LEO LUETIĆ / Ravnatelj splitske Hitne o smrti Matijanića: 'Dobili smo dva poziva za pomoć i oba puta intervenirali'

Image

Ravnatelj Hitne kaže da mu je doktorica, koja je bila intervenciji, rekla da je prilikom prenošenja bolesnika u transportnoj stolici pacijent arestirao, pokušali su ga reanimirati, no nisu uspjeli

6.8.2022.
16:35
VOYO logo

Ravnatelj splitsko-dalmatinskog Zavoda za Hitnu medicinu Leo Luetić izjavio je u subotu kako su jučer "primili dva poziva i odmah intervenirali" u slučaju umrlog novinara Vladimira Matijanića, reagirajući tako na prozivke Matijanićeve partnerice o neadekvatnoj pomoći Hitne i splitskog KBC-a.

Nakon što je u medijima objavljeno da je bilo desetak bezuspješnih poziva Hitne da se Matijanića, oboljelog od covida, primi u splitski KBC, ravnatelj Luetić za Hinu je izjavio da dežurni dispečeri imaju registrirana dva poziva i da se odmah interveniralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luetić: Treba istražiti je li bilo poziva s drugih brojeva

Je li bilo poziva i s nekih drugih brojeva, to tek treba istražiti, istaknuo je Luetić.

"Zvali smo Hitnu barem deset puta u ova dva dana, ako ne i više. Sve s ciljem da ga prime u bolnicu", objavila je u medijima Andrea Topić, novinarka i Matijanićeva životna partnerica, koja je nakon Matijanićeve smrti od covida objavila danas na društvenim mrežama opsežan post o neadekvatnoj pomoći Hitne i KBC-a u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luetić pak kaže kako je od dežurnih dispečera, ali i iz dokumentacije, doznao da je prvi poziv bio jučer, 5. kolovoza, iza podneva kada im je rečeno da se bolesnik star pedesetak godina osjeća slabo i da ima covid.

Image
BIO U SUKOBU S MIHANOVIĆEM /

U 51. godini života preminuo splitski novinar Vladimir Matijanić: Nedavno primio nagradu za internetsko novinarstvo

Image
BIO U SUKOBU S MIHANOVIĆEM /

U 51. godini života preminuo splitski novinar Vladimir Matijanić: Nedavno primio nagradu za internetsko novinarstvo

"Na teren je otišao Tim 1 u kojemu je bila doktorica, tehničar i vozač. S bolesnikom su pričali, pregledali vitalne parametre, kod kojih nije bilo odstupanja. S obzirom na to da je pacijent imao covid, doktorica mu je dala ampulu Solu Medrola i uputnicu za Infektologiju ako dođe do pogoršanja. Dali su i naputke što treba piti i jesti zbog slabosti organizma", kazao je Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evidentirano je, kaže, da je drugi poziv Hitnoj uslijedio sat i pol nakon prvog poziva.

"U tom drugom pozivu rečeno je bolesniku nije bolje i da teže diše, zbog čega su opet otišli na intervenciju", kaže Luetić te dodaje da su tada bolesnika odlučili odvesti u bolnicu na Infektologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Hitne kaže da mu je doktorica, koja je bila intervenciji, rekla da je prilikom prenošenja bolesnika u transportnoj stolici pacijent arestirao, pokušali su ga reanimirati, no nisu uspjeli.

Upitan jesu li u dva dana dobili desetak poziva za pomoć, ravnatelj je odgovorio da oni imaju pozive s dva telefona, ali da ne zna jesu li zvani s nekih drugih brojeva jer to treba istraživati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matijanićeva partnerica objavila je na društvenim mrežama da liječnici u splitskoj bolnici i splitska hitna pomoć nisu željeli pomoći.

Navela je kako je Matijanić s nizom komorbiditeta obolio od covida. Imao je, kaže, Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća, te sumnju na još dvije autoimune bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zdravstvenih problema nije mogao biti cijepljen, stanje mu je bilo teško, ali su ga odbili primiti u bolnicu. Opisala je koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta hitnu pomoć, te kako ga hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a kada mu se stanje još pogoršalo došli su drugi puta, ali je bilo kasno.

Također je navela kako su ih u splitskom KBC uvjeravali da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka koji se daje teškim bolesnicima kako bi se izbjegle teške komplikacije covida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar traži inspekcijski nadzor, strukovne komore očitovanje i medicinsku dokumentaciju

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li bilo propusta u pružanju zdravstvene pomoći jučer preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću jer će to utvrditi zdravstvena inspekcija koju je uputio.

Oglasile su se i komore liječnika i medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatske liječničke komore poručili su da će komorino Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor zatražiti od KBC-a Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije medicinsku dokumentaciju vezanu uz slučaj preminulog novinara Matijanića.

Hrvatska komora medicinskih sestara također navodi da će zatražiti od KBC-a Split i Zavoda za hitnu medicinu žurno očitovanje i dostavu medicinske dokumentacije preminulog novinara Matijanića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo