malverzacije s eu fondovima / Odvjetnik uhićenog Željka Bunića za RTL: 'Naša obrana temeljit će se na istini, samo istina...'

Europski tužitelji u novoj akciji u Varaždinu - pao je trojac zbog muljanja s europskim novcem u obnovi pročiščivača otpadnih voda, a među njima bivši vijećnici i direktori vodećih varaždinskih tvrtki...

14.7.2022.
20:00
VOYO logo

Europski tužitelji pokucali su na vrata bivšeg direktora komunalne tvrtke Varkom Željka Bunića, HDZ-ovca i direktora GK Grupe Roberta Gotića te bivšeg direktora građevinske tvrtke Coning Stjepana Ptičeka. Zajedničke su im malverzacije s pročišćivaćem otpadnih voda u Varaždinu.

"Naša obrana temeljit će se na istini, samo istina. I mislim da ukoliko moj branjenik iznositi istinu utvrdit će se da je ovo neosnovano. Je li ga ovo iznenadilo? Svakog tko radi pošteno ovo iznenadi", objašnjava Ivan Gržić, odvjetnik Željka Bunića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tereti ih se za primanje i davanje mita i nezakonito dodjeljivanje poslova tijekom dogradnje lokalnog pročišćivača, europskog projekta vrijednog oko 23 milijuna eura.

"Grad Varaždin će apsolutno pružiti podršku istražnim organima i svi odjeli službe kao i tvrtka Varkom, dat će svu potrebnu dokumentaciju jer mi nemamo što skrivati. Ovo su samo repovi koji se vuku od prošle vlasti", govori Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uhićene tri osobe /

Detalji korupcijske afere u Varaždinu: Vrijednost pročistača od natječaja do ponude skočila za 84 milijuna kuna

Image
uhićene tri osobe /

Detalji korupcijske afere u Varaždinu: Vrijednost pročistača od natječaja do ponude skočila za 84 milijuna kuna

Policija u Varaždinu, ali i u Zagrebu. Upali su u Fond za zaštitu okoliša. Kako RTL doznaje, izuzeli su dokumentaciju vezanu uz projekt sanacije jame Sovjak u Rijeci koji je radila GK Grupa, čiji je predsjednik uprave danas uhićeni Robert Gotić. Pretražen je i dom bivšeg predsjednika Fonda Siniše Kukića. On nije osumnjičen - zasad.

"Svatko tko radi nešto nezakonito ili postoji sumnja za to mora odgovarati. Tu nema nikakvih protekcija, nema tu ime, stranka, to je nebitno, bitno je da mi kroz sve aktivnosti pravosudnih tijela da svatko radi svoj posao", objašnjava Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao su i ovaj put umjesto hrvatskih istražitelja obavili europski.

"Nemam što komentirati. Činjenica je da ono što mi govorimo od prvog dana da sve institucije imaju odriješene ruke u provođenju zakona", govori Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj godini otkako je uspostavljen Ured europskog javnog tužitelja podignuto je 4006 kaznenih prijava, otvorili su 929 istraga i podignuli 28 optužnica. Donesene su 4 presude, a razotkriveno je 259 milijuna eura pronevjere europskog nova.

Zbog sumnje u pronevjeru europskog novca prva uhićena u Hrvatskoj bila je bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što se sada događa bilo je za očekivati. Sad je razdoblje revizije, prilikom revizije dolazi do kontrole i sada dolazi do razotkrivanja ovakvih malverzacija", objašnjava stručnjakinja za EU fondove Natalia Zielinska.

Ovog mjeseca izrečena je i prva presuda Europskog javnog tužitelja i to međimurskom poljoprivredniku. Zbog subvencijske prijevare osuđen je na deset mjeseci zatvora koji je zamijenjen radom za opće dobro. Uhićene Varaždince sada čeka ispitivanje pa određivanje istražnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo