Nove optužbe / Proširena istraga protiv bivšeg gradonačelnika Splita: Grad oštetio za najmanje 87 tisuća kuna?

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Baladasara i suradnike se sumnjiči da su oštetili Grad Split za najmanje 87.682,00 kune

16.1.2019.
16:50
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Kako je navedeno na stranicama DORH-a, Državno je odvjetništvo donijelo rješenje o proširenju istrage protiv bivšeg splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i još trojice hrvatskih državljana zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.

Nakon istrage zbog sumnje da je Baldasar, zajedno sa svojim suradnicima, omogućio jednom hotelu korištenje većeg broja parkirališnih mjesta bez plaćanja povlaštene mjesečne naknade, stižu nove sumnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baladasara i suradnike se sumnjiči da su oštetili Grad Split za najmanje 87.682,00 kune.

"Osnovano se sumnja da je I. okr., kao gradonačelnik Grada Splita, od 7. veljače do 28. ožujka 2017., na traženje IX. okr., suosnivača i stvarnog voditelja poslovanja trgovačkog društva korisnika prava plodouživanja zgrade „Turistička palača“ i osnivača i odgovorne osobe još jednog trgovačkog društva, u nakani da navedenim društvima pribavi nepripadnu imovinsku korist na štetu Grada Splita, naložio II. okr., pročelniku Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita, i VIII. okr., voditeljici Pododsjeka za javne površine i pomorsko dobro navedenog Upravnog odjela te ujedno i predsjednici Komisiji za utvrđivanje uvjeta za postavljanje terasa ugostiteljskih objekata na području Grada Splita, da protivno Odluci Gradskog vijeća o davanju u zakup javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Splita i bez mišljenja nadležne Komisije sačine prijedloge ugovora", stoji na stranicama DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim je prijedlozima Grad Split društvima IX. okr. na vrijeme od tri godine dao u zakup javnu površinu oko „Turističke palače“ s pravom prvenstva produljenja ugovora i davanja u podzakup, uz popust od 20 posto za jednokratnu uplatu.

Dopušteno je i postavljanje šanka trgovačkom društvu IX. okr. s kojim će društvo koje je plodouživatelj „Turističke palače“ zaključiti ugovor o zakupu poslovnog prostora na vrijeme od 25 godina koliko traje navedeno plodouživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U cilju realizacije navedenog, II. i VIII. okr. su, postupajući po nalogu I. okr., iako su znali da društva IX. okr. ne ispunjavaju minimalne tehničke uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i da im se ne može odobriti zakup javne površine te da nadležna Komisija nije dala potrebno mišljenje, protivno Odluci Gradskog vijeća sačinili ugovore koje je I. okr. u ime Grada Splita zaključio s odgovornom osobom društava IX. okr. kojima se navedenim društvima na vrijeme od tri godine daje u zakup 13,88 m2 javne gradske površine za potrebe agencijskih djelatnosti i 342,38 m2 javnog gradskog zemljišta oko „Turističke palače“", objavio je DORH.

Dodaje se da je na taj način Baldasar omogućio pribavljanje nepripadne imovinske koristi za razliku između plaćene zakupnine s popustom i punog iznosa podzakupnine u iznosu od najmanje 63.682,00 kune te za neplaćanje naknade za postavljeni šank u iznosu od najmanje 24.000,00 kuna, čime je Grad Split tijekom trajanja sklopljenih ugovora godišnje ukupno oštećen za najmanje 87.682,00 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo