afera fimi media / Sanader traži da ga oslobode: 'HDZ i ja smo nedužni, ne zaslužujemo biti na optuženičkoj klupi'

Prema njegovoj najavi, on bi danas trebao završiti sa svojom obranom

12.2.2020.
12:09
VOYO logo

Bivši premijer i optuženik u aferi Fimi media, Ivo Sanader u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavio iznositi svoju obranu.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku kazao je kako će danas govoriti o svojoj imovini, no da prvo želi pojasniti nešto s jučerašnje obrane.

''Znam da mediji nisu relevantni za vaše odlučivanje, ali pisalo se da sam ja rekao da sam ja spasio Jarnjaka od Haaga, a da me on izdao. Ali to nije točno, nije me izdao, to bi značilo da sam ja nešto kriv, nego me lažno me teretio. Stranka je, kao i ja, posve nedužna, a što je radio Jarnjak, koji je bio glavni tajnik, radio cijelo vrijeme to je druga priča. Izmislio je priče, prebacio je ono što je on radio na mene", kazao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je potom govorio  o svojem životu u Austriji i povratku u Hrvatsku početkom '90-ih.

''Osnivao sam HDZ u Tirolu u HDZ-u i Franjo Tuđman me je pozivao da se vratim u Hrvatsku. No imao sam dvoje male djece i već početkom 1990-ih smo znali da će biti rat. Budući da sam bio predsjednik HDZ-a u Tirolu bilo nam je upitno hoćemo li se vratiti. No 1991. vratili smo se u Split gdje sam postao intendant HNK-a. Poslije me Tuđman zvao u Zagreb, pa sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru a onda i ministar znanosti - rekao je Sanader.Osnivao sam HDZ u Tirolu u HDZ-u i Franjo Tuđman me je pozivao da se vratim u Hrvatsku. No imao sam dvoje male djece i već početkom 1990-ih smo znali da će biti rat. Budući da sam bio predsjednik HDZ-a u Tirolu bilo nam je upitno hoćemo li se vratiti. No 1991. vratili smo se u Split gdje sam postao intendant HNK-a. Poslije me Tuđman zvao u Zagreb, pa sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru a onda i ministar znanosti'', rekao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je tada imao 39 godina, a financijski vještak to nije uvažio u nalaz kojim je utvrdio financijsku dubiozu od 23 milijuna kuna. 

''Zaradu mi je počeo računati od 1992. a ni tu nije sve izračunao. Ja sam kao student, s 23 godine počeo raditi za Sportske novosti, bio sam za dopisnik za njih iz Austrije. Nisu to bili veliki novci, ja sam taj novac držao na računu u Zagrebačkoj banci, dva ili tri puta godišnje bi ga pokupio. Bio sam i u uredništvu studentskog lista", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predavao sam i vjeronauk. Onda sam se zaposlio u marketinškoj agenciji, za više godina koliko sam radio kod njih sam zaradio oko 60 tisuća eura. To je sve, gospođo sutkinjo, od oka, nemam dokaze za to. Onda sam radio za fotografa Pervana, on je ime. Pitao me da mu prodajem fotografije, dogovor je bio 50:50. To je bilo s vremena na vrijeme.''

Potom je ponovio kako je s trojicom Austrijanaca imao tvrtku koja je radila s Talijanima i Jugoslavijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četiri moje glavne aktivnosti koje su bile do '90-ih, vještak uopće nije uzeo u obzir, to smatram velikim propustom. Bio sam suvlasnik jedne tvrtke Vapag GMBG, eksport-import tvrtka, s još četiri suvlasnika. Surađivali smo i s nekim našim firmama. Ja podatke iz te tvrtke nemam, moji odvjetnici su pisali austrijskom Ministarstvu financija, ali su odgovorili da se to više ne čuva. Osnovali smo jednu građevinsku tvrtku KCBS. To su početna slova slovenskih firmi, a S znači Sanader. Tvrtka je radila stanove u Austriji, a treći moj projekt je bio izgradnja hotel u Antaliji u Turskoj. I za tu tvrtku smo tražili podatke no Austrijanci su rekli da ih više ne čuvaju", prisjetio se Sanader.

''Moj ondašnji poslovođa Vladimir Glavica na prvom suđenju rekao je kako onda baš nisam bio jako bogat jer mu firma nije kupila auto.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Točno je, nisam bio za to da mu firma kupi auto. I zato  se, mislim, Glavica javio u USKOK-u i rekao im "bit ću vam svjedok da Sanader nije imao para'', kaže Sanader.

Dodao je kako je Glavica krajem '80-ih imao plaću od 27.000 šilinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pa ako smo njega plaćali toliko, a i druge radnike smo plaćali pa valjda smo onda i mi nešto zaradili'', kaže Sanader. 

''Kad smo se vratili u Hrvatsku prodao sam udjele u tvrtkama i dobio oko milijun eura'', rekao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je tražio pauzu, sutkinja je odredila pauzu od 15 minuta.

"Koliko će sredstva biti blokirana, pitam vas?"

"Zaboravio sam još jednu aktivnost, bio sam suradnik austrijskog skijaškog saveza. U tvrtci Vapag sam bio direktor, imao sam mjesečnu plaću oko 5 tisuća eura, to je naravno tada puno više vrijedilo. Ja sam ukupno godišnje zaradio 135 tisuća eura. Za posredništvo u prodaji jednog stroja sam dobio danas preračunato oko 45 tisuća eura", rekao je Sanader u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je svjedočio i o svojim primanjima jer smatra da vještak nije dobro vještačio financije jer mu nijeračunao primanja iz Austrije, niti neke plaće iz Hrvatske kad je bio ministar znanosti, zamjenik ministara vanjskih poslova, predstojnik u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, zamjenik ministra vanjskih poslova...

 "Mi smo zvali svjedoke, bio je čitav niz svjedoka koji su svjedočili o mom imovnom stanju i o našem životnom stilu u Austriji. Sve to je vještak trebao uzeti u obzir. On je računao od 1992.. Nije računao poslove u Austriji, ali ni ono u Hrvatskoj prije Austrije.  Nije izračunao ni ono što sam radio poslije 1992. Bio sam indtendant u HNK Split od '91. do '92., nema nijedne plaće. Nema nijedne plaće ni za to što sam radio u Ministarstvu vanjskih poslova. Vještak nije uvrstio ni plaće koje sam dobivao dok sam radio u Uredu predsjednika.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, dodao je i da za njegovu suprugu Mirjanu Sanader isto nisu dobro računali. Navodno zato jer vještaku nisu dostavljeni dokumenti.

''Isto je napravio i u slučaju moje supruge, kojoj je računao primanja samo od '94. Ona je tri godine radila u Austriji u firmi za konzalting koju je osnovala. Bila je početkom 90-ih bila zaposlena na Filozofskom fakultetu u Splitu. Vještak nije uračunao ni plaće punca koji je cijeli život radio u brodogradilištu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ja kriv što institucije nisu dostavile podatke o zaradi i zato meni piše manja zaradu te se stvara umjetni nesrazmjer imovine", izjavio je Sanader te dodao da su im računi blokirani deset godina, da su blokirani i računi njihove djece.

"Ne znam zašto su dječji računi blokirani. One su taj novac dobile od krštenja, krizmi, to svi roditelji rade da otvore djeci račun i stavljaju tamo nekakakav novac", rekao je bivši premijer i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sva su sredstva blokirana, sve su mi nekretnine blokirane, gdje je tu pravedan raspored oružja. Trebao bih imati ista oružja kao oni. Onemogućen sam u obrani. Blokiran je navodni nesrazmjer, a sve je to zarađeno?"

"Po vještaku ispada da smo mi živjeli od zraka. Najveći izvor prihoda je Mayer press agencija za koju sam bio zastupnik. Smatram da ovo vještačenje ima dubokih i ozbiljnih problema. Mi da smo imali dokumente za te prihode, mi bismo ih donijeli. Tko čuva ono od prije 30 ili 40 godina? Nitko. Nitko ne čuva dokumente ni 20 godina. Mi smo zato zvali svjedoke. Ima još jedna velika stavka, zbirka umjetnina o kojoj ću govoriti nakon pauze", rekao je Sanader nakon čega je određena nova stanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moji zidovi su bili puni slika''

"Igor Zidić je moje umjetnine 2011. procijenio 9 milijuna i 800 tisuća kuna. Ja nemam sumnje da je to dobra procjena, no učinjena je sistemska greška. Učinjena je metodološka pogreška jer ja te slike nisam nabavio 2011. Trebalo je procjenjivati nabavu vrijednost tih slika kad sam ih nabavljao. Ljudi koji su dolazili znaju da su moji zidovi bili puni slika. Cijene umjetnina rastu. Meni su poklanjali slike. 2002. je bila konverzija njemačkih maraka u eura. Slika od tisuću maraka je postala tisuću eura", kazao je Sanader. 

Prema njegovoj procjeni slike je platio oko 2 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam često kupovao slike direktno u ateljeu kod umjetnika, tamo su puno jeftinije. Ne samo zato što su jeftinije, nego i zato što sam ljubitelj umjetnosti. Po mojoj procjeni ja sam te slike platio oko 2 milijuna. Zidić i ja se poznamo 20 godina, ne znam zašto nije došao do mene i pitao koje sam slike nabavio direktno u umjetnika, nije me pitao koje su mi slike poklonjene...", pita se Sanader.

"15 milijuna moje zarade koja nije priznata, plus 7 milijuna razlike u vrijednosti slika i gotovo se potpuno anulira nesrazmjer. A ja sam u svojim procjenama bio konzervativan. Radio sam i za Mayer Press, tvrtku koja je radila tiskane knjige sve za printane medije. Ta firma nije poslovala s komunističkim zemljama, ja sam rekao da bih to pokušao prodati u Hrvatskoj i dogovorio sam da Mayer i ja dijelimo zaradu 50:50. Dogovorio sam s Vjesnikovom press agencijom, znao sam tamo novinare. Bilo je od postera pin up djevojaka do ljubića. Najviše smo prodavali Startu i Vjesnikovoj press agenciji. Izdavali su se novi časopisi. Vjesnikova press agencija je čak izdavala Erotiku i za Mađarsku.  To je bilo jako dobar posao u to vrijeme. To se provlačilo kroz osamdesete godine, sve dok gospodin Mayer nije umro. Prodavali smo u Mađarskoj, u Čehoslovačkoj, u zemljama bivše Jugoslavije...", rekao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Želi me se staviti u beznadežan položaj''

"Nije uobičajeno dijeljenje zarade 50:50, ali gospodin Mayer nije uopće računao na komunističke zemlje i zato je na to pristao. Ne mora se vjerovati svjedocima, ali od čega smo onda živjeli. Od čega smo vozili Mercedes, i to novi? Ja sam stan u Splitu kupio 1992. na splitskim Mejama, svi znaju da je to elitni kvart. Kad me Tuđman zvao u Zagreb kupili smo prvo jedan stan, pa drugi pa treći. Sve je to bilo početkom 90-ih novcem koji smo donijeli iz Austrije. Želi me se staviti u jedan beznadežan položaj", kaže Sanader.

''Pa  supruga i ja smo stan u Splitu i tri stana u Kozarčevoj u Zagrebu kupili početkom 1990-ih novcima koje smo zaradili u Austriji. Tada nije bilo ni Hypo banke, Fimi medije niti drugih postupaka protiv mene'', ističe Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako ga duboko pogađa nepravda oko vještačenja njegove imovine te zamolio sudsko vijeće da donese oslobađajuću presudu.

Sanader tvrdi da su on i HDZ nedužni

''Ja i HDZ smo potpuno nedužni u ovom slučaju. Smatram da je stranka zaslužila drugačiji tretman, a ne da se već 10 godina sa mnom nalazi na optuženičkoj klupi'', istaknuo je Sanader.

''Do sada sam govorio da je to bi politički progon, danas to nisam želio spominjati, želio sam dati svjedočenje iz mog života. Vjerujem da je pozadini bila politika, ali ne želim to stavljati u prvi plan", rekao je Sanader istaknuvši kako je optužnica podignuta dva tjedna prije izbora 2011. 

''Vjerujem da je Bajić tada procijenio da će SDP dobiti izbore i da me optužio da se prišmajhla novoj vladi. Ni ja ni HDZ ne zaslužujemo ovakav tretman. Molim da uvažite ovo što sam iznio jučer i danas. Spreman sam odgovarati na pitanja svog branitelja i sudskog vijeća, ali ne želim odgovarati na pitanja ostalih, prvenstveno DORH-a", rekao je bivši premijer.

Sutkinja je napomenula Sanaderu da se u dva dana svjedočenja nije dotakao uloge rizničara stranke Mladena Barišića.

"Izabran je na sjednici Predsjedništva 2001. ili 2002. stranke. Njegova zadaća kao rizničara bila je da se brine o priljevu i odlijevu novca u stranku. Jedan izvor prihoda su donacije, drugi proračunska sredstva, treći članarine. Brinuo je da be bi stranka došla u neki minus. Barišić nije bio član Predsjedništva, ali je uvijek bio pozivan na sjednice Predsjedništa", odgovario je Sanader.

''Imao sam nekoliko Brioni odijela''

Sutkinja je zatim Sanadera da pojasni dio jučerašnjeg svjedočenja o Barišiću te je li na sastanku Barišića pitao o specifičnoj tvrtki. Sanader je odgovario da se ne sjeća, da dopušta da se to dogodilo, ali da ne zna u kojem kontekstu. 

Sutkinja je pitala Sanadera i o 15,2 milijuna kuna koje mu je, prema optužnici USKOK-a, dao Mladen Barišić, kao i o odijelima Brioni i slikama nađenim kod Stjepana Fiolića.

''Imao sam nekoliko tih odijela. Imao sam odijela Varteks, Hugo Boss i nekoliko odijela marke Brioni'', kazao je. Rekao je da se ne sjeća je li i njih sa slikama odnio kod Fiolića. Tvrdi da se ne sjeća ni gdje ni koliko ih je platio. Novac, tvrdi, nije primio. 

U Austriji zaradio 2,6 milijuna eura

Sutkinja je pitala koliko je ukupno zaradio u Austriji, a Sanader je zatražio stanku od 10 minuta kako bi to izračunao.

Sanader je nakon stanke nabrajip koliko je zarađivao u Austriji: Wapag 475 tisuća eura, KCBS milijun eura, Mayer Press 600 tisuća eura, njegova konzalting tvrtka 150 tisuća eura, rad s medijima 45 tisuća eura, marketinška agencija AWS 65 tsuća eura, Skijaški savez 20 tisuća eura, rad u studenstkoj upravi i redakciji studentskih novina 20 tisuća eura, od predavanja vjeronauka u Innsbrucku 65 tisuća eura, kod fotografa Pervana 25 tisuća eura, supruga u svojoj firmi 240.000 eura.

Sanader, dakle, tvrdi da je od predavanja vjeronauka zaradio od 45 do 65 tisuća eura, ali kaže sutkinji: "Stavite 65.000". Kaže da je ukupno u Austriji zaradio 2 milijuna i 680 tisuća eura.  

"Moja ušteđevina je iznosila 2,3 do 2,4 milijuna eura", odgovario je Sanader sutkinji.

Nije znao odgovoriti koliko mu je i je li mu ostalo ušteđevine nakon što je kupio stan u Splitu i tri stana u Zagrebu i renovirao ih. Kaže da bi morao to izračunati. Kaže i da je imao više od milijun eura na računu sa suprugom i puncem i da su dio te ušteđevine bile vrijednosnice. Sanader tvrdi da su izvor financiriranja bili svi poslovi o kojima je pričao. Vlasnik računa bio je punac.

"Moj punac je dosta radio sa mnom u Austriji", kazao je Sanader koji tvrdi da je veći dio te zarade na punčevom računu bio njegov, a manji punčev. 

Sanader je rekao da želi da se sljedeće rasprave odvijaju bez njega zbog narušenog zdravstvenog stanja.

Završena je današnja rasprava. Suđenje se nastavlja 3. ožujka, a svjedočit će Mladen Barišić.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo