan političar iz Banskih dvora došao do Remetinca

Image

Put Ive Sanadera: Kako je karizmatičan političar iz Banskih dvora došao do Remetinca

Sutkinja je pojasnila kako je Vijeće Županijskog suda ocijenilo da su Sanader i Hernadi počinili kaznena djela koja su im stavljena na teret (primanje i davanje mita). Hernadiju, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, iako je za njim raspisana tjeralica, kao i europski uhidbeni nalog, se sudilo u odsutnosti. 

Za razliku od Hernadija, Sanader je uredno sudjelovao u raspravama do 19. rujna sve dok nije hospitaliziran zbog operativnog zahvata o kojem nije obavijestio Vijeće iako mu je raspored suđenja bio poznat, kazala je sutkinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjestačenjem je utvrđeno da operacija nije bila nužna, iako je on na njoj inzistirao. Sam se stavio u stanje da ne moze sudjelovati raspravama, kazala je sutkinja obrazlažući presudu.

Takođe, dodala je kako je Vijeće vodilo računa o njegovom zdravstvenom stanju te su zbog toga ročišta održavana svaka dva tjedna po tri sata, a snimali su se i iskazi svjedoka što nije praksa suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim koruptivnog sporazuma, predmet utvrđivanja ovog suda je bio i pitanje je li to realizirano, odnosno je li došlo do isplate 5 milijuna eura na švicarski račun što je Hernadi organizirao.

"Tijekom ovog postupka ispitano je 30 svjedoka. Neki po nekoliko puta. Utvrdili su da su krivi i Sanader i Hernadi", istaknula je sutkinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je zaključila da je nedvojbeno utvrđeno da je postojao sporazum Sanadera i Hernadija te da je Sanader koristeći svoj autoritet davao prijedlog o izdvajanju plinskog biznisa, što su prihvatili ostali ministri svjesni njegovog autoriteta. A motiv je bilo mito koje mu je bilo obećano, a kasnije djelomično i isplaćeno, ustvrdila je sutkinja. 

"Koruptivna ponašanja osim što su protuzakonita su razarajuća! A kada za takvim ponašanjem posegne jedan od čelnika drzave, tada je to potpuno neprihvatljivo", rekla je sutkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kazneno djelo primanje mita propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora, a za davanje mita od 6 mjeseci do tri godine.

"Kod odmjeravanja kazne Sanaderu je uzeto u obzir da je bio ubrojiv i svjestan da je to zabranjeno. Otegotna okolnost bila mu je to što je bio premijer! Nanio je štetu ugledu Hrvatske u svijetu. Pravomoćno je bio osuđen već zbog tog djela. Olakotna okolnost su mu godine i narušeno zdravlje", obrazložila je sutkinja presudu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o Zsoltu Hernadiju, kao otegotna okolnost uzeto mu je da je kao predsjednik uprave MOL-a, ponudio mito predsjedniku Vlade, a olakotna mu je što  
do sada nije osuđivan.

Nakon presude oglasio se i mađarski MOL iz kojeg su poručili da su "razočarani presudom Županijskog suda". 

Sloković: Presuda je očekivana

Odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Sloković tvrdi da su se tijekom cijelog postupka kršila prava Ive Sanadera. Dodala je kako je presuda za njih bila očekivana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijeli postupak je tekao na taj način. Kršila su se prava okrivljenika i obrane, tijekom postupka na naš komentar da je to potpuno nepravedan postupak, sutkinja je rekla da ćemo imati pravo na žalbu i da ćemo to sve moći napisati. Prema tome, isto smo znali i puno ranije. Što se tiče činjeničnih utvrđenja, ona su upravo rezultat propusta suda da se izvedu dokazi u korist obrane. Odbijeni su svi svjedoci, nije pribavljena dokumentacija koja se tražila vezana uz tijek novca – koji je to novac stigao na račun Roberta Ježića", kazala je Jadranka Sloković medijima ispred Županijskog suda u Zagrebu. 

Najavljena žalba na kaznu

"Zadovoljni smo osuđujućom presudom, no moram istaknuti da smo mi u prvostupanjskom postupku već imali i pravomoćnu presudu i zadovoljan sam izvješćem predsejdnice Vijeća iz kojeg proizlazi da sve ono što je bilo utvrđeno u prvom postupku je ponovno utvrđeno u ponovljenom postupku protiv Ive Sanadera. Zadovoljni smo i u dijelu osuđujuće presude za Zsolta Hernadija. Kazna je na prvi pogled preblaga, i u odnosu na prvookrivljenog i na drugookrivljenog", kazao je Uskokov tužitelj Tonći Petković koji je najavio žalbu na presudu, upravo zbog preblagih kazni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader odbacio optužbe

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Zsoltu Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018., a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura, mita kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ključnih dokaza bila je i snimka optuženih iz restorana Marcelino na kojoj se novac ne vidi, a zbog koje je vlasnik na kraju zatvorio restoran i iselio iz zemlje.

Sanadera je u ovoj aferi najviše koštao nekadašnji bliski prijatelj i vlasnik Diokija, Robert Ježić, koji je sudu kazao kako je 5 milijuna eura sjelo na njegov švicarski račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako mu je tada sudac Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, kazao da novac vrati Republici Hrvatskoj, Ježić to nije učinio. Novac se nikad nije pojavio na računu, a Sanader je kasnije osuđen na 10 godina zatvora kada mu je sudac Turudić kazao: "Nanijeli ste štetu ugledu države u svijetu. Vi ste doista doprinijeli razočarenju ljudi u institucije sustava i stvaranju opće apatije i atmosfere bezizlaznosti u društvu."

Vrhovni sud na kraju je kaznu smanjio na 8 i pol godina, ali je Ustavni sud prije 4 godine sve srušio i vratio na početak. USKOK-ov ključni svjedok na novom suđenju sjetio se i novih detalja, poput onih da je financirao život dečka Sanaderove kćeri u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj koji traje već osam godina, danas dobija novi, nepravomoćni epilog.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo