Dušan Miljuš / Novinar o Perišu: 'Propust koji je policija napravila na početku, iskusan inspektor nije mogao nadoknaditi'

'Slučaj izazvao ogroman interes javnosti jer je vrh obiju država od početka uključen u slučaj, a i otac je bio na raspolaganju medijima'

18.5.2022.
23:01
VOYO logo

Znamo da je Matej Periš umro, ali kako vjerojatno nikada nećemo ni saznati. O okolnostima nestanka i tijeku potrage u studiju RTL Direkta govorio je dugogodišnji novinar crne kronike koji je od početka pratio cijeli slučaj, Dušan Miljuš.

Miljuš kaže da, ako se obdukcijom potvrdi da se zaista radi o Perišu, odgovore na ključna pitanja, što se dogodilo i zašto je otišao iz kluba, vjerojatno nikada nećemo saznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obdukcija može dati odgovore na neka pitanja, dinamiku nastupa i uzorke smrti. Najveća enigma je zašto je ušao u Rijeku", kaže.

Rekao je i da ima nekoliko detalja koja otvaraju određena pitanja. Matej je u klubu ostavio jaknu, kao i novčanik s dokumentima i novcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nestanak koji je potresao balkan /

Što se dogodilo tog kobnog 31. prosinca? Gdje je i zašto Matej žurio? Rezultati obdukcije sutra!

Image
nestanak koji je potresao balkan /

Što se dogodilo tog kobnog 31. prosinca? Gdje je i zašto Matej žurio? Rezultati obdukcije sutra!

"Po izjavama prijatelja, to je trebao biti samo nekakav odlazak na toalet i on se trebao vratiti. Mi vidimo da on tada trči i pokušava zaustaviti taksi nedaleko od kluba. Ide s namjerom na se negdje vrati. I onda u nekom trenutku se spušta na taj plato i nestaje. Zatim se pojavljuje snimka gdje objekt pliva u Savi, a kako, ne zna se", opisao je Miljuš.

Rekao je i kako se pričalo da je kod toaleta bio nekakav verbalni sukob koji je možda prijetio izrasti u nešto veće. No, 11. siječnja je policija izašla s analizom videosnimaka i rekla se nigdje ne vidi da ga netko progoni. Je li to nešto što je sam sebi umislio, pita se Miljuš. Kaže i da policija u Srbiji nije demantirala da su znali za njegov nestanak i prije nego što su ga počeli tražiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uputiti nekoga tko je strani državljanin u Srbiji da se ide raspitivati za njegov nestanak po bolnicama.. Ja kažem da nisu to ozbiljno shvatili", rekao je.

Kaže da je to u početku bio propust kojem nitko nije pridavao previše pažnje, a da su se takve stvari događale i kod nas u nekim slučajevima. Koliko god se kasnije specijalci trudili ispraviti neke početničke greške, vjerojatno nisu uspijevali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inače, potragu za njime je vodio policajac koji je vodio potragu za tijelom Ivana Stambolića. Svi kažu da se radi o jednom iskusnom profesionalcu, no takve greške teško kasnije možete ispraviti", rekao je.

Miljuš kaže da je najteže upravo to što će uvijek postoje otvorena pitanja na koja se nikada neće moći pronaći odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima jedna poznata stručna knjižica koju je napisao doajen hrvatske kriminalistike, Duško Modli, u kojoj piše da se na svaki nestanak treba gledati kao na samoubojstvo, nesretan slučaj ili ubojstvo. To je nekakva trilema koju policajci moraju razriješiti. Ako nije ubojstvo ni samoubojstvo, onda je nesretan slučaj, ali i za to treba sati dokaze", rekao je Miljuš.

Osvrnuo se na lažne vijesti, na koje se osvrnuo i šef Hrvatske krim policije Ante Gerovac. Rekao je da se policija na njih ne bi trebala koncentrirati jer se one pojavljuju kod svakih nestanaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mora se reći da srpska policija u početku nije bila kooperativna s medijima. Je li to bilo iz taktičkih razloga, ili jer su čuvali informacije za koje su mislili da trebaju samo oni znati? S druge strane, vidimo da naslovnice sutrašnjih tabloida u Srbiji vrište sa, neke čak i nezabluranim, tijelom u Dunavu", rekao je.

A u srpskim medijima se već danas mogla vidjeti slika raspadnutog tijela, dok s takvim uznemirujućem sadržajem publiku nisu štedjeli ni za vrijeme trajanja potrage. Miljuš kaže da možda ne bi tako pisali da se radi o nekome iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da su svi ti tekstovi bili strašno čitani. No bili su čitani i oni koji su izvještavali o tome s mjerom", rekao je.

Kaže da je slučaj izazvao ogroman interes javnosti, jer se pokazalo da je i vrh obiju država od početka uključen u slučaj, a i otac je bio iznimno na raspolaganju medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno je mislio da će na taj način držati fokus potrage u žiži i da se policija angažira maksimalno. Ja sam imao i prošli tjedan slučaj gdje nas je majka kontaktirala kod slučaja nestanka djevojčice i tražila da objavimo njezinu fotografiju. Ja sam čak tražio pisano odobrenje jer se radilo o maloljetnici. Ona je nađena, no to se u slučaju Mateja nije dogodilo, iako smo svi to priželjkivali", rekao je.

I čini se da se puno intenzivnije traži kad roditelji, u ovom slučaju otac - ili sestre, kao u slučaju Antonije Bilić, dižu paniku. Miljuš kaže da je zaista tako, iako ne bi trebalo biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija bi uvijek trebala svaki nestanak shvatiti vrlo ozbiljno, pa čak i krenuti s najgorom pretpostavkom da je osoba koja je nestala možda žrtva kaznenog dijela, jer se to pokazalo u dosta slučajeva. Često su ljudi došli k meni u redakciju jer su ih poslali iz neke policijske postaje i rekli da za njih treba proći 24 ili 48 sati. To je potpuno neprofesionalno i to se tako ne radi", zaključio je Miljuš.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo