'nastavak sustavne korupcije' / RTL doznaje: Filipović sazvao sastanak s upravom INA-e u ponedjeljak. Vlada zasad šuti o slučaju

USKOK, policija i Porezna uprava u velikoj su akciji diljem zemlje zbog kriminala u INI. Uhićeno je pet osoba zbog sumnje u pranje novca i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju

27.8.2022.
19:48
VOYO logo

Još jedna radna subota za USKOK-ove istražitelje diljem Hrvatske. Više uhićenja, privođenja i pretresa zbog pranja novca u INA-i.

"Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba te Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije, a odnose se na više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kaznena djela pranja novca", priopćili su iz USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se doznaje da je uhićeni direktor INA-ine Službe trgovine prirodnim plinom Damir Škugor tvrtki OMS upravljanje, u vlasništvu također privedenih Josipa Šurjaka, inače predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, te poduzetnika Gorana Husića omogućio kupnju plina od INA-e ispod tržišne cijene.

Image
pranje novca /

DOZNAJEMO Petorka iz INA-e izvukla 800 milijuna kuna. To je najveća blokada sredstava u jednom slučaju

Image
pranje novca /

DOZNAJEMO Petorka iz INA-e izvukla 800 milijuna kuna. To je najveća blokada sredstava u jednom slučaju

Ta tvrtka je potom plin prodala u inozemstvo po znatno većoj cijeni, a razliku su, sumnja se - zadržali. Time je INA oštećena za 800 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela priča je otkrivena nakon što je Porezna uprava uočila višemilijunske uplate na računu jednog umirovljenika, inače oca Damira Škugora, koji je također priveden.

"Ured za sprječavanje pranja novca je nakon operativne analize sumnjivih transakcija zaprimljenih sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana predikatna kaznena djela te dostavio slučaj na daljnje postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", priopćili su iz Ministarstva financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O slučaju šuti i vlada. Ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je prije dolaska u Vladu bio nekoliko mjeseci i u nadzornom odboru INA-e sazvao je, kako RTL doznaje, u ponedjeljak sastanak s upravom te tvrtke.

Peta privedena osoba je prva žena tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Predsjednik antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja tvrdi - ovo je nastavak sustavne korupcije u INA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od najvažnijih hrvatskih kompanija o kojoj ovisi energetska neovisnost Hrvatske u ovoj krizi da je sustavno potkradana, da je korupcijom, a to je potvrdilo i hrvatsko pravosuđe i vrhovni sud vezan uz presudu Sanaderu, HDZ-u i Hernadyju da su upravljačka prava predana MOL-u na jedan koruptivan način", kazao je Grmoja.

Iz INA-e su poručili samo da surađuju s istražiteljima, a ni Odvjetnička komora nije komentirala privođenje svog čelnika Šurjaka koji je uhićen na Hvaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Husić je javnosti poznat od imovinskog spora s gradom Zagrebom oko okretišta tramvaja na Prečkom u kojem nije htio pristati na prodaju zemljišta po ponuđenoj cijeni.

"Nitko ne tjera grad da kupi zemlju. Ne možete nikoga na ništa natjerati", kazao je tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da su dogovori oko kupnje plina ovom poduzetniku bili uspješniji. Barem dok novac nisu stavili na račun umirovljenika koji za njega nije imao opravdanje.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo