je li bio ubrojiv? / Novo psihijatrijsko vještačenje optuženom za ubojstvo bankara u kojeg je ispalio 20-ak streljiva iz automatskog pištolja

Image
Foto: Luka Stanzl, Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

. Basa je uhićen nekoliko dana nakon što je u Hrvatsku došao u posjet rodbini.

27.5.2021.
15:15
Luka Stanzl, Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački Županijski sud odredio je novo psihijatrijsko-neurološko vještačenje kako bi se utvrdilo je li Tomislav Viktor Basa, optužen za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića 1999. godine, raspravno sposoban.

Novo vještačenje sudac Zdravko Majerović odredio je jer obrana tvrdi kako postoji medicinska dokumentacija da se Basa i prije inkrimiranog događaja u nekoliko navrata zbog psihičkih smetnji i postraumatskog stresa liječio u Zagrebu, Virovitici i Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije donošenja odluke o novom vještačenju, sudski vještak psihijatar Ante Bagarić dao je nalaz prema kojem je Basa u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv.

''Točno je da je Basa povremeno imao psihotička stanja, no u psihijatrijskoj praksi mi moramo imati dokaz da je okrivljenik imao takve ili druge psihičke smetnje. Nova medicinska dokumentacija ili novi intervju s okrivljenikom mogli bi dovesti do promjene forenzičkih prosudbi'', smatra Bagarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv Base 25. lipnja 2020. tereteći ga za ubojstvo vlasnika Promdei banke Ibrahima Dedića, počinjeno u Zagrebu 1999. godine.

U optužnici mu stavljaju na teret da je 3. srpnja 1999. oko 22,30 sati u Zagrebu, zajedno s još jednom osobom neutvrđenog identiteta, sukladno zajedničkom prethodnom dogovoru, a u nakani da Dedića liše života, pričekao njegov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici 17, u Zagrebu, u kojoj je stanovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Dedić ušao u zgradu u njega su ispalili 20-tak streljiva iz automatskog pištolja i iz pištolja. Dedić je zadobio niz strijelnih ozljeda glave i tijela, koje su dovele do smrti.

Tomislava Viktora Basu je policija uhitila 30. siječnja 2020. godine, a čekala je nekoliko godina da iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Dedića. Basa je uhićen nekoliko dana nakon što je u Hrvatsku došao u posjet rodbini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo