nepravomoćna presuda / Pripuz oslobođen svih optužbi, dio Bandićevih suradnika dobio zatvorske kazne

Image
Foto: RTL

Presuda stiže osam godina nakon uhićenja optuženika

9.6.2022.
11:17
RTL
VOYO logo

Poduzetnik Petar Pripuz, koji je nakon smrti Milana Bandića postao prvooptuženi u aferi Agram, oslobođen je svih optužbi, od pogodovanja u zbrinjavanju otpada do nezakonitih zapošljavanja u Holdingu za što je krivima proglašeno nekoliko bliskih suradnika pokojnog gradonačelnika.

Svi optuženi oslobođeni su optužbe da su Pripuzovim tvrtkama namještali poslove zbrinjavanja otpada, kao i zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićevog ureda Miro Laco, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, bivši direktor Čistoće Miljenko Benko i bivši tajnik zagrebačkog Sportskog saveza Zdenko Antunović proglašeni su krivima za nezakonita zapošljavanja. Laco i Antunović proglašeni su također krivima i za korištenje službenih automobila u privatne svrhe gdje se spominju i neka poznata imena.

Kazne za okrivljene

Sutkinja Rahela Valentić navela je kako je Miro Laco osuđen nepravomoćno na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i dva mjeseca. Trećeokrivljeni Ivan Tolić dobio je jedinstvenu kaznu od 9 mjeseci zatvora. Miljenko Benko osuđen je na jedinstvenu kaznu od 10 mjeseci zatvora, a Vidoje Bulum sedam mjeseci. Zdenko Antunović osuđen je na jedinstvenu kaznu od 8 mjeseci, ali uvjetno s rokom kušnje dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju oslobađajuće presude Petru Pripuzu sutkinja Valntić je kazala kako je dokazano da Petar Pripuz ništa nije tražio od Grada Zagreba već se Čistoća obratila njemu zbog nagomilanog otpada.

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Petar Pripuz i ostali

Tijek izricanja presude:

12:00 Miro Laco i Zdenko Antunović krivi su jer su u više navrata sami ili na traženje odobravali korištenje službenih automobila, sa ili bez vozača, privatnim osobama koje na to nemaju pravo. Tu je spomenuto putovanje bivše televizijske novinarke Mile Horvat iz Zagreba u Beč, i to tri puta, što je tražio Milan Bandić osobno. Laco je sve odobravao i potpisivao rješenja. Bandić je također tražio prevoženje trojice muškaraca u Poganu Vlaku na svinjokolju. Laco je odobrio vozača i službeni auto od 2. do 3. prosinca, 2013. godine. Milan Bandić tražio je i da se njegov šogor Mile Macan preveze od Zagreba do Mostara što je Laco također potpisao. Laco je osuđen i da je po Bandićevom nalogu dao na raspolaganje službeni auto s vozačem Sandri Perković za prijevoz iz Medulina u Zagreb, kako bi prisustvovala sjednici Gradske skupštine u kojoj je bila zastupnica s Bandićeve liste. Laco i Antunović proglašeni su krivima i zbog korištenja službenog automobila Grada Zagreba kojim je Antunović putovao u Njemačku i pritom uzeo dnevnice i pripadajuće troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:50 Zdenko Antunović i Ivan Tolić krivi su jer su korištenjem svojeg autoriteta na traženje Miljenka Benka zatražili od Slobodana Ljubičića, tadašnjeg predsjednika Uprave ZGH-a, da se u Holdingu, podružnica Upravljanje sportskim objektima, zaposle osobe s kojima su privatno povezani neovisno o tome zadovoljavaju li uvjete radnog mjesta. Radi se o zapošljavanju Dijane Muhović. Miljenko Benko tražio je da se u istoj podružnici zaposli njegov sin, Stjepan Benko, na što je direktor podružnice Dragutin Kosić pristao.

Tolić i Dodig krivi su za zapošljavanje Tihane Colić u Gradskoj plinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laco je proglašen krivim da je po nalogu Bandića pogodovao pri premještanju Roberta Ljutića i Marije Čabraje unutar gradskih službi. Proglašen je krivim i za zapošljavanje preko veze Pavle Šušković, kćeri Bandićeve poznanice.

Vidoje Bulum je proglašen krivim za dva nezakonita zapošljavanja po nalogu Milana Bandića - Zrinke Majerović i Bandićeve rođakinje Milkice Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:44 - Bivši pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i pročelnik Bandićevog ureda Miro Laco krivi su za djela premještanja zaposlenika na druga radna mjesta zbog većeg koeficijenta, iako nisu zadovoljavali uvjete, na traženje gradonačelnika Bandića. Bulum je to ranije u svjedočenju i priznao.

11:34 Petar Pripuz oslobođen je optužbi da je tražio tadašnjeg direktora Plinare Zagreb Ivana Tolića i Ante Dodiga takođe iz Plinare da zaposli Tihanu Colić, njegovu prijateljicu, na radno mjesto pomoćnika direktora, iako su oba mjesta pomoćnika bila popunjena. Za nju je ustrojeno još jedno radno mjesto s koeficijentom 5.0. Pripuz je tako oslobođen po svim točkama koje su se u aferi Agram odnosile na njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:20 U odnosu na točku 2 - zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, nekadašnja načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović i direktor tvrtke Bramgrad Branko Mihaljević oslobođeni su za zamjenu zemljišta.

Grad Zagreb je mijenjao zemljišta s tvrtkom Bramgrad projekt pri čemu je, tvrdio je USKOK, pričinjena šteta za Grad Zagreb od oko 7,5 milijuna kuna jer se pogodovalo Bramgadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:00 - Svi su oslobođeni za točku vezanu za namještanje posla zbrinjavanja glomaznoga otpada. Prema ovoj točki optužnice, Petra Pripuza i Bandićeve suradnike Željka Horvata, Ivana Tolića, Ivana Markusa, Filipa Čulu i Miljenka Benka teretilo se da su 2013. i 2014., u dogovoru s bivšim gradonačelnikom Milanom Bandićem i bivšim predsjednikom Uprave ZG Holdinga Slobodanom Ljubičićem, Pripuzovim tvrtkama namještali posao zbrinjavanja glomaznoga otpada.

Točke optužnice

Po sedam točaka optužnice Uskok suradnike pokojnog gradonačelnika tereti za pogodovanje, zamjenu zemljišta, neosnovana zapošljavanja, korištenje službenih vozila u privatne svrhe, isplatu dnevnica iako se radilo o privatnim putovanjima i druge nezakonitosti dok su tri točke optužnice vezane uz zbrinjavanje otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve te nezakonitosti, tvrdi Uskok, odvijale su se uz Bandićevu suglasnost, a ukupna šteta Gradu Zagrebu procijenjena je na nešto više od sedam milijuna kuna.

Bandić i njegovi suradnici uhićeni su u listopadu 2014. godine. Dio njih priznao je krivnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
afera agram /

Leopard i Kondor, 'Jel ti znaš tko je mala': Danas doznajemo presudu Petru Pripuzu i Bandićevim suradnicima

Krivnju za nezakonita zapošljavanja su, primjerice, priznali nekadašnji voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić i bivši šef Gradske plinare Ante Dodig, koji su sporazumno osuđeni na početku postupka.

Tijekom suđenja Antunović je priznao je nezakonita zapošljavanja, ali i korištenje službenog automobila u privatne svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo