AKCIJA USKOKA I POLICIJE / Velika akcija USKOK-a još uvijek traje: Uhićenom direktoru iz Ine pretražuju urbanu vilu u Zagrebu

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, uhićeno je nekoliko osoba na području Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije

27.8.2022.
9:18
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

17.00 Uhićenom direktoru iz Ine pretražuju urbanu vilu u Zagrebu

Traje pretraga kuće uhićenog direktora iz Ine Damira Škugora. Radi se o urbanoj vili u zagrebačkoj Petrovoj ulici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škugor je na pretragu stigao u pratnji policajaca u civilu, ali i interventnih policajaca.

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

14:40 O uhićenjima se oglasilo Ministarstvo financija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O uhićenjima se priopćenjem na svojim stranicama oglasilo Ministarstvo financija. Prenosimo ga u cijelosti:

Slijedom informacije u medijima o akciji nadležnih tijela u kojoj je uhićeno više osoba zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pranja novca, Ministarstvo financija očituje se kako slijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U otkrivanju konkretnog slučaja i kriminalističkom istraživanju istog, te osiguranju oduzimanja nezakonite imovinske koristi, aktivnu ulogu imale su službe Ministarstva: Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava - Samostalni sektor za financijske istrage.

Ured za sprječavanje pranja novca je nakon operativne analize sumnjivih transakcija zaprimljenih sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana predikatna kaznena djela te dostavio slučaj na daljnje postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te u koordinaciji s USKOK-om, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela iz područja gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog
kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije."

13:30 Kada se upalila "crvena lampica"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list piše da istražitelji sumnjiče privedenu petorku da su oštetili INA-u za više stotina milijuna kuna tijekom protekle dvije godine.

Damir Škugor, direktor Sektora trgovine prirodnim plinom, piše Jutarnji, imao je glavnu ulogu. Naime, s tvrtkom OMS ulaganje čiji su vlasnici njegovi donedavni prvi susjedi, Josip Šurjak (šef Hrvatske odvjetničke komore), Josip Šurjak i poduzetnik Goran Husić zaključivao ugovore o prodaji plina. Oni su cijenom bili povoljni za kupce, a nepovoljni za INA-u, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja se i da je u svemu sudjelovala predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonie Marija Retkić.

Crvena lampica kod Ureda za sprječavanje pranja novca upalila se kada je najveći dio "dobiti" uplaćen na računima umirovljenika, njegova oca. Potom su o sumnjivim transakcijama obaviještene nadležne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:35 Oglasila se Hrvatska odvjetnička komora

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) priopćila je da je u subotu obaviještena kako je predsjednik HOK-a uhićen, ali da slučaj još ne mogu komentirati te da nastavljaju s redovnim aktivnostima. Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:58 MUP i USKOK se oglasili priopćenjima

Policija i Uskok započeli su jutros akciju uhićenja i pretraga na području Zagreba, šibenskom, osječkom i splitskom području. O svemu su se oglasili priopćenjem. Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA PODRUČJU NEKOLIKO ŽUPANIJA /

MUP i USKOK se oglasili priopćenjima o današnjoj akciji uhićenja, objavili detalje

10:40: Objavljen popis uhićenih

Jutarnji list objavio je popis uhićenih. Istražitelji su, piše Jutarnji, priveli direktora sektora prirodnog plina INA-e Damira Škugora te njegova oca. Uhićeni su, doznaju, vlasnici tvrtke OMS upravljanje, poduzetnik Goran Husić i Josip Šurjak, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Slavonije privedena je, piše Jutarnji, predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. U nadzornom odboru spomenute tvrtke je Škugor.

Jutarnji doznaje da šteta, za razliku od početnih informacija, iznosi više stotina milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:28:

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, istražitelji su s nalogom za pretres upali u ured jednog direktora Ine nadležnog za poslovanje s plinom. Za sada nema informacija je li ta osoba uhićena. Navode da se neslužbeno spominju i malverzacije pri sklapanju ugovora o prodaji plina tvrtki čiji su vlasnici navodno jutros privedeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je, kako piše Jutarnji list, o tvrtki osnovanoj koncem 2019. godine koja u 2020. nije imala nikakve prihode, a lani veće od 220 milijuna kuna. Ostvarila je i brutto dobit od nepunih 150 milijuna kuna.

9.58 :

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista radi se o poslovima povezanim sa segmentom trgovine prirodnim plinom.

RANIJE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija i USKOK krenuli su rano jutros u realizaciju još jedne velike akcije uhićenja, doznaje Jutarnji list.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, uhićeno je nekoliko osoba na području Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije. Kako pišu, navodno je riječ o kaznenim djelima zlouporabe i pranja novca na štetu INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno se radi o šteti većoj od 100 milijuna kuna.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo