RADIKALIZACIJA MLADIH? / Organizatori prosvjeda ograđuju se od maloljetnika i poručuju: 'Premijer pokušava sad napraviti žrtvu od sebe'

Svaki prosvjed demokratsko je pravo svake osobe, ali Molotovljevi kokteli, noževi i ugrožavanje sigurnosti na javnom mjestu opasnost je za sve gdje policija mora reagirati

13.9.2022.
19:45
VOYO logo

Uhićeni maloljetnik, čini se, i nije bio tako bezazlen. Pretragom doma - policija je pronašla niz oproštajnih pisama. U njima se navodno oprašta od roditelja i prijatelja.
Krivca cijele situacije Vlada vidi u huškačima koji su potaknuli mlade ljude na prosvjed.

"Ono što je nedopustivo dakle da osobe u ovom slučaju maloljetna osoba na javnom mjestu ima i posjedu odnosno nosi sa sobom eksplozivne tvari i opće opasne stvari", rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga cijelog slučaja tek treba utvrditi je li ovdje riječ o tihoj radikalizaciji? Nakon što se napravi forenzika komunikacije, društvenih mreža i svih njegovih kontakata bit će poznato stoji li iza njega neka grupacija i politički interes.

"Kako se ta radikalizacija odvija? ona se danas odvija mahom po društvenim mrežama te su društvene mreže zapravo dostupne mladoj populaciji. I starijoj I tu najčešće na Facebooku, Twitteru možemo registrirati govor mržnje, poziv na nasilje, izravno i neizravno, što je u svakom slučaju nedopustivo", kaže Tonči Prodan, stručnjak za terorizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dokaz protiv njega /

Maloljetnik osumnjičen za terorizam ostavio oproštajna pisma: 'Ne žalite za mnom, ne zovite me teroristom'

Image
Dokaz protiv njega /

Maloljetnik osumnjičen za terorizam ostavio oproštajna pisma: 'Ne žalite za mnom, ne zovite me teroristom'

Struku ne čudi što su u takvoj priči u prvom redu uvijek maloljetnici. Samo ovisi jesu li pod utjecajem radikalizatora koji mogu biti iznimno opasni.

"Tu se radi o vrhunskim profesionalcima koji mladim ljudima nude prihvaćanje, bratstvo, uzbuđenje, novac, bude im nešto drugo što je mladim ljudima interesantno. Nude im jednu sliku života koja je jednostavnija", kaže Prodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li to ponuđeno i uhićenom maloljetniku, za sad nije poznato. Optužbe protiv njega nisu niti male, niti jednostavne.

"…s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske došao na javni prosvjed te sa sobom u ruksaku donio predmete pogodne za izazivanje požara, eksplozija, ozljeđivanje i lišenja života većeg broja ljudi koji su bili na javnom prosvjedu", priopćili su iz Županijskog državnog odvjetništva Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori prosvjeda od incidenta se ograđuju - nemamo ništa s tim.

"Incident kojeg osuđujemo se dogodio više od pola sata nakon prosvjeda. Zašto i sad nama netko pripisuje to je pitanje o kojem se treba razgovarati. Premijer pokušava sad napraviti žrtvu od sebe kao da je bi u opasnosti vjerojatno da ograde zadrži a prosvjed će se dogoditi zbog nezadovoljstva naroda", kaže Andrija Klarić, organizator prosvjeda 'Slobodni zajedno'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki prosvjed demokratsko je pravo svake osobe, ali Molotovljevi kokteli, noževi i ugrožavanje sigurnosti na javnom mjestu - opasnost je za sve gdje policija mora reagirati.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo