Ovako je počelo... / Ovo je e-mail iz Potrage iz 2021. nakon kojega je EU tužitelj krenuo na Tolušića – koji je danas i uhićen

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

'Gospodin Tolušić mi je rekao da se privremeno obustavi postupak prijave na mjeru jer će novi elaborat biti gotov za dva tjedna', prenio je sadržaj RTL

7.7.2022.
15:50
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Na početku bijaše RTL-ova emisija Potraga, koja je u eter išla navečer 24. studenog prošle godine… I e-mail Željka Ferenca iz Uprave za stručnju podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva iz Virovitice iz kolovoza 2021. što ga je Potraga te večeri podijelila s javnosti.

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić od jutros proživljava neke od najtežih trenutaka u životu. Kako je aktualna ministrica istog resora Marija Vučković danas kazala nakon sjednice Vlade, istraga u sklopu koje su jutros Tolušiću na vrata došli istražitelji PNUSKOK-a, pokrenuo je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VINAR TOLUŠIĆ /

Bivši ministar Tolušić u lovu na poticaje za nove vinograde. No i prije nego je natječaj zaključen, loza je već posađena

Image
VINAR TOLUŠIĆ /

Bivši ministar Tolušić u lovu na poticaje za nove vinograde. No i prije nego je natječaj zaključen, loza je već posađena

Vučković je danas rekla i to da druga uhićena osoba, osim Tolušića, nije iz državne, nego iz lokalne uprave, te da je riječ o istrazi subvencijskih prevara i zloporaba u natječajima u vinskom sektoru:

"Mogu primijetiti da se radi o dva natječaja, oba za koja su nadležni Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja", kazala je i zatim precizirala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod prvog je riječ iz 2020. godine kad je poljoprivredno gospodarstvo o kojem je riječ, dobilo sredstva, a u drugi je bio investicijski natječaj za koji je gospodarstvo odbijeno."

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

E-mail iz emisije Potraga, predmet Terra Slavonia - Tomislav Tolušić

Ministrica Vučković rekla je još da je u prvom slučaju riječ o natječaju iz tzv. Vinske omotnice, a drugi slučaj da se odnosi na natječaj iz 2021. koji se financira iz Programa ruralnog razvoja. Konačno:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je riječ o istrazi koju je pokrenuo Ured europskog javnog tužitelja jer je riječ o natječaju koji se financira iz europskih fondova."

U međuvremenu se od aktualne ministrice Vučković očekuje da odgovori kada se posljednji put susrela sa svojim bivšim šefom nakon prestanka njegovog mandata i u koliko navrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se, pak, tiče tvrdnje da je u slučaju spornog natječaja iz 2021., za koji ministrica tvrdi da je Tolušić na njemu odbijen, izvori iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da se za taj natječaj tek čekaju rezultati.

Priča se, inače, nije počela rasplitati niti danas niti jučer. Ekipa RTL-ove Potrage objavila je krajem studenog 2021. priču o Tolušiću, bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru, i o njegovom "lovu na izdašne potpore". Tolušić je bio ministar od svibnja 2018. do srpnja 2019. i kao takav je, logično, propisivao uvjete za poticaje vinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A potom ih je, nakon što više nije bio ministar, koristio. U trenutku kad je RTL-ova Silvana Menđušić u njegovoj prijavi iz 2021. za sadnju novih vinograda primijetila "dva neobična detalja", Tolušić je do tada od države već dobio dva i pol milijuna kuna. Nova mjera donijela bi mu još tri i pol milijuna kuna.

Potraga je tada objavila da je na vinogradima za koje je Tolušić namjeravao aplicirati za poticaje da ih se zasadi – loza već bila posađena. Povrh toga, u emisiji je tada objavljen sadržaj e-maila u kojem jedan službenik ministarstva svog kolegu iz istog ministarstva obavještava da mu je bivši ministar rekao neka privremeno, i to na dva tjedna, obustavi postupak prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani, gospodin Tolušić mi je rekao da se privremeno obustavipostupak prijave na mjeru, jer će novi elaborat s dopunama biti gotov za dva tjedna. Pozdrav!", sadržaj je e-maila od 23. kolovoza 2021. koji možete pogledati u sklopu ovog članka.

Potrazi to nije bilo i prvo propitivanje poslova bivšeg ministra nakon ministriranja u Vladi. Iz Vlade je otišao dva mjeseca nakon što je RTL-u odgovorio da mu neprijavljeni objekt od 120 metara četvornih služi za roštiljanje. Uskoro se povukao iz politike i posvetio poljoprivredi, pa je Potraga početkom lipnja 2020. objavila priču i o tom njegovom profesionalnom nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to u vrijeme kad su radovi na njegovoj velikoj vinariji kod Virovitice bili u punom zamahu, a okosnica priče je bila u tome da je Tolušićeva OPG Terra Slavonia zatražila poticaje koji su mogli iznositi i više od 10 milijuna kuna, i to regulirani pravilnikom, donesenim za njegovog ministarskog mandata. "Tko kontrolira političare kad se s visokih pozicija bace u privatni biznis i što smiju, a što ne?", postavilo se tada pitanje u emisiji Potrage.

Na to pitanje sada traže odgovor EPPO i PNUSKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo