osumnjičen za ubojstvo / Policija ga je privela prije nekoliko godina pa ubrzo pustila. Suborci su uvjereni: 'Basa je žrtveno janje'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Trojica Basinih suboraca i prijatelja kažu kako bi ''dali ruku u vatru'' da je nevin

31.1.2020.
21:22
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Prijatelji i suborci Tomislava Viktora Base (49), osumnjičenog za ubojstvo Ibrahima Dedića, vlasnika Promdei banke, u srpnju 1999. godine, uvjereni su da je on žrtveno janje. Smatraju da Basa treba platiti ceh u slučaju da sin pokojnog Dedića uspije s tužbom protiv Hrvatske jer je velik novac u igri. Onda je najbolje pronaći krivca.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Basu, koji je državljanin Hrvatske, Nizozemske i Švicarske, sumnjiče da je 3. srpnja 1999. oko 22.30 sati s dvojicom još nepoznatih počinitelja pričekao Dedića u haustoru zgrade u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu, gdje je ubijeni živio. Nakon što je Dedić ušao u zgradu, iz automatskog su oružja prema njemu ispalili više streljiva pri čemu je Dedić zadobio mnoge strijelne ozljede glave i tijela, od kojih je na mjestu preminuo.

Trojica Basinih suboraca i prijatelja kažu kako bi ''dali ruku u vatru'' da je nevin jer on nije osoba koja bi takvo što mogla i pomisliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kažu da je bio nedostupan. Čista debela laž, jer je svake godine dolazio u Hrvatsku i boravio po nekoliko mjeseci. Ne mogu prihvatiti da bi on mogao biti ubojica'', kazao je jedan suborac za 24sata, a druga dva to potvrđuju. Sva trojica kažu kako se Basa uvijek pojavljivao na obljetnicama njihove postrojbe.

''Znam da je prije nekoliko godina bio uhićen tijekom ribolova na Dravi. Tad su ga pustili, a da ni sami nisu znali zašto i po kojoj je osnovi uhićen. Kad je doznao za tjeralicu, odlučio je doći u Hrvatsku da razjasni stvari. Pa koja bi budala, a on nije lud, to napravila ako je kriva?! Trebao je ove godine s jednim švicarskim generalom, koji je, kao i on, zaljubljen u motocikle, doći u Hrvatsku.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče tužbe koju spominju, Ibrahimov sin Alen Dedić doista je 2009. tužio Republiku Hrvatsku tražeći deset milijuna kuna odštete. Smatra da je za njegovu smrt odgovoran MUP, odnosno PU zagrebačka, koja Ibrahimu nije pružila adekvatnu zaštitu iako su ga prije atentata sedam puta pokušali ubiti. Tvrdio je da je njegov otac tražio pomoć od tadašnjeg ministra unutarnjih poslova te je uputio više poziva MUP-u, koje oni očito nisu shvatili ozbiljno.

Naveo je i da, nakon što je njegov otac ubijen, istražni postupak nije utvrdio tko ga je ubio niti je ubojica ikad pronađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ibrahim Dedić bio je javna osoba te je 1989. otvorio prvu privatnu banku, koja je iznimno dobro poslovala. Imao je otvorene 43 poslovnice u RH, nekoliko u BiH i Sloveniji, a njegova imovina tad je vrijedila 53 milijuna DEM (njemačkih maraka), dnevno je zarađivao i do 100.000 DEM'', stoji u tužbi. Općinski građanski sud u Zagrebu u svibnju je tužbu odbio, a odluka je postala pravomoćna u rujnu iste godine. No u studenom prošle godine Dedić je zatražio reviziju postupka na Vrhovnom sudu. Ona mu je dopuštena te je spis sad tamo.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo