Nije bio sav svoj? / Otac s Paga koji je djecu pobacao s balkona neće u zatvor na 50 godina!? Otkriveno da pati od 'vodene glave'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ocu s Paga se sudi za četverostruki pokušaj ubojstva na osobito okrutan način

27.9.2019.
7:45
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Za monstruozni zločin koji je počinio u veljači, bacivši četvero malodobne djece s balkona, otac (54) s Paga najvjerojatnije neće dobiti maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora. Razlog tome je novootkrivena dijagnoza njegova psihičkog i fizičkog stanja u trenutku izvršenja nezapamćenog slučaja nasilja nad svoje četvero maloljetne djece.

Već su prva vještačenja pokazala da je, u trenutku nezapamćene tragedije, bio smanjeno ubrojiv, a sada je otkriveno i što se točno događalo u njegovoj glavi. 54-godišnji otac s Paga već dulje vrijeme pati od hidrocefalusa, odnosno "vodene glave", što bi moglo biti ključno za određivanje njegove raspravne sposobnosti, ali i uračunljivosti te kaznene odgovornosti, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vještački tim iz Vrapča ostavio je mogućnost da se vještačenje dopuni nakon što okrivljenik iznese svoju obranu", kazao je u četvrtak, nakon pripremnog ročišta, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, Hrvoje Visković. Time je dao naslutiti da bi 54-godišnjak, koji se već duže vrijeme nalazi u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, mogao dobiti drugačiju dijagnozu.

'On je bolestan čovjek'

Kako piše Jutarnji list, već prvih dana u zadarskom pritvoru rastrojeni se otac osjećao loše. Imao je glavobolje i bilo mu je slabo. Nakon otprilike dva tjedna iza zatvorskih rešetaka premješten je u Zatvorsku bolnicu, gdje mu je nakon niza obavljenih pretraga dijagnosticiran hipertenzivni hidrocefalus. Koja mu je trauma prethodila, još nije poznato. U bolnicu je zaprimljen sa 120 kilograma, a u sedam mjeseci izgubio ih je 30-ak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama, teško je s njim razgovarati, a na pitanja o prethodnom danu teško daje odgovore jer ga se teško ili uopće ne sjeća. O djeci, koje je pobacao s balkona, jendog po jednog, često pita.

"Monstruozno je to što je učinio, ali on nije nikakav monstrum, nego bolestan čovjek. I psihički i fizički", kazao je njegov odvjetnik Branimir Zorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je hidrocefalus?

Hidrocefalus ili "vodena glava" zapravo je prekomjerno nakupljanje likvora u moždanim komorama koji se iz patološkog razloga ne može apsorbirati u venski sustav. Liječnici objašnjavaju da je jedna od vrsta hidrocefalusa onaj tzv. hipertenzivni, koji nastaje zbog visokog tlaka u glavi, ali da bi se liječilo to stanje, nužno je naći uzrok njegova nastajanja, odnosno je li to posljedica nekog tumora, moždanog udara, problema s krvnim žilama mozga, krvarenja u glavi...

Stručnjaci naglašavaju da hidrocefalus može uzrokovati dodatne probleme poput mučnina i glavobolja, depresije, pospanosti, smetnji s vidom, poremećaja hodanja, demencije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olakotna okolnost

Za sud je bilo kakva bolest, psihička ili fizička, ako je se dokaže, dovoljan dokaz da presudi manju kaznu od predviđene. Glavna rasprava održat će se 16. i 17. listopada, a, iako još nije potvrđeno, suđenje će biti zatvoreno zbog zaštite djece. Pozvano je četvero svjedoka, a među njima je i majka djece koja mora svjedočiti jer se radi o djeci, odnosno ne može koristiti blagodati nesvjedočenja.

Otac se optužnicom tereti da je 28. veljače ove godine, oko 6 sati ujutro, u Pagu, u kući u kojoj cijela obitelj živi kao podstanar, svoje četvero djece s namjerom da ih ubije, za vrijeme dok su spavala, uzeo iz spavaće sobe u naručje jedno po jedno dijete te svako bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije su djevojčice i jedan dječak bili teško ozlijeđeni, a jedna djevojčica lakše. Smrt djece izbjegnuta je isključivo hitnom medicinskom intervencijom. Djeca su se fizički potpuno oporavila, no psihička trauma još traje.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo