NALETI DIVLJAČI / Put do odštete nije lak, i sad mu je muka: 'Prvu sam udario, druga se vratila. Nisam uspio kočiti'

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je izdvojiti 25 milijuna kuna i sklopiti ugovore s osiguravajućim društvima

12.2.2020.
17:48
VOYO logo

Prometne nesreće sudara vozila sa životinjom u Hrvatskoj događaju se češće nego što se misli, a put do dobivanja odštete često bude dugotrajan i mučan.

Večernja vožnja kući za Marka Čovića iz Bilja umalo je završila kobno kada mu je divlja svinja od 130 kilograma završila pod kotačima automobila pa se i danas prisjeća tog šoka: "Vozio sam po propisima, vraćao sam se i izletjele su iz pravca šume, preko su išle. Divlje svinje, dvije krmače velike. Prvu sam udario, druga se vratila. Nisam uspio kočiti. Uspio sam kočiti tek poslije udarca jer je to bilo u sekundi."

Ovo mu je već treći neugodni susret sa životinjama na cesti u zadnjih godinu i pol dana. Lisicu i šakala uspio je izbjeći no od divlje svinje šteta je velika: automobil potpuno uništen, a nesretna životinja pronađena tek dan poslije: "To je bilo samo odjednom kao da sam u zid opalio. Samo je letjela plastika na sve strane, preko šajbe, preko mene. Počeo sam lelujati".

Prošle je godine ovakvih udara bilo čak 3272. Najčešće su stradavale srne. Ministarstvo poljoprivrede stoga je odlučilo izdvojiti 25 milijuna kuna i sklopiti ugovore s osiguravajućim društvima, jer ako je vozač vozio po propisima, bio vezan, bez utjecaja alkohola, prilagođene brzine, sav teret odštete padao je na leđa lovačkih društava.

"U pravilu su bili krivi i morali su nadoknaditi štetu koja je nastala u prometu. Kroz ovu policu osiguranja taj teret financijske odgovornosti prebacili su na osiguravajuće društvo'', objasnio je Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Do ove odluke Ministarstva, primjerice lovačko društvo od svega 30-ak članova moralo je plaćati "25.000 kuna godišnje za osiguranje naleta divljači na vozilo ili obrnuto'', istaknuo je Zdenko Jumić, predsjednik lovačkog društva Srnjak iz Bilja.

Sada će taj novac moći uložiti u lovnu infrastrukturu:"Hrana, lovno tehnički objekti, sijanje remiza, košnja i tako dalje. Puno je lakše sada raditi nego unazad tri, četiri godine".

Za štetu od sudara sa životinjom danas može dobiti i do 100.000 kuna. Sudar s domaćom životinjom pak ide na teret vlasnika životinje jer čim je, primjerice pas ili krava na cesti to se smatra neodgovornim ponašanjem vlasnika. A kako nema više lovačkih društava kao stranke u sudskim procesima, sama birokracija i vrijeme isplate odštete traje kraće jer Čović je u divlju svinju udario početkom prosinca prošle godine a odštetu još nije dobio: "Tablicu nisam mogao naći. Tablica je bila na jednoj strani, a plastike u 1000 komada na cijeloj cesti''.

Velika je zabluda i oko prometnog znaka "Životinje na cesti". Naime, mnogi smatraju, ako taj znak postoji – automatski kriv je vozač. No to nije istina. Ako ste se pridržavali prometnih pravila taj znak služi samo kako biste bili oprezniji za volanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo