kao pravi / Policija je riješila seriju pljački: Tri muškarca brojne trgovine orobili su airsoft pištoljima

Razbojništva se najviše događaju u trgovinama

16.11.2020.
20:40
VOYO logo

Zagrebačka policija razriješila je seriju pljački koje su u dva zagrebačka kvarta počinjene u svega mjesec i pol. Ono što je najzanimljivije - tri benzinske postaje i devet trgovina tri muškarca, jedan Hrvat i dva Srbina - orobili su airsoft pištoljima. Istražili smo o kakvom je oružju riječ i koliko često se ono uopće koristi. 

Izgledaju kao pravi

Izgledom kao pravi. Čak toliko i teži. To je airsoft pištolj. I upravo ovakvim pištoljem je trojac u dvadesetima opljačkao devet trgovina i tri benzinske postaje na Trešnjevci i Črnomercu. I uzeo 45 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove godine je ovo prvi slučaj s airsoft pištoljem koji smo zabilježili. Inače vrlo često, češće nam se dešava da su ilegalno oružje koristi u takvim kaznenim djelima, plinski pištolji, odnosno replike, prepravljeni pištolji da izgledaju što vjernije", kazala je Marija Goatti, glasnogovornica PU zagrebačke.

Najveći problem s airsoft pištoljima - objašnjava nam sudski vještak za balistiku - to što su neki napravljeni toliko dobro da izgledaju poput pravih pištolja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Airsoft pištolji su, nazovimo ih tako, su replike stvarnih pištolja koje služe u rekreativne svrhe, za takozvane ratne igre, međutim tu se proširila njihova namjena, danas imamo sportske discipline, streljačke koje se obavljaju s tim pištoljima", izjavio je Dubravko Gvozdanović, sudski vještak za oružje.

Image
Krim istraga se nastavlja /

Dolijala dvojica lopova: Ukrali Porsche pa ga rastavili u radionici u Dubravi

Image
Krim istraga se nastavlja /

Dolijala dvojica lopova: Ukrali Porsche pa ga rastavili u radionici u Dubravi

Ne može usmrtiti

Preko oglasnika se mogu nabaviti za stotinjak eura. I manje. No, za razliku od klasičnog zračnog oružja za koje osoba treba imati dozvolu, airsoft spada u kategoriju D. I ne može usmrtiti čovjeka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U načelu izbacuju kuglice, dominantno plastične kuglice, u zadnje vrijeme jako često se materijal za izradu tih kuglica koristi noviji materijali koji su biorazgradivi - nije za razliku od zračnih običnih pištolja riječ o metalnim projektilima, odnosno olovnim dijabolama, nazovimo to tako, kazao je Gvozdanović.

Po podacima MUP-a u prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno je 431 kaznenih djela razbojništva, što je za 19 posto manje nego u istom razdoblju lani. Razbojništva se najviše događaju u trgovinama. Slijedi otvoreni prostor. Na trećem mjestu su benzinske crpke. Slijede ih kiosci pa kuće i stanovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li trojcu koji je u mjesec i pol dana orobio devet poslovnica biti olakotna okolnost na sudu to što su koristili airsoft pištolj, utvrdit će sud. Iako je činjenica da se s njim ne može nikoga usmrtiti, ipak se osobe dovodi u zabludu da imate pravi pištolj.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo