Slučaj Fimi media / Odvjetnici Ive Sanadera nakon presude: 'Dobili smo na mostu, a izgubili smo na ćupriji'

Sud je utvrdio kako je Sanader imao veliku moć, a da su mu potrebe bile nezasitne

13.11.2020.
18:38
VOYO logo

Ivo Sanader za ovaj je slučaj prije šest godina na istom sudu dobio devet godina zatvora, ali sve je srušio vrhovni sud pa je krenulo ispočetka. Jutros je nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora

Rizničar Mladen Barišić osuđen je na dvije godine i 10 mjeseci, a bivša blagajnica HDZ-a godinu i četiri mjeseca. Odgovornom je proglašen i sam HDZ koja mora vratiti 14 cijelih 6 milijuna kuna. Naravno, sve ovo ako i kad presuda postane pravomoćna. Ivana Ivanda Rožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi put - iste riječi. Samo pred novim sudskim vijećem:

Obrazloženje suda i ovaj put bilo je slično. Ivo Sanader u grupu je povezao nekadašnjeg rizničara HDZ-a - Mladena Barišića, tadašnju blagajnicu - Branku Pavošević i sada već pokojnu vlasnicu Fimi medie - Nevenku Jurak kako bi pribavio korist sebi i ostalima, ali i financirao HDZ.

"Svaki član tog udruženja imao je točno određenu ulogu koju im je dodijelio organizator, a to je Sanader i svaki je član postupao po njegovim nalazima",rekla je Irena Kvaternik, predsjednica sudskog vijeća.

Image
Fimi media /

Napokon presuda: Bivšem premijeru Ivi Sanaderu osam godina zatvora! HDZ mora platiti 14,6 milijuna kn

Image
Fimi media /

Napokon presuda: Bivšem premijeru Ivi Sanaderu osam godina zatvora! HDZ mora platiti 14,6 milijuna kn

"Sanader je imao moć i nezasitne potrebe"  

Sud je utvrdio kako je Sanader imao veliku moć, a da su mu potrebe bile nezasitne. Uz zatvorsku kaznu, njemu i obitelji oduzet će se 15,8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo. Obrana nezadovoljna. Tvrde, presuda nije pravedna iz više razloga, između ostalog i jer dokazi nisu - konfrontirani.

"Nas ni jedna presuda ovog županijskog suda ne može zapravo iznenaditi, niti razočarati jer mi otprilike znamo koji je stav i odnos prema gospodinu Sanaderu", rekla je Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadara. 

A taj je, kaže, da su svi procesi protiv Sanadera - bili na isti kalup.

"Jednom osobom koja ga tereti, koja se dogovorila s državnim odvjetnišvom, koja obično ima privilegirani položaj u postupku i nakon toga, zapravo sve tvrdnje u tom postupku su potvrđene, a koji su to drugi podupirući dokazi u bilo kojem od predmeta - ja ih ne vidim", rekla je Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ kažnjen s 3,5 milijuna kuna  

Odgovornom je proglašena i stranka - HDZ koja mora platiti kaznu od tri i pol milijuna kuna, a kad presuda postane pravomoćna oduzet će joj se i 14 cijelih šest milijuna. HDZ-ov odvjetnik zadovoljan, ali samo djelomično.

"Jer mi smo ipak u sudnicu ušli 2011. godine s teretom od 32 milijuna kuna skoro, 31 milijun i 600 tisuća kuna da bi to do 2014. palo na 30 milijuna, pa smo u prvostupanjskoj bili presuđeni za 24 milijuna i evo nakon ukidnog rješenja danas čujemo da nas se drži odgovornim za 14 i pol milijuna kuna", rekao je Davorin Budin, odvjetnik HDZ-a.

Ali naglašavaju:

"Vrh stranke i članstvo nema nikakve veze s kriminalnim radnjama za koje su proglašene krivim fizičke osobe na ovom suđenju", dodao je Vladimir Terešaki, pravni predstavnik HDZ-a. 

Zadovoljan je i USKOK  

Odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović: "Iako su donacije HDZ-a ispuštene iz presude, sudskim epilogom uglavnom je zadovoljan i USKOK".

"Te donacije nisu bile prikupljene na legalan način već su prikupljane u okviru plana, promišljeno i ne radi se samo o pukom neevidentiraju tih donacija u poslovnim knjigama što bi bio prekršaj, već smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi i smatramo da bi iz tog razloga trebale biti dio inkriminacije koja je presuđena", rekla je Marija Vučko, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

Sanaderova obrana smatra, unatoč tome što je mali dio optužbi ispušten, da je prošireno oduzimanje imovine nepravedno jer mu je isti iznos 15 milijuna kuna - oduzet i u aferi Planinska.

"Mi smo se baš šalili u odnosu na gospodina Sanadera, dobili smo na mostu, a izgubili smo na ćupriji, defcto oduzima se isti iznos novca", dodao je Čedo Prodanović.

Zanimljivo, tvrde odvjetnici - imovina Mladena Barišića - kojeg je USKOK ispitivao 20 puta u istrazi - nije se ispitivala.

"Prilikom pretrage stana gospodina Barišića nađen je pun ormar tih odijela koja su navodno stavljeni na teret gospodinu sanadera, tako da ne znam gdje se računalo i gdje je on od svoje plaće kupovao ista ta odijela", rekla je Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na presudu nitko nije došao od optuženih

Na izricanju presude nitko od optuženih nije došao. Čak niti Ratko Maček koji je jedini oslobođen. Ivo Sanader kaznu služi u remetincu, a trenutačno se nalazi na rehabilitaciji u Krapinskim toplicama. 

Podsjetimo, bivši šef Vlade i HDZ-a Sanader od 2019. godine izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska u kojoj je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora. Iste godine, nepravomoćno je osuđen - također na šest godina - zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja INE, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke nepravomoćno je dobio dvije i pol godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od četiri sudska procesa koja su se na Županijskom sudu vodila protiv Sanadera, oslobođen je jedino optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo