AFERA INA MOL / Sanader: 'Ježić bi trebao biti suoptuženik'; Ježić: 'U ovom času taj novac fizički ne postoji'

Ponovljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi INA-MOL nastavljeno je na zagrebačkom Županijskom sudu

4.2.2019.
14:10
VOYO logo

U nastavku je svjedočio krunski USKOK-ov svjedok Robert Ježić koji je na prvom suđenju ispričao da je na račun svoje švicarske tvrtke primio pet milijuna eura od mađarskog MOL-a kao mito za Sanadera.

Bivši predsjednik HDZ-a i bivši premijer Ivo Sanader požalio se da ''nema pravično i pošteno suđenje''. ''Ježić je opisao događaj u kojem je meni dao mito. On je supočinitelj, a nije optužen'', kazao je Sanader koji smatra da Ježić nije optužen da bi teretio njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Robert Ježić svjedočio na ponovljenom suđenju u slučaju Ina-MOL

Image

Robert Ježić svjedočio na ponovljenom suđenju u slučaju Ina-MOL

''Kakav je njegovo dogovor s tužiteljstvom'', pita Sanader, koji je ''sud pozvao da ispita zašto Ježić nije optužen i postoji li kakav dogovor između Ježića i DORH-a''.

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić rekla je da nema nikakvog dogovora s Ježićem.

Ježić je u svojem svjedočenju vezano uz odnos sa Sanaderom naveo da ga je upoznao krajem 2000. godine na ručku koji je organizirao Mladen Barišić. '' S vremenom smo se počeli više družiti i na tjednoj razini i to po ručkovima u središnjici stranke, Vladi i kod Sanadera u kući. Pričali smo o politici, stranci i o nogometu. Bili samo dosta bliski no više poznanici nego prijatelji. Tako je bilo do 2008. godine'', rekao je Ježić istaknuvši da je Sanader ''uvijek imao neki autoritet i moć koja je proizlazila iz pozicije''.

Ježić ponovio da ga je Sanader tražio da organizira primitak Molovih 10 milijuna eura

Krajem 2008.  je rekao da očekuje primitak veće svote novca te da provjerim kako bi se to moglo organizirati. Kasnije je to i konkretizirao i rekao da očekuje 10 milijuna od MOL-a te da vidim kako to organizirati. Rekao sam da ću provjeriti. 10 milijuna je bilo za neke konzultanstske usluge. Rekao je da ako je moguće to učiniti kroz konzultanstski ugovor kako bi novac došao na račun firme. Nakon dogovora u firmi donio sam mu na ruke broj raćuna, ime i prezime, prisjetio se Ježić.

Prošlo je mjesec dana i više ništa se nije događalo, pitao je je li se što događa, govorio sam ništa. I tako do petog mjeseca. Tad je bio susret u VBladi u uredu Sanadera gdje sam vidio na izlazu Hernadija i Petrovića ii tad sam rekao Sanaderu da se ništa nije dogodilo, kazao je.

On je uzeo svoj mobitel nazvao nekog, zamolio ga da se vrate odmah nazad, a meni je rekao da odem u drugu prostoriju. Čuo sam glasove Petrovića i pozvan sam u Sanaderovu kancelariju - rekao mi je bez brige, bit će to brzo jer je riječ o većoj količini novca pa će biti u dva dijela, kazao je Ježić.

Onda su mi javili iz Švicarske da je sjeo dio novca. Nije prošlo više od 10 dana da je ugovor sačinjen i potpisan, a to mi je rekao Hurliman i rekao sam Sanaderu da je sve završilo. Firma će se njime koristiti, a kroz godinu i pol bi ih mogao povlačiti i davati optuženiku, govorio je Ježić i dodao: ''Rekao sam da će biti neki troškovi za isplatu dividende 20 posto. Optuženiku sam rekao da će u vezi toga biti određeni troškovi na isplatu dividende porezna davanja, računovodstvena, rekao mi je da vodim računa da budu što manja''.

Došli su ljetni praznici, Sanader je dao ostavku i kad prestaje biti premijer, prestaje moć, počinju se događati nekakvi članci u novinama o odnosu Ine i Mola, s naglaskom na upravljačka prava i počinjem shvaćati što je pozadina tog novca. Prije putovanja 2009. Sanader je pitao je li moguće da mu se isplati dio novca, ja sam objasnio da je u Švicarskoj to strogo i da se isplata od 10.000 mora pravdati. U 10. mjesecu zajedno putujemo, kažem mu da odbijam da ću primiti drugih pet milijuna da ne želim sudjelovati u tom poslu, on je reagirao mirno, bez nervoze, kazao je Ježić.

Kazao je da su na put išli na utakmicu Lige šampiona u Milano, na poziv Unicredit banke. Moja firma je platila mali avion i drugi dan otišli smo u Zurich. U hotelu smo se sreli sa Sanaderovim bratom, rekao mu je da će se drugi dio isplate organizirati bez mene. Nakon puta rjeđe smo se čuli, nije bilo intenzivno. Više nije bio premijer pa nismo razgovarali o aktivnostima u stranci, niti o drzavnim firmama Dioki, kazao je Ježić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan gdje je novac, Ježić je odvratio da sad u ovom času postoji neki iznos, ali na današnjem računu Dioki Holdinga nema iznosa od pet milijuna. Taj novac je evidentiran u poslovnim knjigama tvrtke kao obveza prema RH.

Kad sam rekao da ću platiti, to je bilo brzopleto ne znajući proceduru koja treba biti ispoštivana u Švicarskoj, a u ono vrijeme je taj novac bio na računu, ustvrdio je Ježić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednje ročište u prosincu 2018. godine odgođeno je zbog Sanaderove bolesti. Naime, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić ročište je odgodila do 4. veljače 2019. nakon što je Sanaderova obrana kao razlog njegova nepojavljivanja na Sudu opravdala temperaturom i obvezala se da će sudu dostaviti liječničku dokumentaciju.

Ponovljeno suđenje Sanaderu počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju, a osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo