UŽIVO IZ BANSKIH DVORA / Rekonstrukcija oružanog napada na Markovu trgu, koji je danas blokiran za slobodno kretanje

U manje od 24 sata Markov trg od zone slobodnog kretanja i policajaca koje se moglo nabrojati na prste postao je potpuno zatvoren dio grada

13.10.2020.
18:35
VOYO logo

Do zgrada Vlade i Sabora može se samo uz propusnicu, koju je dobila i RTL-ova reporterka Damira Gregoret, u njezinu slučaju kao novinarka, a koja je javljajući se u RTL Danas iz unutarnjeg dvorišta Banskih dvora, opisala kakav režim po novome vlada na Markovu trgu.

''Umjesto turista, prolaznika, stanara i novinara, na Markovu trgu su policijski šator, policijski kombi i spremne duge cijevi. Na Trgu nema nikakvg zadržavanja, prethodno je potrebno proći detaljne procedure, a izjave i javljanja predstavnika medija bit će iz unutarnjeg dvorišta Banskih dvora. Činjenica je da su ministri i ministrice ako su to željeli i dosad mogli izbjeći novinare i novinarke ulazeći na stražnji ulaz u Vladu. Iz Banskih dvora tvrde da će ministri i ministrice biti raspoloživi za sve izjave i odgovore na aktualna pitanja. No, kako će to izgledati u praksi, tek treba vidjeti'', upozorila je Gregoret.

Image
PRIZORI KOJI IZAZIVAJU JEZU /

VIDEO/FOTO Dan nakon suludog napada kalašnjikovom RTL donosi snimke propucane sobe u Vladi: Ove rupe su srećom samo u prozorima, zidovima, knjigama ...

Image
PRIZORI KOJI IZAZIVAJU JEZU /

VIDEO/FOTO Dan nakon suludog napada kalašnjikovom RTL donosi snimke propucane sobe u Vladi: Ove rupe su srećom samo u prozorima, zidovima, knjigama ...

Rupe od metaka na prozorima Vlade, tragovi i u unutrašnjosti. Metak je prošao i kroz cijelu knjigu na polici u Vladinom uredu, gdje inače radi pet žena koje, srećom u vrijeme napada nisu bile u tim prostorijama.

Slaže se polako i slagalica što je prethodilo krvavom činu, naime, 22-godišnjak je čim je došao na Markov trg zapucao prema Vladi, prema trojici policajaca koji su bili ispred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na određeni način je odabrao metu kojeg je prvog pogodio, s tim da smo imali sreću pa su policajci ostali nepovrijeđeni i uzvratili vatru pa je napadač pobjegao'', kazao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije Miljenko Radnić.

Nisu ga pratili, već je pozvana specijalna i interventna jedinica, a Radnić objašnjava:  ''U tom trenutku je bio cilj zaštiti objekt i živote ljudi na tom prostoru jer ne možete znati je li samo jedan napadač ili ih ima više''.

To je bio i razlog zašto ranjenog policajca nisu unijeli u zgradu Vlade, već je on doteturao do kraja zgrade. ''Policajac je ostao na brisanom prostoru i nije jednostavno komunicirati situaciju koja se događala. Oni su napravili najbolje što su mogli, zato su podučavani, i njihovo postupanje je ocijenjeno kao ispravno'', kaže Radnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju svjedoka pratilo se trag napadača, koji je bacio kalašnjikov u ulici Dubravkin put, a pištoljem se na Jabukovcu ubio, kada je policija već stezala obruč oko njega. Je li napadač ispred Vlade nešto govorio, sve je u izvješću policajaca.

Kao motiv može se prekrižiti osobni odnos s ranjenim policajcem kaže Radnić: ''Te dvije osobe u životu nemaju nikakvih dodirnih točaka da bi bio motiv da netko nekoga pokuša ubiti''.

Policija je kazneno prijavila i oca napadača zbog ilegalnog držanja oružja nakon što je obavljena pretraga na tri adrese, a Maja Blažević, glasnogovornica PU sisačko- moslavačke kaže: ''Na jednoj adresi u Kletištu pronađene su dvije puške i 1.169 komada raznih streljiva''. Nakon uhićenja pušten je na slobodu te se vratio doma u Kletište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bolnici sestara Milosrdnica dobro se oporavlja 31-godišnji ranjeni policajac, koji je s intenzivne njege prebačen na otvoreni odjel, a Bjorn Dario Franjić, vaskularni kirurg, kaže: ''U razgovoru mi se čini da je dosta optimističan, naravno razmišlja zbog čega, zašto, ali to su pitanja na koje će tek kasnije moći dobiti odgovore, zasad mi se čini da je dobro''.

Za oporavak posebno lijeve ruke potrebno će biti više mjeseci. Hoće li se moći vratiti na posao i koje su moguće posljedice tek će se vidjeti, kaže Franjić: ''Nikad ne možemo znati unaprijed, ipak su to velika oštećenja i živca i krvnih žila i kosti, ali idemo za tim da bude sve najbolje moguće''.

A što se sve dogodilo jučer oko osam sati, možda će najbolje pokazati snimke nadzornih kamera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo