Nije otišao ni na liječenje

Njemu i koronakriza ide na ruku: Godinu dana od pravomoćne presude Horvatinčić još neće u zatvor

U zahtjevu je bilo navedeno da Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo jer se operativni zahvat ne može izvesti nigdje u Hrvatskoj

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
RTL.HR/ 9.12.2020. u 8:01

Ni nakon godine dana od pravomoćne presude kojom je proglašen krivim za smrt talijanskog nautičkog para Salpietro Tomislav Horvatinčić neće u zatvor, a do daljnjeg ni na liječenje u Njemačku zbog čega mu je više puta odgođen početak služenja zatvorske kazne.

Naime, kako Novi list doznaje od Horvatinčićeva odvjetnika Velimira Došena, operativni zahvat kojim je trebao biti podvrgnut njegov klijent odgođen je do daljnjeg zbog koronakrize s kojom se suočava i njemački zdravstveni sustav. Horvatinčić je i dalje u Hrvatskoj, a o novom terminu za operaciju dobit će obavijest 15. prosinca.

Image
Treba na izdržavanje kazne

Horvatinčić za RTL: 'I mediji su mi presudili, napravili su monstruma od mene'

Image
Treba na izdržavanje kazne

Horvatinčić za RTL: 'I mediji su mi presudili, napravili su monstruma od mene'

Odgoda početka služenja kazne zatvora od četiri godine i 10 mjeseci vrijedit će do kraja siječnja iduće godine, no izvjesno je da će se i ona produljiti s obzirom na to da se novi termin operativnog zahvata može očekivati uoči ili nakon završetka roka odgode.

Tragedija se dogodila u kolovozu 2011. godine kada je svojom jedrilicom u šibenskom akvatoriju presjekao brodicu Francesca i Marinelle Salpietro te usmrtio bračni par nautičara. Podsjećamo, zdravstveni problemi bili su razlog zašto je njegov odvjetnik u dva navrata tražio da mu se odgodi odlazak na izdržavanje kazne. Zahtjev za odgodu priložili su još krajem ožujka, potom i koncem rujna, a u oba navrata sudu su priložili i medicinsku dokumentaciju.

U zahtjevu je bilo navedeno da Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo jer se operativni zahvat ne može izvesti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode.

Njihov je zahtjev Županijski sud u Zagrebu usvojio nakon što je zatvorska bolnica obavijestila sutkinju izvršenja kazne da oni doista nemaju mogućnost obaviti složeniji operativni zahvat niti pružiti adekvatnu skrb nakon operacije. Sutkinja za izvršenje kazne zatvora zatražila je novo vještačenje kojim se trebalo utvrditi imaju li ostale hrvatske bolnice mogućnost da izvedu operaciju koju Horvatinčiću treba.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

Osim tga, nedavno je poslan dopis ministra pravosuđa Ivana Malenice u kojem je suce zamolio da zbog aktualne koronakrize ne šalju osuđenike na odsluženje zatvorske kazne – ako baš ne moraju, piše Novi list.

RTL.HR/ 9.12.2020. u 8:01

Više s weba

Pročitajte još

Image
užas u Sikirevcima

FOTO Pogledajte stravične prizore smrskanog auta u kojem su poginula dva mladića. Okrenuli su se na krov...

Više s weba