djela zamijenila riječi / Neviđeni val nasilnih ubojstava i smrti: donosimo pregled tragedija koje su potresle Hrvatsku

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Hrvatska se posljednjih mjeseci pokušava oporaviti od stravičnih vijesti koje su danima punile naslovnice

27.4.2017.
9:39
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Hrvatska se posljednjih mjeseci pokušava oporaviti od stravičnih vijesti koje su danima punile naslovnice, a dok se tek čeka rasplet pojedinih slučajeva, mnogi se pitaju je li Hrvatsku zahvatio trend nasilja

Što se ubojstava tiče, u prosincu 2016. godine objavljeni su statistički podaci o kriminalu na eurostatu, a ondje se navodi kako je u periodu od 2010. do 2012. godine bio vidljiv silazni trend prosjeka broja ubojstava, no sada sa sigurnošću možemo ustvrditi kako je trenutno taj prosjek u porastu. U duhu takvih slučajeva, oglasio se bio i Sindikat policijskih službenika pokušavajući očuvati svoju reputaciju s obzirom da je nemali broj građana osuđivao upravo njih za porast ubojstava. Tada su istaknuli kako su u većini slučajeva zakazale institucije, a ne policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su ubojstva koja su proteklih mjeseci uzdrmale Hrvatsku:

1. Ubojstvo Kristine Krupljan - ubojica 19-godišnji David Komšić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devetnaestogodišnji David Komšić šokirao je Hrvatsku kada je hladnokrvno ubio svoju bivšu djevojku ubodima nožem. Krajem veljače određen mu je istražni zatvor, a tada smo se već zapitali: što je to trulo u Hrvatskoj da maloljetni par u svijet odraslih uđe kroz nasilje, kaznene prijave, a da nitko tko je upoznat sa slučajem ne reagira? Komšić je otprije bio poznat policiji, a zabranu prilaska Kristini imao je od 2015. godine, a ovo je bio četvrti napad na Kristinu koji je, nažalost, ovog puta završio kobno.

2. Horor u Čistoj Velikoj - roditeljima u glavu pucao 20-godišnji Tin Šunjerga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku je 20-godišnji Tin Šunjerga vatrenim oružjem ubio svoje roditelje - majku čije je mrtvo tijelo pronađeno u automobilu i oca, 45-godišnjeg pripadnika specijalne policije, koji je ujutro mrtav pronađen u obiteljskoj kući. Mještani su tada zaključili kako se povijest ponavlja jer je i Tinov pradjed navodno ubio svog oca. Javnost je dodatno razjarila vijest kako se Tinov djed sprema boriti za njegovu slobodu. Šunjerga je u međuvremenu doživio psihički slom, a ukoliko se uvaži neubrojivost kao argument, mogao bi biti pušten već za šest mjeseci.

3. Tinejdžer koji je nožem ubio vršnjaka pušten na slobodu bez ikakvih mjera opreza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom travnja na slobodu je pušten 18-godišnji K.G.K. iz Splita koji je 19. studenog prošle godine na obali pred hotelom Marjan ubodom nožem u srce usmrtio vršnjaka G.V.. ŽDO Split je protiv Kriveca podiglo optužnicu za ubojstvo sredinom ožujka, a u njoj je bilo predloženo da mu se produlji istražni zatvor zbog opasnosti da bi, ukoliko bude na slobodi, mogao ponoviti djelo. Vrhovni sud, pak, na svojoj sjednici 31. ožujka uvažio je žalbu Krivecova odvjetnika Željka Gulišije i odlučio da se mladića pusti iz istražnog zatvora, i to bez ikakve mjere opreza ili jamstva. Javnost se šokirala kada je mladić pušten na slobodu smatrajući kako je to samo jedan u moru ostalih slučajeva u kojima nije određena zadovoljavajuća kazna.

4. Ubojstvo u Međimurju: uhićen 23-godišnjak nakon što je ubio 60-godišnjakinju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nesuglasica u Domašincu, ubijena je 60-godišnjakinja od ruke 23-godišnjeg mladića. Prema prvim tadašnjim informacijama, ubijena M.R. iz Domašinca došla je prodavati voće i povrće nakon čega je došlo do nesuglasica između nje i S.O. (također iz Domašinca) koji ju je potom ubio pištoljem. Prema navodima izvora, ubojica se prije par godina počeo drogirati te je pušio sintetičku marihuanu Galaxy. Kad je vidio što je učinio, odmah se predao. Rođaci uhićenog kažu da je riječ o mladiću koji je rijetko podizao glas. 

5. Krvavi Uskrs u Sloboštini: ubojstvo 28-godišnjeg Škembera 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antu Škembera pronašla je prolaznica na Uskrs u poslijepodnevnim satima s ubodnom ranom u prsima na travnjaku u Sloboštini, a nekoliko sati nakon pronalaska preminuo je u bolnici od zadobivene rane. Ubojica je 60-godišnji Džemal Paloš Kobra koji je, kako je izjavio, "mislio da ga je samo piknuo". Razlog ubodom skakavca kojeg je Kobra nosio sa sobom bilo je zbog ZET karte od četiri kune. Oko tog slučaja bio se oglasio i sam Ivan Pernar, zastupnik Živog zida.

6. Trostruko ubojstvo u Šibeniku - ubojica Boris Luketa 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Šibeniku poslijepodne ubijen je bračni par i još jedan muškarac čije je tijelo pronađeno u autu. Policija je odmah krenula u potjeru za 59-godišnjim Borisom Luketom da bi u noćnim satima prijetio samoubojstvom te si pucao u usta. Noćas je s teškim ozljedama glave prevezen na daljnje liječenje u KBC Split, potvrdio je kirurg Nino Brajković koji je prvi pregledao ubojicu.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo