nakon 10 godina / Optuženi fra Šime i bankarica moraju vratiti 10 milijuna kuna, župljani ne zamjeraju: 'Tko radi, griješi'

Nakon 10 godina sudske trakavice fra Šime Nimac i bankarica Jasmina Bilonić proglašeni su krivima za prodaju crkvenog zemljišta i Osuđeni na godinu dana zatvora uvjetno

5.5.2022.
20:45
VOYO logo

Olakšanje na licu fra Šime Nimca i njegove fatalne bankarice Jasmine Bilonić. Tek nakon 10 godina trajanja postupka, ponavljanja suđenja, na kraju priznali su krivnju i dobili godinu zatvora uvjetno.

"Vi ste priznali kaznena djela u cijelosti, izrazili ste žaljenje i kajanje. Oboje ste neosuđivani i pokazala ste spremnost da podmirite štetu koja je prouzročena", rekao je Predsjednik Sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu, Dinko Mešin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodajom zemljišta župe u Baškoj Vodi priskrbili su sebi 9, 8 milijuna kuna. Pola toga je zaplijenjeno, nešto više od 2 milijuna na računu bivše bankarice, jahta Lucky me i automobil koji je vozio fra Šime. Dužni su još vratiti oko 5 milijuna kuna.

"Dužni su optuženici  Šime Nimac i Jasmina Bilonić ovaj navedeni iznos uplatiti župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u roku od dvije godine od pravomoćnosti od ove presude, a ukoliko ne postupe po obvezi, uvjetna presuda može se opozvati", kazao je Mešin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini komentar fra Šime Nimca bio je na latinskom, a znači slučaj završen. I dok Jasmina Bilonić nakon odlaska iz banke radi kao savjetnica za 20 do 30 tisuća kuna mjesečno, fra Šime posljednjih godina živi u izolaciji u samostanu, nema primanja  i bavi se poljoprivredom. U Baškoj Vodi i dalje ne zamjeraju nekoć omiljenom župniku.

Image
sud u splitu /

Fra Šime i bankarica uvjetno osuđeni zbog prodaje crkvenog zemljišta. Moraju vratiti 9,8 mil. kuna

Image
sud u splitu /

Fra Šime i bankarica uvjetno osuđeni zbog prodaje crkvenog zemljišta. Moraju vratiti 9,8 mil. kuna

"Svaki čovjek koji radi zna i pogriješiti, evo i fra Šime je pogriješio, shvatio je i upoznao svoju pogrešku i odlučio je priznati tu pogrešku i taj slučaj, Bogu hvala, došao je kraju za dobrobit Crkve i svih nas", smatra župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi, fra Filip Budić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je on bio jako drag čovjek kao čovjek, imao je pristup s mladima, a to što je on uradio to je njegova savjest", kazala je Vera Staničić iz Baške Vode.

U župi već imaju planova s novcem bez kojeg su ostali prije 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bude što bude, vrijeme je pred nama. Pa uložit će se. to je župski novac, u župu će se uložiti, Bogu hvala", rekao je Budić.

Nakon proglašenja presude fra Šime Nimac i Jasmina Bilonić nisu se ni pogledali. Svatko je zadovoljan raspletom otišao svojim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo