Slučaj 'zamrzivač' / Policajci koji su 'vodili' nestanak: 'Smiljana je bila dva puta na poligrafu i to na njezino inzistiranje'

Na suđenju Smiljani Srnec su svjedočili policajci koji su na slučaju radili od kada je službeno prijavljen Jasminin nestanak

27.11.2019.
14:24
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Varaždinu u srijedu je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić čije je tijelo pronađeno u škrinji 19 godina nakon njezina nestanka.

Svjedočio je policajac Vladimir Makar koji je govorio o prijavama Jasminina nestanka. Kazao je kako je otac je donio dokumente njezine dokumente odnosno putovnicu, osobnu iskaznicu i 'neki' rokovnik. Njemu je prijavljen nestanak. Najprije je majka prijavila nestanak, a potom i otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predočena mu je preslika zapisnika. Sudac pita sjeća li se detalja, na što je odgovorio da se baš i ne sjeća.

"Pitali smo samo zašto tako kasno prijavljuju nestanak, pa su odgovorili da je sestra u međuvremenu kontaktirala s njom", izjavio je Makar te dodao kako nije provjeravao brojeve iz njezinog mobitela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nazvala je Smiljana Srnec, ali je tražila baš određenog kolegu. Bila je uznemirena'

Potom je svjedočila policijska sluzbenica, Danijela Turk koja je svjedočila o telefonskom pozivu u policijsku postaju kobnog dana.

"To je bila subota oko 12 sati je zazvonio telefon, bila je ženska osoba koja se predstavila kao Smiljana Srnec. Tražila je kolegu Josipa Šogca i inzistirala da baš s njim razgovara. I ona ga je nazvala. Imala je drhtav glas i zvučala je uznemirano", izjavila je Turk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sudnicu je potom ušla Gordana Štefinec koja je radila na poslovima potrage PU međimurje. Jasminin nestanak je prijavljen u PP Čakovec, kazala je. Bilo je rečeno da nestala osoba studira u Zagreba. Raspisana je potraga svim Policijskim upravama i PU zagrebačkoj da provjere fakultete i osobe koje su navedene da su u vezi s njom. Obavljale su se sve policijske radnje koje su osnovne prilikom nestanka: obavljanje razgovora sa susjedima, rodbinom, poznanicima... 2010. godine otišla iz tog sektora i više nije imala kontakt s tim predmetom.

"Pokušali smo Smiljanu voditi na poligraf, ali zbog toga što je ona koristila lijekove nismo to mogli obaviti ".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit je li poligrafsko ispitivanje uobičajena procedura kod nestanka osobe, policajka je rekla da nije, ali ne zna koje su točno indicije dovele do toga da Smiljanu ipak poligrafski ispita. 

Svjedokinja je iskazala kako se majka znala informirati u policiji kojoj fazi je slučaj kada bi došla iz Njemačke gdje je radila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana sjeća li se odgovora PU Zagrebačke vezanen uz studij Jasmine Dominić, svjedokinja je izjavila da se sjeća točno godine, ali su rekli da je nema više na studiju. 

Optužba: "Zašto nije bilo sve ranije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato što je okrivljena govorila da je u Francuskoj, da se ona s njom čuje."

Odvjetnik ju je upitao koliko dugo je radili na slučaju, na što je odgovorila od 2010.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li vam poznato da je obitelj donijela osobne isprave, imenik?"

"Nisam koristila taj imenik", zaključila je svjedokinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najviše sam komunicirala s majkom Katarinom i Smiljanom'

Ljubica Farkaš je radila u policiji na poslovima potrage i identifikacija. Izjavila je kako je razgovarala sa Smiljnom majkom, ali, misli, i s ujacima. S ocem nije jer ga nikad nije bilo doma.

"Jeste li teleoperatera trazili podatke?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo to smjeli tražiti u to vrijeme. Najviše sam komunicirala s majkom i sa Smiljanom, ali ne mogu se sjetiti koliko puta smo razgovarale. Ja sam samo radila na potrazi nestale osobe. Poduzimala sam radnje kad je jedan ujak angazirao vidovnjaka.

"Zbog čega je prijava tek 2005. godine, a zadnji kontakt je bio u kolovozu 2000.?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je rečeno da je ona nestala za vrijeme studija i da je tražila oca da ide u Francusku. To je izjavila majka Katarina i da je Smiljana s njom u kontaktu", izjavila je Farkaš i odgovarajući na pitanja odvjetnika ustvrdila kako se više ničega ne sjeća o tom slučaju.

'Smiljana je stalno govorila da je u kontaktu s Jasminom'

Josip Jalšovec je policijski službenik koji je na suđenju izjavio kako su 2015. godine vodili na poligraf Smiljanu Srnec i Ivana Srneca, a 2017. opet Smiljanu. Poligrafsko ispitivanje je bilo na njezino inzistiranje, izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit zašto je baš njega tražila Smiljana Srnec, kazao je kako je to bio kontakt još od 2005. godine vezano uz nestanak. Ustvrdio je i kako je majka Dominić često zvala i raspitivala se. 

Branitelj: " Tko je govorio da kontaktira s Jasminom?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smiljana. Spominjala je Francusku, dečka, studij, posao... Mislim da je majka rekla da se telefonski 2000. godine javila ocu."

Odvjetnik: "Je li itko od službenika pregledavao kazneno prekrašajne spise obitelji Dominić?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam jel' netko striktno tražio, to je uobičajeno."

Koliko se sjeća, imenik Jasmine Dominić je donio netko od članova obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit jesu li kontaktirane sve osobe iz tog imenika, odgovorio je da ne zna. On nije kontaktirao i nije utvrđivao čiji su brojevi. Ne zna ni kada je prestala studirati u ZG, ali je ustvrdio da postoji dopis fakulteta.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo