RIMAC OSTAJE U PRITVORU / RTL otkriva zašto su svi od zlatara do državnih tajnika zvali bivšu kninsku gradonačelnicu: Upletena Žalac bez komentara

Još dva mjeseca Josipa Rimac ostaje iza rešetaka zbog opasnosti od utjecaja na 27 svjedoka

28.8.2020.
21:08
VOYO logo

Od zlatara do visokih državnih dužnosnika. Na vidjelo izlazi sve više detalja o tome kako je funkcionirala korupcijska hobotnica na čijem je čelu prema sumnjama USKOK-a bila Josipa Rimac. Popis djela koja joj se stavljaju na teret sve je dulji i dulji, a sud je odlučio da ostaje u istražnom zatvoru.

Image
ISPITIVANJE NOVIH SVJEDOKA /

Bivša HDZ-ova državna tajnica Josipa Rimac ostaje u istražnom zatvoru još dva mjeseca

Image
ISPITIVANJE NOVIH SVJEDOKA /

Bivša HDZ-ova državna tajnica Josipa Rimac ostaje u istražnom zatvoru još dva mjeseca

Još dva mjeseca Rimac ostaje iza rešetaka zbog opasnosti od 27 svjedoka. Obrana je sudu čak predlagala i kućni pritvor, ali nije prošlo. ''Istražni zatvor u domu je zapravo rutina u svim pravosuđima u svijetu u kaznenim stvarima, u Hrvatskoj to nažalost nije iako je to bolje za okrivljenika, a bolje je i za državu", kazao je odvjetnik Rimac Anđelko Jureško.

Tužitelji tvrde da slučaj Rimac nije tako jednostavan. USKOK je zabilježio više od 80.000 razgovora, ali i stotine tisuća poruka koje trebaju pregledati. "Primjerice samo jedan mobilni uređaj, izvješće ima više od 250.000 stranica u kojemu se nalazi sva komunikacija, svi dokumenti, sve fotografije, radi se o opsežnoj dokumentaciji i treba vremena da se to sve pregleda", objašnjava Vjekoslav Tolnaj, zamjenik 
ravnateljice USKOK-a.

A tim pregledavanjem očito je otkriven cijeli niz ljudi koji su komunicirali s Rimac pa tako i oni koji su urgirali za državne ispite poput bivše ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac koju je jutros RTL-ova kamera zabilježila u centru Zagreba. ''Ne bih komentirala'', bile su njezine jedine riječi.

Zanimljivo, osim pomoćnika ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića - Domagoja Validžića, Vlada zasad s njihovih pozicija nije smijenila ostale osumnjičene, poput ravnatelja Carine koji se također našao na meti istrage, a kojeg resorni ministar Zdravko Marić brani: "Znamo se čitav niz godina, o njemu i u profesionalnom i ljudskom smislu mogu reći sve najbolje. Sve što se tiče aktualnog trenutka - niti raspolažem informacijama, niti mogu išta komentirati na tom tragu''.

Sindikat carine je ogorčen. Na niz malverzacija oni upozoravaju posljednjih nekoliko godina, a Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske naglašava: "Mislimo da je ravnatelj Hrvoje Čović u ovom periodu napravio jednu nepopravljivu, nenadoknadivu štetu i carini i carinskim službenicima i sindikatu Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini koji zasad ne terete Rimac su iz Hrvatskog operatora tržišne ekonomije. Za RTL poručuju da Rimac na nikoga od njih nije vršila pritisak i da nitko od njih nije pozvan u USKOK te da su oni u cijelom slučaju postupali profesionalno i nepristrano: ''Gospođa Rimac je zajedno s predstavnicima tvrtke Lager d.o.o. nekoliko puta tijekom veljače 2020. bila na sastanku s predstavnicima HROTE-a, s ciljem dobivanja informacija o kriterijima na temelju kojih se određuje visina doprinosa investitora lokalnoj zajednici pri izgradnji postrojenja, konkretno za projekt Vjetroelektrana Krš Pađane''.

Afera vjetrenjače ovime se očito tek zahuktala.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo