Nepoznati detalji strave / Rekonstrukcija krvavog pohoda u Splitu: Za RTL progovorila je i majka trostrukog ubojice

Tko je zapravo mladić koji je počinio zločin kakav Split ne pamti?

13.1.2020.
21:25
VOYO logo

Tko je zapravo mladić koji je počinio zločin kakav Split ne pamti? Rekonstruirali smo njegovo kretanje i postupke na dan ubojstava. Donosimo vam dosad nepoznate detalje zločina, ali i života počinitelja. 

Potpuno miran kao da je u šetnji samo zbog zubatog sunca koje je u subotu obasjalo Split. A onda se na grad pod Marjanom spustio mrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je, čini se, bilo pomno planirano. O nabave oružja do mjesta napada. Gotovo strogi centar Splita Ulica Šperun u 15.35 sati. Filip Zavadlav iz vatrenog oružja puca na vozača i njegova suvozača na motoru. Prvi je na mjestu događaja preminuo dok drugi bježi u Jerinu ulicu. Susreće stariju gospođu. Svjestan je, komunicira. Ona zove hitnu pomoć, no prilikom dolaska u bolnicu i on je podlegao ozljedama. 

Ubojica nastavlja svoj osvetnički put. U Radmilićevoj ulici prvo ranjava muškarca koji pada s motora. Zavadlav mu prilazi i još jednom ispucava rafal. Ovaj put iz blizine.  Potom u Kamenitoj ulici traži poznatu splitsku braću Malvasia. Na njihovu sreću ne nalazi ih. Odbacuje oružje u kontejner u Nazorovoj ulici  i odlazi prema unajmljenoj sobi u Šenoinoj ulici. Presvlači se i ponovno izlazi van. Uhićen je oko 18.30 sati u kvartovskom kafiću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su ucjenjivali njegovu obitelj. Jel' znaš to? Davao im jedanput novce, pa drugi put. To sam sad čuo, u javnom wcu-u dolje. A onda, znate, ne može čovjek sve izdržati", rekao je Miroslav Tomić iz Splita.

"Nitko nema kristalnu kuglu..."

U životu Filipa i njegove braće nikad nije bilo mira i stabilnosti. Socijalna služba provodila je nadzor nad obitelji do prije dvije godine kad je najmlađi brat postao punoljetan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nema od nas, svih državnih službenika, jednu staklenu kuglu kojom bi mogli predvidjeti događaje", rekla je Marina Pokrajac iz Centra za socijalnu skrb Split.

Ali bilo je sasvim izvjesno da puno toga ne štima. Od krađa po crkvama do razbijanja automobila. Filipovi roditelji su nekoliko godina rastavljeni. Njih trojica ostali su živjeti s ocem u stanu koji je pod ovrhom. Majka radi u Njemačkoj, a iz njezina Facebook profila ne bi se dalo iščitati da uopće ima djece. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše, Filipu je ispod jedne objave napisala da je narcis koji ponovno glumi žrtvu. Danas smo s njom kratko komunicirali. Rekla je da je pod sedativima i da će s novinarima razgovarati krajem mjeseca kad dođe u Split. Tko je u ovom slučaju toliko zakazao? I je li se ovo moglo spriječiti?

A četiri obitelji više nemaju život

"To od nas nitko ne zna, nitko nije mogao ovo predvidjeti jer da se ovo moglo predvidjeti onda bi se sigurno to i zaustavilo", rekla je Pokrajac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nije. Filip se htio maknuti od starog načina života, ali nije uspio. Njegovu obitelj ucjenjivali su gradski dileri. Priča je ovo koja nije više samo splitska 'ćakula'. Isto je u svojem priopćenju danas poslao i DORH. Zbog toga se dogodilo ono što se nikad nije dogodilo u hrvatskoj povijesti. 

Ubojica je dobio ogromnu podršku građana. Čak su organizirali da ga brani jedan od najpoznatijih hrvatskih odvjetnika Branko Šerić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema opravdanja koliko god imali razumijevanja", rekao je odvjetni Branko Šerić.

U ovom slučaju posao je korektno odradila tek policija. Jedan od ubijenih Marin Ožić Pajić-Pajser prije dva mjeseca zatečen je s 300 grama heroina koji na tržištu vrijedi oko 20.000 eura. Državno odvjetništvo procijenilo je da nema elemenata za istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalne službe nemaju kristalnu kuglu. A četiri obitelji više nemaju život.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo