ZLOČIN IZ MRŽNJE / Verbalno i fizički nasrnuo na lezbijku na zagrebačkom kolodvoru: Platio kaznu i odležao dva dana u pritvoru

Image
Foto: vijesti.hr

Zagreb Pride poziva sve LGBTIQ osobe da prijave doživljeno nasilje i diskriminaciju

31.8.2020.
12:08
vijesti.hr
VOYO logo

Homofobni i transfobni izgrednik i nasilnik, koji je 10. srpnja u autobusu na relaciji Rijeka-Zagreb vulgarno vrijeđao i ponižavao putnice i putnike zbog njihova nenormativnog rodnog izražavanja i seksualne orijentacije, osuđen je na Prekršajnom sudu u Zagrebu na novčanu kaznu od gotovo 6.000 kuna te je odležao dva dana u pritvoru, priopćio je Zagreb Pride.

Image
UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ /

Muškarac zlostavljao putnike u autobusu za Zagreb: 'Joj što volim tući pedere, ubit ću Boga u tebi!'

Image
UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ /

Muškarac zlostavljao putnike u autobusu za Zagreb: 'Joj što volim tući pedere, ubit ću Boga u tebi!'

Za verbalni i fizički nasrtaj na lezbijku na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu osuđen je na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije ''za stvaranje neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju (…) spolne orijentacije''.

Podsjećaju da je ''31-godišnjak iz Zagreba nasrnuo na osobu dok je davala iskaz tako što ju je „vrijeđao pogrdnim riječima Jesi li ti isto lezbača?“ pa je još i pljunuo. Tim je postupkom, kako stoji u presudi, „povrijedio njezino dostojanstvo na temelju mržnje prema njenoj spolnoj orijentaciji.“ Potom je nasrnuo na nju, a njegovu namjeru da je udari spriječila je jedino prisutnost policije. Za taj prekršaj određena mu je kazna od 5.000 kuna. Nažalost, za vrijeđanje i ponižavanje druge putnice autobusu osuđen je samo za obični prekršaj protiv javnog reda i mira, na tek petstotinjak kuna. Izgrednik se odrekao prava na žalbu te je presuda pravomoćna''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojka snimila incident

''Ovakav, ipak dijelom pravedan ishod, bio je moguć zahvaljujući postupku mlade lezbijke, koja je prvo snimila izgred u autobusu, poslala ga Zagreb Prideu koji joj je pružao žurno pravno savjetovanje te uputio da napad valja prijaviti kao zločin iz mržnje i povredu dostojanstva na temelju seksualne orijentacije'', istaknuli su iz Zagreb Pride.

Podsjećaju pritom opetova no da ''ovdje nije bila riječ o pukom remećenju javnog reda i mira već zornom svjedočanstvu o nerijetko brutalnoj svakodnevici u kojoj žive LGBTIQ+ osobe u Hrvatskoj''.

Postupanje hrabre i odgovorne lezbijke pokazuje da je ipak ponekada moguće potaknuti hrvatske pravosudne institucije na postupanje koje u obzir uzima naše identitete i izričaje, zbog kojih smo često izložene i izloženi nasilju i napadima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo