afera vjetroelektrane / Osumnjičeni investitor: 'Rimac je željela spriječiti kriminal. Hrvatske šume su me ucjenjivale'

Image
Foto: Goran Kovacic/Patrik Macek/PIXSELL

Bašić tvrdi da su ih Hrvatske šume ucjenjivale i da su im morali isplatiti reket u iznosu od 1,5 milijuna kuna

4.6.2020.
9:43
Goran Kovacic/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Milenko Bašić iz Posušja, drugoosumnjičeni u aferi vjetroelektrane, u intervjuu za Večernji list progovorio je o svom odnosu s Josipom Rimac, projektu Krš – Pađene i načinu na koji su ga čelni ljudi Hrvatskih šuma reketarili, o tome zašto je Most želio srušiti njegov projekt, kao i zašto ga je HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić potom ponovno odobrio.

Njegova tvrtka C.E.M.P., koju je 2012. godine kupio od Austrijanaca, u izgradnju vjetroelektrane Krš – Pađene kraj Knina uložila je 1,8 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moram priznati da ne razumijem kako se išlo naruku ili pogodovalo ovom projektu. Podsjećam da počeci projekta sežu još u 2003., a mi smo ga preuzeli 2012. s namjerom da što prije krenemo u realizaciju. Nažalost, na početak gradnje čekali smo čak 6 godina jer je toliko trajala naša borba s birokracijom i državnom administracijom. U razvijenim europskim zemljama razvoj projekta traje maksimalno dvije godine", komentira Bašić tvrdnje u medijima da se projektu ''išlo na ruku''.

''To je, nažalost, puno previše izgubljenih godina u kojima smo se susreli s brojnim preprekama, ucjenama, čestim i raznim izmjenama zakona i pravilnika te dovođeni u slijepu ulicu. Umjesto da počnemo graditi 2012., to nam je pošlo za rukom tek 2018.", kaže Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nedosljednosti zakona i propisa, Bašić kaže da su ih šetali od jednog do drugog ministarstva te da su bili prisiljeni nekoliko puta tražiti od Vlade RH i premijera da se uključe i upute ih tko je zapravo nadležan.

''Vjetroelektrana je završena i puštena u cijelosti u rad sa svim potrebnim i zakonitim dozvolama. Nijedna dozvola nije dobivena mimo zakona i procedura, štoviše, neke nakon raznih opstrukcija i ucjena koje će se, nadam se, sada razjasniti u ovoj istrazi", tvrdi investitor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da Josipu Rimac poznaje još iz doba kad je bila gradonačelnica Knina.

"S njom smo surađivali, kao i s načelnicima ostalih općina u kojima se nalazi naš vjetropark, jer su te općine bile vrlo zainteresirane da se investicija uspješno realizira zbog toga što se od svakog proizvedenog kilovatsata lokalnoj zajednici uplaćuje 1 lipa. To znači da će Grad Knin i Općina Ervenik od C.E.M.P.-a godišnje imati oko 4,6 milijuna kuna prihoda.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimac sumnjiče za primanje mita u iznosu od 45.000 eura, a u tom kontekstu spominje se i Bašićevo ime. On kaže da je za to prvi put čuo iz medija i da je riječ o izmišljotini.

''Vezano uz policu osiguranja koja se spominje, mogu potvrditi kako C.E.M.P. nema nikakvih saznanja o tome niti je ugovarao policu s Generali osiguranjem. To isto potvrdilo je i od svega se ogradilo i Generali osiguranje. Josipa Rimac kao prijatelj ove velike i važne investicije dobrovoljno je željela pomoći da se zaustavi bezakonje i da se provedu obveze iz važećih ugovora te spriječi kriminal.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, Bašić tvrdi da je bio s njim na nekoliko sastanaka te da je bilo pritisaka na njega da dva puta nešto plati. 

''Nakon 18 mjeseci tijekom kojih su Hrvatske šume vršile razne pritiske i ucjenjivale investitora vezano uz iznos za koji će priznati izgrađene ceste, Šume šalju ponudu i procjenu izgradnje cesta na 9 milijuna kuna, iako je vrijednost radova 29 milijuna kuna. Da, bilo je pritisaka na nas da platimo nešto dva puta. Tako su nas natjerali da im izgradimo ceste, predamo ih bez nadoknade i godišnje plaćamo oko milijun kuna Hrvatskim šumama. Sve po tom međusobno potpisanom ugovoru koji je izradio i potpisao g. Jakupčić. Kasnije nas je tražio i vršio pritisak da na te iste ceste još platimo i služnost na 30 godina ili nam neće dati suglasnost za uporabnu dozvolu", kaže investitor u intervjuu za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zaključak je kako Hrvatske šume nikako u ovome nisu oštećene, već smo mi ucjenom opljačkani samo zato što im nismo pristali platiti reket u iznosu od 1,5 milijuna kuna'', dodaje.



Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo