NAPADNUTA I POKRADENA / RTL u stanu bivše saborske zastupnice u kojem se noćas odvijala drama: 'Ta osoba više nije upravljala sama sa sobom'

15.6.2022.
18:38
VOYO logo

"Živa sam", bila je to prva pomisao bivše saborske zastupnice Vesne Škulić, nakon što ju je napala i izbacila iz invalidskih kolica, a onda i pokrala njezina osobna njegovateljica.

"Čupala me za kosu, onda me bacila na pod, pa me vukla po podu, pa me stavila na kauč iako zna da me nije smjela staviti na leđa jer se tada gušim. Vezala mi je usta s košuljom, ja sam je molila da mi to ne radi – ona mi je rekla: šuti, bit će još gore! I tada me još jače stegnula tu košulju oko usta", kazala je bivša SDP-ova saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psa je zaključala u kupaonu, zatvorila sve prozore, pojačala ton na televiziji i zatvorila sva vrata. Tri sata ležala je vezanih usta u za nju jako opasnom položaju.

"Ona je doslovno uzela ova elektromotorna kolica koja su teška 70-80 kg i onda ih je bacila, ona je upravljačku ploču, savinula, iživljavala se! Znala sam da imam posla s osobom koja više ne upravlja sama sa sobom", kazala je Škulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTKRILA IDENTITET /

Šokantna objava bivše saborske zastupnice: 'Bacila me iz kolica na pod, tukla glavom o zid, vezala...'

Image
OTKRILA IDENTITET /

Šokantna objava bivše saborske zastupnice: 'Bacila me iz kolica na pod, tukla glavom o zid, vezala...'

Uspjela se osloboditi, a policija i vatrogasci, spasili su je oko ponoći. Za 36-godišnjom njegovateljicom iz Srbije, koju je Škulić privatno angažirala policija i dalje traga.

"Ja zapošljavam na crno, mene sustav tjera da ja kršim zakon u svojoj zemlji", kazala je Škulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A primorana je zašto što joj država omogućuje asistenta tek 4 sata dnevno, što za njezine potrebe nije dovoljno.

"Oni ne rade više od četiri sata jer smo projektno definirali da je to neki optimum koji svi trebaju, jer nema sustavnog uključivanja asistenata sa svim mjerljivim parametrima koji su potrebni dok se ne donese Zakon", kazala je Marica Mirić, dopredsjednica Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo problema. U jednome trenutku kad smo imali određena sredstva na raspolaganju – između odluke hoćemo li uključiti veći broj korisnika ili povećati satnicu, mi smo procijenili da je bolje da nam što veći broj korisnika osoba s invaliditetom uđe u uslugu", kazala je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Novi zakon trebao bi biti donesen do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da je u Sloveniji takav zakon doprinio uređenju stanja i pomogao osobama s invaliditetom kojima je asistencija potrebna, tako da je to nešto što se nadam da će iz ove situacije proizaći", kazao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Osobni asistenti rade težak fizički i psihički posao. Pomažu oko odijevanja i kretanja, a svojim su korisnicima i ruke i noge. Nerijetko oči i uši. Plaćeni su manje od studenata. Rade za 2000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodine Plenkoviću, ja vas molim u ime svih - Mi želimo dostojanstven život, želimo dostojanstveni odnos a ne ovako podcjenjujući", poručila je Škulić.

Škulić tvrdi da se zbog neriješenih situacija s osobnim asistentima ovakve situacije redovito događaju, ali nerijetko prijavljuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo