pod istragom uskok-a / Razotkrili mrežu rumunjskih prevaranata u Hrvatskoj: Lažirali dokumente, 'oprali' milijune...

Image
Foto: Ilustracija / Goran Kovacic/PIXSELL

Sumnjiči ih se da su preko bankovnih računa otvorenih u Hrvatskoj s lažnim dokumentima pribavili 141.000 eura i 141.000 kuna

10.12.2018.
12:35
Ilustracija / Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Kako je USKOK izvijestio na svojim mrežnim stranicama, petero rumunjskih državljana nalazi se pod istragom USKOK-a zbog sumnje na zločinačko udruživanje, krivotvorenje isprava te pranje novca.

Naime, sumnjiči ih se da su preko bankovnih računa otvorenih u Hrvatskoj s lažnim dokumentima pribavili 141.000 eura i 141.000 kuna. Do tog novca dolazili su putem prijevara doznačavanjem, a računi su služili kao paravan za prikrivanje porijekla nezakonito stečenog nova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje USKOK-a s detaljima o pokretanju istrage prenosimo u cijelosti:

"USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv petero rumunjskih državljana (1983., 1985., 1996., 1991., 1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja i krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovano se sumnja da je I. okr., od lipnja 2017. godine do studenoga 2018. godine, na području Rumunjske i Hrvatske, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba radi prikrivanja porijekla novca pribavljenog počinjenjem kaznenih djela prijevara doznačavanjem i daljnjim raspolaganjem tim novcem preko bankovnih računa otvorenih na lažne identitete u poslovnim bankama na području Hrvatske, za što su prethodno na području Rumunjske pribavili krivotvorene osobne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima (OIB).

U cilju realizacije navedenog I. okr. je, za određene novčane nagrade, angažirao ostale okrivljenike koji su mu radi izrade krivotvorenih osobnih dokumenata predavali svoje fotografije nakon čega su zasad nepoznate osobe izrađivale krivotvorene dokumente koje je preuzimao I. okr. i predavao ih ostalim okrivljenicima za daljnje korištenje. Potom je I. okr. zajedno s ostalim okrivljenicima u više navrata boravio na području Hrvatske gdje su II.-V. okr., sukladno uputama I. okr., odlazili u razne ispostave Porezne uprave u kojima su, koristeći pri tom krivotvorene osobne iskaznice Rumunjske, Francuske, Poljske, Estonije, Češke i Slovačke, podnosili zahtjeve za izdavanje potvrde o OIB-u koje su im djelatnici Porezne uprave, ne sumnjajući u istinitost predočenih osobnih iskaznica, izdavali. Nakon toga su okrivljenici odlazili u više poslovnih banaka u kojima su, koristeći krivotvorene osobne iskaznice i potvrde o OIB-u, otvarali kunske i devizne račune, te su potom zajedno s I. okr. zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi se isti koristili za uplatu novca dobivenog prijevarama većeg broja fizičkih i pravnih osoba u raznim državama, kojim novcem su dalje raspolagali radi prikrivanja da je uplaćeni novac nezakonito stečen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na opisani je način na računima otvorenim na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno ukupno najmanje 147.000 eura i 141.000,00 kuna koje iznose su okrivljenici, sukladno uputama I. okr., podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune.

Na prijedlog USKOK-a sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor protiv troje okrivljenika."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo