PLINSKA HOBOTNICA / Raktić USKOK-u rekla da je Škugor određivao cijenu plina: On zajedno s ocem planirao prebaciti 472 milijuna u Švicarsku?

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Okrivljena direktorica Plinare istočna Slavonija mogla bi vrlo brzo biti puštena na slobodu

29.8.2022.
20:58
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Istragom u aferi plinske hobotnice koja je, prema optužbi USKOK-a, ilegalno zaradila 848 milijuna kuna te pritom oštetila Inu za više od milijardu eura, obuhvaćena je i predsjednica uprave Plinare istočna Slavonija (PIS) Marija Ratkić. A među petero osumnjičenih osoba i tvrtke OMS-Upravljanje kao pravne osobe, jedino se Ratkić ne tereti da je u džep stavila bilo kakav novčani iznos ili drugu nagradu.

Kako doznaje Jutarnji list, ona je u subotu na ispitivanju u USKOK-u praktično priznala počinjenje kaznenog djela. Ispričala je kako PIS ima koncesiju na području vukovarsko-srijemske županije gdje opskrbljuje 21.000 potrošača, od toga oko 1.500 komunalnih, a ostalo su građani. Kazala je da se PIS do prošle godine nije bavio prodajom plina trgovcima plinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedini trgovac plinom kojemu je PIS ikad prodao plin je tvrtka OMS-Upravljanje", priznala je istražiteljima naglašavajući da je do toga došlo na traženje Damira Škugora koji je, uz funkciju direktora u INA-i, jedinog opskrbljivača PIS-a plinom, bio i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora PIS-a i član skupštine te tvrtke.

Image
AFERA U INA-I /

Filipović: 'Osobno poznajem Škugora, ali površno. Ćorić? Nemam pretenzija da budem njegov odvjetnik, ali...'

Image
AFERA U INA-I /

Filipović: 'Osobno poznajem Škugora, ali površno. Ćorić? Nemam pretenzija da budem njegov odvjetnik, ali...'

"Najprije mi je u proljeće 2021. godine rekao da PIS registriram na VTT Hrvatska radi prodaje plina jednom kupcu, a potom i da zaključimo ugovore za plinsku godinu 2021/22 i za 2022/23 s tvrtkom OMS-Upravljanje", izjavila je na USKOK-u dodajući da takvo zaključivanje ugovora unaprijed za dvije godine nije bila uobičajena praksa. Istaknula je da je cijenu odredio Škugor, pri čemu se ona uspjela izboriti "za nekakvu maržu" za PIS. Škugor je, dodala je, određivao i kolike će biti dnevne isporuke OMS-Upravljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrivljena direktorica PIS-a mogla bi vrlo brzo biti puštena na slobodu. Naime, njoj istražni zatvor nije određen zbog utjecaja na svjedoke, nego samo zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Jutarnji list, između ostalog, piše i da su otac i sin Škugor namjeravali 480 milijuna kuna koji su pronađeni na računu Škugorovog oca prebaciti u Švicarsku. Istražitelji su to navodno otkrili primjenjujući tzv. posebne mjere tajnog praćenja i prisluškivanja osumnjičenih osoba te su tako zabilježili razgovore i događaje koji idu prilog njihovim sumnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom srpnja ove godine, dakle prije nešto više od mjesec dana, Damir Škugor je uhvaćen dok je od jedne osobe tražio savjete tehničke prirode o tome kako otvoriti račun i transferirati novac u UBS banku u Švicarsku. Nakon tog razgovora Škugor je kupio povratnu kartu za Zürich za sebe i svog oca, u koji su otputovali 21. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo