Slučaj Desinec / Odvjetnik objasnio zašto je pušteno 29 torcidaša: 'Imaju putra na glavi i policija i navijači i klubovi'

Image
Foto: RTL

Ljubo Pavasović Visković, koji zastupa Matu Prlića, otkriva i što se može očekivati od ovog slučaja narednih nekoliko mjeseci

15.6.2022.
20:00
RTL
VOYO logo

Onih 29 navijača Hajduka koji su na autocesti kod Desinca završili u istražnom zatvoru, pušteni su na Županijskom sudu u Velikoj Gorici da se brane sa slobode uz mjere opreza.

Ilija Radić, koji se javio u RTL-ovu emisiju Danas uživo u program, razgovarao je s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem VIskovićem. Rekao je da nisu svi pušteni da se brane sa slobode, da su još devetorica ostala u istražnom zatvoru nakon ovih 29 sada i četvorice ranije puštenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
istraga je otvorena /

Novinar Mate Prlić i 24 navijača Hajduka danas će izaći iz zatvora, ostali ostaju iza rešetaka

Image
istraga je otvorena /

Novinar Mate Prlić i 24 navijača Hajduka danas će izaći iz zatvora, ostali ostaju iza rešetaka

Pavasović Visković u ovom postupku zastupa novinara Matu Prlića koji je također sad pušten. Prije samo nekoliko dana uložene su žalbe na istražni zatvor odbijene, da bi oni sad bili pušteni. Zašto?

"Ovo danas je odluka državnog odvjetništva. Ono si je uzelo vrijeme, možda i predugo, da razmotri dokaze, da vidi što im je sve servirano od policije i mislim da je ovaj njihov potez na tragu činjenice da je ovaj spis, u odnosu na osobe koje su lišene slobode, bio vrlo tanak, da dokazna građa nije takve vrste da opravdava daljnje zadržavanje osoba u istražnom zatvoru koje su danas puštene", odgovorio je odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo često se istražni zatvor određuje dok se ne vidi što ima, što nema od dokaza u spisu. To je nešto što je takoreći uobičajena sudska praksa. Ona nije dobra, nije doslovno po slovu zakona. Međutim, sudovi vrlo često, posebno u ovako medijski popraćenim postupcima idu, da tako kažem, linijom manjeg otpora, pa nekoga prvo zatvori i onda gleda što se ima od dokaza", dodao je.

On smatra da je državno odvjetništvo donijelo "i inteligentnu i zakonitu odluku" da se ovo "neodrživo stanje okonča".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi koji su pušteni, i dalje su pod mjerama, ne smiju ići na sportske događaje, moraju se redovito javljati policiji. Na to Pavasović VIsković kaže:

"Oni su i dalje u postupku. Međutim, uvjeren sam da će za ogromnu većinu onih koji su obuhvaćeni ovim postupkom, mislim da ih je 42 od početka, postupak završiti ili odustajanjem ili oslobađanjem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz ovog slučaja bi se puno toga trebalo naučiti", rekao je dalje na konstataciju novinara da je ministar Davor Božinović bio u Splitu, a potom se sastao i s čelnicima UEFA-e.

"I policija i navijači i svi mi koji imamo veze s nogometom iz ovoga bismo trebali puno toga naučiti, prestati sa stvarima koje su dovele do ovoga. Imaju ovdje puno putra na glavi i policija i navijači i klubovi. Mislim da je ovo dobra pouka kako se ne smiju raditi stvari", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da slijedi nekoliko "pasivnih mjeseci" u kojima će se provoditi izvidi, sve do jeseni.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu iz emisije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo