Zločin u Rijeci / Predali optužnicu za Brnadino brutalno ubojstvo u kafiću gaženjem žene. Ako je neubrojiv, nema zatvora

Image
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Kamere snimile da je žena, koju je tukao, pala iza šanka, a onda ju je izgazio silovitim udarcima nogu. Imala je brojne lomove kostiju i ozljede mozga

10.6.2022.
9:48
Nel Pavletić/Pixsell
VOYO logo

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 36-godišnjaka koji je početkom veljače u kafiću usred Rijeke rijetko viđenom brutalnošću ubio svoju 67-godišnju poznanicu s kojom je do tog trenutka razgovarao za stolom. Da je ŽDO Rijeka podigla optužnicu, doznaje portal Burin.hr, koji navodi da je riječ o Romanu Brnadi.

Portal donosi i detalje iz optužnice. Brnadu tužiteljstvo tereti za teško ubojstvo, i to po stavku dotičnog članka iz Kaznenog zakona koji ubojstvo definira kao počinjeno na "okrutan ili podmukao način". Kazneni zakon za takvo ubojstvo, ako ga je počinila osoba koja je pritom bila ubrojiva, predviđa između 10 i 40 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nezapamćeni zločin /

Završena obdukcija žrtve brutalnog ubojstva u Rijeci: Zdrobio joj je kosti, ozlijedio mozak, umrla je dok ju je tukao

Image
Nezapamćeni zločin /

Završena obdukcija žrtve brutalnog ubojstva u Rijeci: Zdrobio joj je kosti, ozlijedio mozak, umrla je dok ju je tukao

Otkako je Brnada uhićen nedugo nakon ubojstva, a potom u pratnji policije doveden na ispitivanje u područni ŽDO, ubrzo i na Županijski sud u Rijeci, predsjednik suda Veljko Miškulin mu je odredio istražni zatvor po četiri stavke: opasnost od bijega, mogućnosti da utječe na svjedoke, opasnost ponavljanja djela i okolnosti za koje se predviđa dugotrajni zatvor.

Otada mu se istražni zatvor produžavao, te je bio u liječničkom tretmanu. Burin donosi i to da mu je u međuvremenu skupina stručnjaka psihijatrijskim vještačenjem utvrdila da je u trenutku ubojstva bio neubrojiv. To bi se poklapalo s izjavama njegove supruge da je dva mjeseca prije ubojstva prestao uzimati terapiju za svoje psihičko stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bi se u konačnoj, pravomoćnoj presudi definitivno presudilo da je bio neubrojiv, njega se ne bi moglo osuditi na zatvorsku kaznu. Moglo bi mu se prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama odrediti liječenje, odnosno prisilni smještaj u bolnici odgovarajućeg tipa.

Mirno sjedili uz kavu i čaj, a onda...

Nakon što je optužnica pristigla na Županijski sud u Rijeci, sljedeći korak pravosuđa je sazivanje optužnog vijeća koje odlučuje o utemeljenosti optužnice, što bi značilo da je optužnica pravomoćna, ako bi odluka bila pozitivna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Brnade duboko je potresao javnost u Hrvatskoj zbog posebne okrutnosti ubojstva 67-godišnje žrtve 6. veljače u kafiću na Pavlinskom trgu. Ubojstvo je zabilježeno i nadzornim kamerama. Osumnjičeni i njegova poznanica mirno su pili čaj i kavu, da bi se u jednom trenutku porječkali.

Kamere su zabilježile da je osumnjičeni nasrnuo na ženu, da su ga dvojica mladića pokušala zaustaviti, što nisu uspjela, te da je osumnjičeni ženu koja je tad već pala iza šanka, dokrajčio udarcima ruku i nogu, posebno silovitim gaženjem. Snimka videonadzora je tada, naime, iz policije procurila u javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitna je ženu pokušala reanimirati, ali nije uspjela. Žrtva je već pretrpjela mnogobrojne lomove kostiju i fatalne ozljede mozga.

Htio iskočiti kroz prozor

Osumnjičeni je ubrzo viđen kako hoda ulicom gol, te je uhićen. Do tada je Brnada u Rijeci bio poznat uglavnom po svom uličnom grlenom pjevanju na Korzu, te po jednom sudjelovanju u televizijskom šou s natjecanjem u pjevanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatično je bilo u jednom trenutku i njegovo dovođenje na ŽDO u Rijeci dva dana poslije tragičnog događaja. Dovela su ga tri interventna policajca, a on je isprva bio miran. No, u jednom trenutku je stao vikati, otimati se, pokušao je skočiti kroz prozor i policajci su ga jedva obuzdali.

Nekoliko sati poslije, na Županijski sud u Rijeci, doveli su ga potpuno mirnog, ovaj put vezanog i u pratnji šest interventnih i nekoliko temeljnih policajca, te je na kraju ročišta na kojem mu je određen istražni zatvor, čak zahvalio sucu istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo