KRONIČNO BOLESTAN / Oporavak u toplicama nakon operacije: Ivo Sanader izlazi na slobodu?

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U svim medicinskim slučajevima kada u sklopu zatvorskog sustava ne postoje uvjeti za liječenje zatvorenika oni se, na prijedlog liječnika, upućuju u ustanove javnog zdravstva

6.10.2019.
14:22
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ivo Sanader je nakon operacije tjedan dana proveo u bolnici te su ga zatim odveli na rehabilitaciju u Krapinske toplice.

Dok se nalazi u toplicama, kazna mu teče, no Sanader može zatražiti i prekid izdržavanja kazne, piše 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon operacije koljena za rehabilitaciju su potrebna tri mjeseca, pojasnio je prošli mjesec na sudu stalni sudski vještak za kirurgiju, traumatologiju i ortopediju Božidar Šebečić.

''U svim medicinskim slučajevima kada u sklopu zatvorskog sustava ne postoje uvjeti za liječenje zatvorenika, na prijedlog liječnika, oni se upućuju u ustanove javnog zdravstva'', kažu u Ministarstvu pravosuđa u kojem nisu odgovorili koliko će pravosudnih policajaca paziti na Sanadera u toplicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U slučaju upućivanja zatvorenika na liječenje u vanjske zdravstvene ustanove uvijek se donose individualne sigurnosne procjene i mjere za svaku pojedinačnu situaciju, pri čemu se uzimaju u obzir sva relevantna saznanja i sigurnosni parametri vezani uz konkretnog zatvorenika'', kažu u Ministarstvu.

Sanader neće morati plaćati boravak u toplicama jer zatvorenicima koji imaju reguliran status zdravstvenog osiguranja troškove liječenja snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Bivši premijer je od uhićenja u Austriji u prosincu 2010. izlazio i ulazio u zatvor više puta. Posljednji put u Remetinec su ga dovezli 4. travnja 2019. nakon što mu je Vrhovni sud u predmetu “Planinska” kaznu s 4,5 godina povisio na šest godina jer je “osmislio političku korupciju radi svojeg beskrupuloznog bogaćenja”. Do tada je iza rešetaka proveo 1471 dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok boravi u toplicama, kazna mu teče, no Sanader može zatražiti i prekid izdržavanja kazne. Prekid izdržavanja kazne zatvora znači privremeno otpuštanje zatvorenika iz kaznionice ili zatvora, i za to vrijeme izdržavanje kazne zatvora ne teče. Prekid se može odobriti, piše u Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, ako zatvorenik oboli od teške akutne bolesti ili mu se znatno pogorša postojeća kronična bolest.

''Teška artroza koljena je bolest koja je kod Sanadera počela prije 10 godina i ima progresivni tijek, a manifestira se tako što Sanader trpi bolove dok hoda, a uz to ima i visoki krvni tlak te poremećaj u radu srca'', rekao je na sudu Šebečić. Prekid može trajati od 30 do 90 dana unutar 12 mjeseci, a radi liječenja - najdulje godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Maja Štampar Stipić, koja sudi u predmetu Ina-MOL, u kojem je Sanader optužen da je za 10 milijuna eura mita od Zsolta Hernadija izručio MOL-u upravljačka prava u Ini, odredila je da se suđenje nastavlja bez Sanaderove prisutnosti. Vještak je, naime, ustvrdio da Sanader nije morao ići na hitnu operaciju pa je sutkinja zaključila da Sanader odugovlači postupak.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo