pogodovanje poduzetnicima / Poruke otkrivaju kako je radio tandem Rimac-Žalac: 'Milenko je lud, pričat ću ti'; 'Slomi Marića'

Image
Foto: Josip Regovic/Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Image
Foto: Josip Regovic/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Kako pregovori s HPB-om nisu završili zadovoljavajuće u ljeto 2018. u "igru" ulazi Gabrijela Žalac

30.4.2021.
9:15
Josip Regovic/Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Bivše državna tajnica Josipa Rimac i ministrica Gabrijela Žalac, kontinuirano su radile nedozvoljeni utjecaj na predsjednicu uprave HBOR-a Tamaru Perko i predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vuića kako bi se C.E.M.P.- u za vjetroelektranu Krš-Pađene odobrili krediti u većem iznosu i po povoljnijim uvjetima, pišu 24 sata

Otkrivaju to poruke koje su istražitelji pronašli u njihovim mobitelima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Milenka Bašića C.E.M.P. trebala je kredit od 130 milijuna eura, no dok su trajali pregovori s bankama u dogovoru s Bašićem i Dragom Stipićem, vlasnikom i direktorom tvrtke, Josipa Rimac i Gabrijela Žalac vršile su utjecaj na predsjednicu uprave HBOR-a i predsjednika uprave HPB-a kako bi se C.E.M.P.- u odobrili krediti u većem iznosu i po povoljnijim uvjetima od onih koje su banke ponudile. 

Image
Afera vjetroelektrane /

Premijer stao u obranu Žalac, Bašić za RTL: 'Ovo je već poznati predizborni cirkus. Javnost se obmanjuje'

Rimac je tako, utvrdili su istražitelji iz niza poruka, Vuiću učestalo slala poruke sa sadržajem "Pazi na moje poduzetnike", "Što je s vjetrašima?" itd. Dogovorila je i sastanka Bašića s Vuićem, a Bašić joj je poručivao kako će joj, ako uspije realizirati da dobije traženi kredit od HPB-a, "biti vječni dužnik". Drugom zgodom joj je porukom, nakon što ga je informirala što je sve napravila taj dan , poručio "obraduj me za rođendan", pišu 24 sata.

No, kako pregovori s HPB-om nisu završili zadovoljavajuće za Bašića u ljeto 2018. u "igru" ulazi Gabrijela Žalac. Josipa Rimac je 18. srpnja 2018. porukom kontaktirala ministra financija  Zdravka Marića i od njega zatražila potporu za vjetroelektrane navodeći da je nadzorni odbor taj tjedan. Nakon što je izvijestila Bašića da je kontaktirala Marića i Žalac obavještava ga da je s ministrom Pavićem te da joj onda dolazi ministar Oleg Butković, a Bašić joj uzvraća porukom da "slomi Marića". Ona odgovara da mu je poslala poruku te da je sutra u 9 sati kod Tamare Perko, predsjednice uprave HBOR-a. Sutradan je porukom obavijestila Gabrijelu Žalac da ide kod Perko i da će se čuti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimčeva je u svoje aktivnosti nastojala uključiti i tadašnjeg ministra Tomislava Tolušića, člana nadzornog odbora, na način da održi sastanak s Bašićem na koji bi pozvali Perko i Marića. Tolušić (koga u porukama Bašiću naziva Tole) joj odgovara da sve zna i da će joj se javiti , ali da je to puno novaca za Perko i da to neće moći progutati.

Rimčeva je 23. studenog 2018. putem WhatsAppa Bašiću poslala nekoliko fotografija na kojima je s ministrom Marićem i Gabrijelom Žalac na što joj je Bašić odgovorio "Kraljica si, završi ih". Ona mu je odgovorila da je on tema. 

Nakon sastanka u HBOR-u predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko je 11. prosinca 2018. obavijestila ljude iz C.E.M.P-a da im ne može dati kredit od 130 milijuna eura. C.E.M.P. se žalio nadzornom odboru HBOR-a pa je organiziran još jedan sastanak 24. siječnja 2019. Nakon sastanka Bašić, ministar Zdravko Marić i ministrica Gabrijela Žalac sastali su se u Ministarstvu regionalnog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navečer je Žalac poslala poruku Rimčevoj: "Milenko je lud, pričat ću ti". Rimčeva odgovara "On je prijatelj", a Žalac odgovara da će se nada da će uspjeti sve odradit i da je čovjek legenda. "Je, i to godinama", odgovorila je Rimčeva, a Žalac piše "Reći ću šefu da nije normalno što mu rade", pišu 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo