Srđan mlađan / Potresna ispovijest roditelja sisačkog monstruma: 'Znamo da je za mnoge oličenje zla'

Image
Foto: Boris Scitar/Pixsell, vijesti.hr

Majka Srđana Mlađana kaže da ih novopečena snaha redovito posjećuje i brine o njima

30.10.2019.
9:02
Boris Scitar/Pixsell, vijesti.hr
VOYO logo

'Sisački monstrum', Srđan Mlađan, medijski najeksponiraniji ubojica u Hrvatskoj, već više od dva desetljeća obilježio je i sebe i svoje bližnje. Ali obilježio je još tri obitelji svojih žrtava koje je brutalno ubio.

"Što se tu ima više reći, napisati, mi svoj križ nosimo već više od 20 godina, samo mi znamo kako nam je...", kazala je Nediljka Mlađan, majka beskrupuloznog ubojice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričala je za Jutarnji list zašto izbjegavaju medije, sada kada se Srđan vjenčao s djevojkom koju je prvi put vidio u lepoglavskoj kaznionici.

"Toga sam se ja i bojala, znala sam da će se dići cijela halabuka oko tog vjenčanja. Bojala sam se da ju to ne uništi, da to neće izdržati. Draga je curica, često smo se čule!", otkrila je majka Srđana Mlađana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji o vjenčanju sina, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog trostrukog ubojstva, oružanog razbojstva, otmice i koji bi u Lepoglavi trebao ostati do 4. svibnja 2027. godine, svog 46. rođendana, osim iz medija, znaju i nešto više jer im je o tome pričala snaha. Vjenčanju u utorak 22. listopada nisu prisustvovali. Za namjere svog sina da se oženi znali su unazad nekoliko mjeseci. Otkrili su kako je počela veza njihova sina i 20-godišnje Zagrepčanke:

"Ona je njemu pisala. Ali, nije ona jedina koja mu je pisala. Pisale su mu i druge cure. Djevojku s kojom se vjenčao upoznali smo malo prije vjenčanja i sada se čujemo svaki dan. Zove nas, brine se za nas kao da nam je kći!" ispričala je Nediljka Mlađan i kaže da još nije vidjela ni fotografije s vjenčanja koje će Srđo, kako zove svog sina, dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražila je ona da mu dođe u posjet, borila se za to, ali nisu joj dopustili!", otkrivaju Mlađanovi roditelji.

"Uskratili su mu pravo na ono što ima, ja sam to doduše i očekivao, ali kakva smo mi to demokratska država da si jedan upravitelj može to dati za pravo...", kaže otac Mladen, a majka komentira razloge:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz razloga sigurnosti, kažu. Što, da će je valjda ubiti, zadaviti, možete misliti. On nema nikakvih problema s čuvarima i drugim osuđenicima. Poštuje kućni red, pristojan je...", odrješita je majka najpoznatijeg osuđenika, koja ni u jednom trenutku ne opravdava ono što je on učinio.

"Uništio si je život. I sebi i nama. I tu nema natrag...", kaže kroz suze i nastavlja: "Da jednom dođe kraj ovome. Mi smo 20 godina izloženi linču. Teško mi je jer mi ga nismo tako odgajali. Ni da mrzi niti da ikome išta nažao učini. On kao dijete nikad nikome ružnu riječi nije rekao. Pročitala sam kako je na djeda nasrnuo nožem, što nije istina. On je djeda obožavao, a i djed njega. Ali, taj nesretni rat. Kao 10-godišnji dječak vidio je strahote, nešto se prelomilo u njemu. Ni dan-danas ne znam..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin sin ubio je djevojku koju nije ni poznavao, Elizabetu Šubić, umirovljenika Petra Jančića, policajca Milenka Vranjkovića Kinga, opljačkao je banku, nije se vratio na dopust iz zatvora, zatočio je obitelj, nasrnuo je na sestričnu u sudnici, poručivao je: "Za mene je jedino rješenje metak!" i "Vidimo se u paklu!". Nediljka Mlađan svjesna je svega toga, ali misli da njezin sin ipak nije 'rođeni ubojica', iako je 40 puta posudio u videoteci film 'Rođeni ubojice'.

"Brine se za nas, puno čita, uči jezike. Naučio je španjolski, njemački, talijanski i engleski, a odnijeli smo mu i literaturu za francuski. Čita vjersku literaturu, gleda televiziju, redovito dobivaju novine. Pospremi sobu, ima pravo na dva sata šetnje...", kaže majka Srđana Mlađana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad mu dolazi u posjet, odnese mu uglavnom garderobu, jer hranu ne može, uplate mu novac koji troši u kantini, kao i za telefonsku karticu.

"Prolazimo pregled kad dođemo. Zatvorsko osoblje korektno je prema nama. Razgovaramo u sobi za posjete. Želi znati što ima novo kod nas", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji Srđana Mlađana znaju da se njihov sin žalio pučkoj pravobraniteljici zbog tretmana u zatvoru.

"On je u zatvor dospio praktički kao mladić. U zatvoru je već 21 godinu. I cijelo vrijeme je u izolaciji. Ne radi ekscese, čudi se čak što ga zovu na sud kao svjedoka premlaćivanja Roberta Matanića. On tvrdi da je bio okrenut leđima kada se šetao na igralištu, a to se dogodilo u teretani i nije ništa vidio", kaže Nediljka Mlađan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac Mladen smatra da će se Srđan, kao što se izborio za premještaj sa zatvorenog odjela, izboriti i za pravo na intimu sa suprugom, na što sada nema pravo.

"Znam da će to zvučati čudno, ali svi koji su ga upoznali kažu da on nije nikakav monstrum, kako ga nazivaju", kaže majka. Svjesna 'križa koji nosi' i činjenice da joj majka ubijene djevojke nikad ne može oprostiti to što joj je ubio kći, kaže: "Ja sam i na sudu rekla da bih dala svoj život za njezin da mogu, ali ne mogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja znam da je za mnoge on oličenje zla i od toga ne možemo pobjeći. Ali, zašto nas blate? Da je obrnuta situacija, kunem vam se grobovima svojih roditelja, ja protiv te obitelji ne bih ništa rekla. A mi, mi smo uništeni. Kuća koju smo sagradili i u koju smo se iz ove trebali preseliti, iako je procijenjena na 250.000 kuna, prodana je za 100.000 kuna da bismo platili odštetu dvjema obiteljima žrtava", kaže Nediljka Mlađan. Suprug Mladen dodaje da još plaćaju 1.200 kuna mjesečno.

Što u budućnosti čeka njihova sina i njegovu izabranicu - ne znaju. Srđan im, kažu, o tome nije puno govorio, a kad se sva medijska buka oko vjenčanja njihova sina slegne, očekuju posjet oca njihove snahe, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo