Smrt koja strpljivo čeka žrtve / Pronašli nagaznu minu u bivšoj vojarni JNA, napuštenoj prije 3 desetljeća, danas popularnom izletištu avanturista

Image
Foto: YouTube/screenshot

'Na putu za Panos, Prominu i Željavu držiš se isključivo staze, a i njome polako koračaš napregnutih osjetila... Sa staze ne istupaš niti u nuždi! Niti u nuždi!'

26.4.2022.
11:50
YouTube/screenshot
VOYO logo

Policijska uprava ličko-senjska objavila je da je "na južnom Velebitu, predio Panos, u bivšoj vojarni, pronađena antimagnetna mina PMA-2 koja je bila oštećena u predjelu upaljača". U mjestu Divoselo, pak, pronađena je minobacačka mina kalibra 82 milimetra, također oštećenog upaljača te stabilizatora.

Oba eksplozivna sredstva, navode iz policije, "s obzirom na navedena oštećenja" policijski stručnjak za deminiranje uništio je aktiviranjem na mjestu gdje su mine pronađene. Drugim riječima, na drugi način ih je bilo ili previše opasno ili nemoguće sigurno ukloniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PMA-2 je protupješačka mina, neslavno poznata i kao "pašteta", a žrtve koje na nju nagaze, ako ih i ne ubije, u pravilu ih eksplozijom ostavlja s trajnim i teškim invaliditetom. To se navodno već događalo i u Panosu. Objekt Panos na Velebitu je 1991. i rat u Hrvatskoj dočekao kao radio relejno čvorište JNA. 

Navodno je jedan od prvih znatiželjnika koji je po završetku Domovinskog rata posjetio to mjesto, ostao bez potkoljenice u eksploziji nekakve nagazne mine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nije fikcija /

U Hrvatskoj je još uvijek oko 30 tisuća aktivnih mina, a uskoro bi mogli upregnuti pčele koje bi 'nanjušile' gdje su

Image
nije fikcija /

U Hrvatskoj je još uvijek oko 30 tisuća aktivnih mina, a uskoro bi mogli upregnuti pčele koje bi 'nanjušile' gdje su

Udruga Obnova je o ovom bivšem vojnom objektu, danas već dugi niz godina sasvim napuštenom i izrazito oronulom, svojevremeno pisala kao o mjestu popularnom po "urbexu", urbanom istraživanju napuštenih struktura koje je sagradio čovjek.

Jedno od najpopularnijih odredišta zaljubljenika u urbex iz Hrvatske i šire je, primjerice, Željava, nekoć najveći podzemni vojni aerodrom u Jugoslaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudbina Panosa nije bila niti izdaleka tako dramatična kao ona Željave. "Obnova" je na svojim stranicama pisala da su pripadnici JNA Panos predali mirno nakon što su ih hrvatske snage okružili naoružani lakim osobnim i lovačkim oružjem "u odlično koordiniranoj akciji iz dva smjera, sa strane kontinenta i sa obale na zapadu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnoviji primjer pokazuje da unatoč tome bivši vojni objekti čak i više od 30 godina od početka rata u Hrvatskoj još uvijek kriju smrtonosne zamke poput nagaznih mina. Zato "Obnova" u svom članku u kojem spominje Panos, između ostalog ističe:

"Na putu za Panos, Prominu i Željavu držiš se isključivo staze, a i njome polako koračaš napregnutih osjetila. Na Željavi i na Šašinoj Gredi sa asfaltirane površine ne istupaš niti u slučaju nužde."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti u slučaju nužde", namjerno se ponavlja upozorenje koliko god da se urbex opisuje kao "zabavan".

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo