SIGURNOSNI PROPUSTI / Pucnjava na najvažnijem trgu u državi otvorila je mnoga pitanja na koja su odgovori ostali nejasni

Napravljena su tri scenarija koja nude rješenja za povećanje sigurnosti Markova trga, ali o njima se još ništa ne zna

13.10.2020.
7:00
VOYO logo

Kako je napadač uspio pobjeći tako daleko? 
Zašto je prošlo 20 minuta do blokade Trga?
Gdje su bili ostali policajci i zašto su trgovkinja i odvjetnik pomagali ranjenom policajcu?
Je li hitna pomoć kasnila? 

Image
PITANJE SIGURNOSTI /

Današnji incident na Markovu trgu nije prvi: 'Ovo uopće nije dobro mjesto za Sabor i Vladu'

Image
PITANJE SIGURNOSTI /

Današnji incident na Markovu trgu nije prvi: 'Ovo uopće nije dobro mjesto za Sabor i Vladu'

Pucnjava na najvažnijem Trgu u državi otvorila je mnoga pitanja na koja su odgovori, ako ih je i bilo, ostali nejasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni su ostali na Markovu trgu i išli su na drugu intervenciju tada ozlijeđenog, koji je počinio samoubojstvo'', kazao je Žarko Rašić, ravnatelj zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu.

Drugim riječima, iz Zavoda kažu da je Hitna stigla za manje od 10 minuta nakon poziva, ali da je na licu mjesta već bilo sanitetsko vozilo. Ipak ostaje nejasno zašto doktor iz vozila Hitne ako je stigao na vrijeme, nije preuzeo brigu o policajcu s obzirom na to da u sanitetskom vozilu nije bilo doktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorilo se i pitanje opremljenosti policije ispred Banskih dvora.  

''Nisu dobro opremljeni i ne znam kako se ljudi u Vladi i Saboru osjećaju sigurno. Ako naš policijski službenik na ovakvom mjestu tako gdje je jedna državna institucija, a nema dugo naoružanje adekvatno poslu i ako nema pancirku unutarnju ili vanjsku, nije bitno, onda ako sebe ne može sačuvati, neće moći ni drugoga'', kaže Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S time se slaže i stručnjak za sigurnost Mate Laušić i poručuje da bi se ovako nešto teško moglo dogoditi u Downing Streetu, prilazi zgradi Vlade u Londonu su osigurani i tamo policija ne stoji samo radi protokola: ''On nije tu da pozdravlja ministre i premijere već da štiti sam objekt - sjedište britanskog premijera i tako bi trebalo biti i ovdje''.


Ali u Hrvatskoj niti je dovoljno policajaca, niti sustav dobro funkcionira, poručuje bivši ministar policije Vlaho Orepić: ''Očito se radi o sigurnosnom propustu, to je nešto što ne smijemo gurati pod tepih i to je činjenica. Nužnost je da policija odmah krene u nekakvu reorganizaciju''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi naprimjer uključivalo tim za potporu koji u ovakvim situacijama reagira u par sekundi, objašnjava Laušić, ali se treba baviti i rekonstrukcijom Markova trga: ''Ugradnjom mehaničkih sustava zaštite te antivandalske prepreke, hoće li to biti hidraulički stupovi ili kao kod predsjednika Republike gdje ne možete proći rampu dok ne prođete checking''. 

Nakon prijašnjih incidenata ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da su napravljena tri scenarija koja nude rješenja za povećanje sigurnosti Markova trga, ali o niti jednom scenariju, odnosno rješenju, još se ništa ne zna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo