Izvlačenje novca iz Dinama / Prva presuda Mamiću pred Vrhovnim sudom: Bjegunac Mamić se želi javiti videovezom

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Mamić od početka odbacuje optužbe o organiziranom izvlačenju novca iz zagrebačkog nogometnog kluba

27.1.2021.
8:52
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Više od dvije i pol godine od nepravomoćne presude Vrhovni sud u utorak je počeo raspravljati o žalbama na prvu presudu odbjeglom Zdravku Mamiću i njegovim suoptuženicima za izvlačenje 116 milijuna kuna iz zagrebačkog NK Dinama.

Iako je uoči izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu Mamić pobjegao pred hrvatskim pravosuđem na javnu sjednicu Vrhovnog suda trebao bi se uključiti video vezom iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno sa svojim odvjetnicima i suoptuženicima Mamić od početka odbacuje optužbe o organiziranom izvlačenju novca iz zagrebačkog nogometnog kluba, dok za prvostupanjsku presudu tvrdi da je nezakonita.

Uskok se, iako zadovoljan što su optuženici osuđeni, na presudu žalio jer smatra da su kazne trebale biti veće, posebno jer je Mamić osuđen da je pribavio čak 52 milijuna kuna za sebe i još 25 milijuna kuna za suoptuženog brata Zorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše novca izvučeno je, prema presudi, preko lažnih dodataka ugovorima o transferima Dejana Lovrena i Luke Modrića protiv kojega je zbog lažnog svjedočenja na Mamićevu suđenju bila podignuta i optužnica, ali ju je sud odbacio.

Uz Zdravka Mamića, nepravomoćno osuđenoga na šest i pol te Zorana Mamića kažnjenoga s četiri godine i 11 mjeseci zatvora, na prvom je suđenju bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović dobio tri godine, a poreznik Milan Pernar četiri godine i dva mjeseca zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu Mamić je sa svojim suradnicima zaradio nove optužnice zbog izvlačenja novca iz Dinama, a početak suđenja za nezakonitosti teške oko 200 milijuna kuna duže se vrijeme odgađa zbog bolesti optuženika.

Iako ne dolazi na svoja suđenja Mamić je od bijega preko granice video vezom već svjedočio pred osječkim Županijskim sudom u postupku Franji Vargi optuženom da je izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je navodno trebao dokazati da je Mamić žrtva politike i pravosuđa u postupku o kojemu sada odlučuje Vrhovni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što razmotri sve argumente obrane i tužiteljstva Vrhovni sud će donijeti odluku iza zatvorenih vrata i objaviti ju naknadno.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo