Dragocjenosti na čekanju / Sanader mora vratiti milijune. Međutim, hoće li se država od nekoga naplatiti, ovisi o tome koliko je dobro ta osoba novac sakrila!

Ivana Ivanda Rožić je istražila koliko je država uopće uprihodila od pravomoćnih sudskih presuda, ali i zašto negdje to ide glatko, a negdje se država ne može naplatiti već godinama.

14.11.2020.
21:30
VOYO logo

Nakon presude Ivi Sanaderu i HDZ-u u aferi Fimi media, kada je u petak sudsko vijeće odlučilo i da u slučaju pravomoćnosti državi mora vratiti više od 15 milijuna kuna - postavlja se pitanje kako će se država uopće naplatiti?

Milijuni na računima Ive Sanadera su blokirani već godinama, kao i skupa zbirka umjetnina koja je procijenjena na 10-tak milijuna kuna. Pod blokadom mu je i dio vile u Kozarčevoj. Problem je, međutim, što se protiv Sanadera vodi više postupaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 40 minuta sutkinja Irena Kvaternik nabrajala je što će se sve oduzeti Ivi Sanaderu. "Dvije slike, Emanuel Vidović "Splitska Luka" i Ferdo Kovačević "Motiv sa Save", utvrđuje se da su te pokretnine imovina Republike Hrvatske".

Image
Gost RTL-a Danas /

Željko Žganjer o procesu Sanaderu: Slučaj će se razvodnjavati i postati u očima javnosti gotovo predmet sprdačine

Image
Gost RTL-a Danas /

Željko Žganjer o procesu Sanaderu: Slučaj će se razvodnjavati i postati u očima javnosti gotovo predmet sprdačine

Sanader već mora vratiti 15 milijuna 

Sve to kad presuda postane pravomoćna. A pitanje je hoće li i tada. Jer pravomoćna mu je od prošle godine i ona za Planinsku, gdje je Sanaderu dosuđeno da mora vratiti 15 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se to oduzimaju ti milijuni, vodi li se računa o tome što je oduzeto u nekom prijašnjem predmetu, jer tog novca nema. Prema tome kako će se to oduzimati? Mi od početka tvrdimo da je trebao biti vođen jedan jedinstveni postupak jer se tamo oduzima 15 milijuna kod kojih je odluka pravomoćna", izjavila je Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera.

"Hoće li se država od nekoga naplatiti ili ne, ovisi najviše o tome ima li ta osoba imovine ili nema, odnosno koliko ju je uspješno sakrila", pojašnjava bivši sudac - sada odvjetnik - Rafael Krešić.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravosuđe ima na raspolaganju djelotvorne instrumente osiguranja kojima se u najranijoj fazi postupka privremenom mjerom može blokirati imovina za koju se zna da postoji. Imovina za koju se ne zna da postoji - iz nje se nije moguće naplatiti", kaže Krešić.

Po podacima ministarstva do srpnja 2020. trajno je oduzeto putem pravomoćnih sudskih presuda - 296,4 milijuna kuna. Ali u državni proračun uplaćeno je samo 15 posto toga, točnije - 45 milijuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agronomski fakultet dobio - laboratorij za uzgoj marihuane

Ministarstvo raspolaže i s 20 nekretnina. Trajno je oduzeto i 30 automobila, sedam teretnih vozila, jedan motocikl i tri priključna vozila - sve je prodano za malo više od 400 tisuća kuna. 

Od zaplijenjenih vrijednosnih kovina u proračun se slilo više od milijun kuna. Sedam automobila, kombi i teretno vozilo dano je državnim tijelima, dok je jedan laboratorij za uzgoj marihuane koji je zaplijenjen u akciji darovan Agronomskom fakultetu.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetko koja zvučnija korupcijska afera dovedena je do pravomoćnosti, a kamoli da se naplati jer procesi - traju desetljećima.

"Ne bih ja ni u koga konkretno upirao prstom, ali naravno da je najveći problem u opsegu postupka u smislu broja okrivljenika primjerice. Mi imamo Zakon koji traži da svi okrivljenici u takvom postupku u svako doba dana budu prisutni, naravno da se tu otvara veća mogućnost manipulacije nego kod manjih postupaka, jer ako tužite 20 ljudi - naravno da će na svakoj 20. raspravi netko biti raspravno nesposoban", kaže odvjetnik Krešić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

185 milijuna u nekretninama

Najviše uspjeha s naplatom država ima u slučajevima gdje je došlo do nagodbe. I to u predmetima preprodaje droge gdje se vrte veliki novčani iznosi. U ostalima sve ide znatno sporije.

Primjerice, država je privremeno oduzela izdašnu svotu novca, u svim mogućim valutama. Najviše u kunama - gotovo 35 milijuna. I eurima - četiri milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blokirano je i 630 privremeno preuzetih nekretnina vrijednih više od 185 milijuna kuna.

Nepravomoćno je oduzeto i 1096 umjetničkih djela. 23 automobila. Jedno teretno vozilo, tri motocikla, plovilo, nakit i satovi.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je samo kad će to postati pravomoćno.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo