reagirali na snimku / Policija negira da je na Poljudu fizički ometala pružanje pomoći ranjenom vatrogascu

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Iz policije tvrde kako su se organizatoru javnog okupljanja obratili jer je vatrogasca sa stadiona vodio u pogrešnom smjeru

25.10.2018.
12:12
Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo

Policijska uprava splitsko-dalmatinska reagirala je na objavu snimke tjednika Nacional na kojoj se, kako tvrde, vidi neprimjereno ponašanje policajaca u trenutku kada je ozlijeđeni vatrogasac izveden s terena kako bi mu se pružila liječnička pomoć.

Navode da snimka dokazuje da splitska policija nije govorila istinu kada je objavila da su njezini pripadnici poduzimali mjere kako bi se vatrogascu što prije pružila pomoć, nego da su neki od njih to fizički ometali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na snimci je, piše Nacional, tako zabilježeno da vatrogasca s terena prema vozilu Hitne pomoći izvori Hajdukov povjerenik za navijače Kristijan Petric, te da ga istovremeno dvojica policajaca verbalno napadaju i "prema svemu sudeći prijete".

Priopćenje PU splitsko-dalmatinske o navedenom slučaju prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od dana održavanja javnog okupljanja do danas nismo zaprimili pritužbu fizičke ili pravne osobe na rad policijskih službenika, niti bilo kakvu prijavu, a vezano za obavljanje poslova policijskih službenika na stadionu tijekom javnog okupljanja. Samoinicijativno smo provjerili činjenice i okolnosti. 

'Nije bilo fizičkog kontakta policije i osobe koja ide uz ozlijeđenog vatrogasca'

Pregledom objavljene snimke nedvojbeno je da nije bilo nikakvog fizičkog kontakta policijskih službenika i osobe koja ide uz ozlijeđenog vatrogasca. Utvrđeno je kako su se na tom mjestu tijekom održavanja javnog okupljanja nalazili uglavnom djelatnici Interventne jedinice policije i Odjela protueksplozijske zaštite koji u sklopu osiguranja javnog okupljanja obavljanju protueksplozijski pregled stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski službenici kada su vidjeli da je vatrogasac ozlijeđen od posljedica zlouporabe pirotehnike i bacanja iste, obratili su se djelatniku organizatora javnog okupljanja obzirom da je vodio vatrogasca u pogrešnom smjeru, izvan stadiona, te ga upozorili da je hitna pomoć obavještena, da se nalazi unutar stadiona, u tunelu ispod zapadne tribine i da stiže.

'Policijsku službenici nisu nikome prijetili'

Obzirom da je navedena osoba u nogometnom klubu zadužena za odnose s navijačima rekli su mu da je njegov posao takve događaje pravovremeno prevenirati, a ne bespotrebno voditi ozlijeđenog za ruku (koji je već imao pratnju i pomoć kolega vatrogasaca), u cilju javne prezentacije svoje zabrinutosti za njegovo stanje i to u pogrešnom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski službenici nikome nisu uputili prijetnje, nisu prekoračili policijske ovlasti, niti su na bilo koji način ometali pružanje pomoći ozlijeđenom vatrogascu, a što je jasno vidljivo iz snimke.

U odnosu na održano javno okupljanje prije, za vrijeme i nakon javnog okupljanja priveli smo ukupno 34 osobe, od čega 8 osoba zbog zlouporabe pirotehničkih sredstava, a isti su u žurnom postupku privedeni na Prekršajni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnijeli prekršajne prijave

Naknadno smo kriminalistički obradili i prekršajno prijavili zbog zlouporabe pirotehnike još 3 osobe. Prekršajna prijava podnesena je i protiv organizatora javnog okupljanja i odgovorne osobe organizatora zbog postojanja sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 5. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. 

U cilju utvrđivanja identiteta i procesuiranja osobe koja je aktivirala i bacila, pirotehničko sredstvo na područje stadiona, a koje je ozlijedilo vatrogasca i dalje ćemo provoditi kriminalističko istraživanje”, navodi se u priopćenju policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo