VRATIO SE U NJEMAČKU / Pušten čovjek koji je u Omišu uhićen pod sumnjom da je terorist: sinoć otputovao u Köln

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Kurda s njemačkom putovnicom Turska već pet godina tereti za terorizam i sudjelovanje u terorističkim akcijama organizacije TIKKO

24.8.2016.
10:19
Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

SPLIT - Njemački Kurd Murat Catulay (52) u utorak navečer avionom iz Splita vratio se u njemački grad Köln nakon što je prije 28 dana pod optužbama Turske da je riječ o teroristu uhićen u Kostanjama nedaleko Omiša, a njegovi splitski odvjetnici EdvardSušac i Mario Žaja u srijedu će na Županijskom sudu u Splitu podnijeti zahtjev za obustavljanjem postupka.

Catulay, koji je u vrijeme uhićenja u Omišu boravio na godišnjem odmoru sa svojom obitelji, iz splitskog je zatvora na Bilicama odvezen na zagrebački Pleso gdje su ga dočekali otac, nećak, sestra i njen suprug. Odvjetnici Sušac i Žaja su za Hinu rekli kako je ispraćaj bio krajnje emotivan, te da je cijela obitelj uključujući i Murata sretna što se sve na kraju dobro završilo. Nakon toga je njemački Kurd avionom poletio za Köln, grad u kojem živi sa suprugom i dvojicom sinova od 11 i 13 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da se naš branjenik više ne nalazi u hrvatskom zatvoru danas ću Županijskom sudu u Splitu to navesti, te bi postupak trebao biti obustavljen. Murat Catulay je slobodna osoba. Ima rješenje o puštanju na slobodu koje je odmah postalo pravomoćno. Sada, sve i kada bi bilo doneseno rješenje o ekstradiciji Hrvatska objektivno Murata ne može izručiti jer se ne nalazi na njenom teritoriju", kazao je Hini odvjetnik Edvard Sušac.

Catulaya koji posljednjih 25 godina živi u Njemačkoj, gdje se oženio i dobio djecu, te zbog političkog azila i državljanstvo, hrvatska je policija uhitila temeljem Interpolove tjeralice i to nakon što je putem e-visitora, sustava za registraciju gostiju, otkriven da je sa obitelji na ljetovanju u Kostanjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Turska od Hrvatske nije u zakonskom roku poslala zamolbu za njegovo izručenje s prilozima Murat Catulay jučer je rješenjem suca istrage Županijskog suda pušten na slobodu. Obitelj mu je rezervirala avionsku kartu za direktan let u Köln jer je postojala bojazan da bi, s obzirom da je za njim raspisana međunarodna tjeralica, mogao opet biti uhićen u Sloveniji i Austriji.

Kurda s njemačkom putovnicom Turska već pet godina tereti za terorizam i sudjelovanje u terorističkim akcijama organizacije TIKKO, vojnog krila Komunističke partije Turske. Protivio se svom izručenju Turskoj, a to je izjavio i na sudski zapisnik pred sucom istrage Županijskog suda u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo